FEST u čast Bekima Fehmijua

Ovogodišnje izdanje imaće jedinstven program, a za nagrade se takmiči 20 filmova iz Srbije i svijeta
2972 pregleda 5 komentar(a)
Džon Malkovič, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Džon Malkovič, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Ovogodišnji, 48. Beogradski međunarodni filmski festival FEST biće posvećen sjećanju na glumca Bekima Fehmijua. Festival će se održati pod nazivom “Skupljači emocija”, od 28. februara do 8. marta, a publika će moći da vidi 96 premijernih filmova.

Festival će otvoriti film “Otac” Srdana Golubovića, a zatvoriti čuveni holivudski glumac, producent, dramski pisac i reditelj Džon Malkovič sa muzičko-scenskim performansom pod nazivom “Muzički kritičar”. Publika će moći da uživa u više od 300 projekcija u osam dvorana.

Premijerni filmovi biće prikazani u programima - Glavni takmičarski, Glavni van konkurencije, Fokus FEST, Gala, FEST klasik, Fest 48, Specijalne projekcije i FEST fokus van konkurencije.

Festivalski program “Gala” ponudiće najnovije filmove Romana Polanskog, Atoma Egojana, Klinta Istvuda, Džima Džarmuša, Vudija Alena, Andreja Končalovskog, a među filmovima biće i oni koji su nominovani za Oskara i druga priznanja poput “Jojo Rabbit”, “The Lighthouse”, “Corpus Christi”.

Kako je navedeno, program “Klasika” ove godine biće posvećen stavaralaštvu Nede Arnerić, a biće prikazana i finalna verzija kultnog filma “Apokalipsa danas” Fransisa Forda Kopole.

Kako je istaknutio, novi program - “FEST Fokus” skrenuće pažnju na autorska ostvarenja za koji je umjetnički direktor festivala Jugoslav Pantelić izjavio da je “hrabar, drugačiji i sirov, ali pogađa pravo u metu”.

Od ovog izdanja, FEST će imati jedinstve takmičarski program, a za nagrade će se takmičiti 20 filmova iz Srbije i svijeta.

Petočlani međunarodni žiri, koji čine slovenački glumac Sebastijan Kavaca, srpska glumica Nataša Ninković, hrvatska rediteljka Dana Budisavljević, njemački glumac Klemens Šik i srpski reditelj Nikola Ljuca, odlučivaće o nagradama za najbolji film, najbolji scenario, režija, najbolja muška i ženska uloga, najbolji debi.

U programu van konkurencije naći će se, pored ostalog, filmovi Gorana Paskaljevića, Koste Gavrasa, braće Darden, dok će se među specijalnim projekcijama naći i serija “Tajkun” Miše Terzića, kao i televizijski film RTS “Proleće na posljednjem jezeru”.

Glumci Mira Banjac i Džon Malkovič i reditelj Kosta Gavras ovogodišnji su laureati nagrade “Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

U znak sjećanja na velikana domaćeg glumišta Bekima Fehmijua, a povodom decenije od njegove smrti, FEST je najavio i retrospektivu njegovih filmova, a njegov lik imaće centralnu ulogu i u vizuelnom identitetu festivala.

Bonus video: