PRAVA STRATEGIJA

Globalna stabilnost u eri Trampa

112 pregleda 2 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.11.2016. 09:32h

Američki glasači, ljuti zbog načina na koji političari u Vašingtonu tretiraju njihove probleme, rekli su svoje na izborima. Ošamućeni svijet danas se mora pomiriti sa tim da je globalna stabilnost u godinama koje slijede vezana za izbor Donalda Trampa za 45. predsjednika SAD.

Svijet ima vremena da razmotri sve posljedice Trampove pobjede, jer onu svoju dužnost neće preuzeti prije 20. januara 2017. godine, a nakon tog datuma biće mu potrebno nekoliko mjeseci da svoju administraciju popuni muškarcima i ženama koji će faktički formulisati i sprovoditi njegovu politiku.

Jedino što nam je već poznato jeste da će svim autoritarnim vladarima u svijetu biti lakše. Oni više ne mogu da slušaju oštre osude iz SAD o odsustvu demokratije, sloboda i prava čovjeka u njihovim režimima. Američki zadatak stvaranja slobodnog i demokratskog svijeta sada će zamijeniti politika “Amerika na prvom mjestu”, a to je kardinalna promjena u američkoj spoljnoj politici koja, vjerovatno, već izaziva likovanje u ruskim i kineskim koridorima vlasti.

Znamo i da Trampova pobjeda dovodi u opasnost i svjetsku trgovinu. Tramp je obećao da će prekinuti Sporazum o Transpacifičkom partnerstvu (TPP) u kome učestvuje 12 zemalja, naložiti kaznene tarife za uvoz iz Kine i jednostrano preispitati sjevernoamerički Sporazum o slobodnoj trgovini. To je posljednje što treba današnjem svijetu ako se uzme u obzir činjenica da se trgovina, kao i sama svjetska ekonomija, već ionako bori s teškoćama.

Tramp je obećao da će ojačati vojnu i nacionalnu bezbjednost SAD, agresivno progoniti “Islamsku državu” i uklanjati prijetnje džihadista u čitavom svijetu. Ali uklanjanje IS i obezbjeđivanje istinske stabilnosti Levanta zahtijevaće mnogo više napora nego što on danas predlaže. I mada će on, vjerovatno, preispitati svoje previše ležerne komentare o nuklearnom oružju, nemožemo ignorisati mogućnost da svijet uđe u novi period brzog rasta količine naoružanja i nestabilnosti.

Tramp je rekao da će preispitati nuklearni sporazum sa Iranom i dao obećanje da će razmisliti o obavezama SAD o smanjenju emisija ugljenika, koje proističu iz Pariskog klimatskog sporazuma. A to su jedina dva značajna diplomatska uspjeha međunarodne zajednice za nekoliko posljednjih godina. Može se samo pretpostaviti kakve posljedice bi izazvalo odstupanje SAD od tih sporazuma. U svakom slučaju, od toga štetu može da ima globalna stabilnost.

Strategija Trampove spoljne politike zasnovana je na očuvanju nepredvidljivosti. I mada je određeno vrdanje u međunarodnim odnosima počesto bilo dio američke politike (pitajte Henrija Kisindžera), predvidljivost po pitanju ključnih pitanja za Ameriku - sindikati, odnosi i prijateljstvo - kultivisali su se tokom mnogih decenija. Podrivanje reputacije Amerike kao savjesne i pouzdane zemlje učesnice u svjetskoj areni poslužilo bi kao pretpostavka širenja nestabilnosti.

Kada Tramp preuzme svoju dužnost, moraće brzo da dejstvuje da bi smirio prijatelje i saveznike Amerike u čitavom svijetu. Inače bi mogli početi potragu za alternativnim odnosima sa protivnicima SAD ili drugim sumnjivim igračima na svjetskoj sceni.

Evropska unija igraće centralnu ulogu u budućoj drami zato što je dugo vremena bila glavni partner Amerike u globalnim problemima, a Amerika je bila glavni partner EU. Tramp je, međutim, pohvalio odluku Ujedinjenog Kraljevstva da izađe iz EU, a njegovi jedini evropski prijatelji do sada bili su osobe poput lidera Partije nezavisnosti UK Najdžel Faraž, koji je predvodio kampanju Brexit i čak zbunio Trampa. Htio to Tramp ili ne, on je popravio autoritet populista i nacionalista tipa Faraža u narednim mjesecima i godinama.

Može se desiti da Tramp suviše kasno shvati da je usitnjena Evropa manje stabilna Evropa, a da SAD imaju suparnike koji su spremni da ekploatišu mogućnost nedostatka jedinstva u Evropi. Rusija, sa svoje strane, otvoreno pokušava da podrije EU i promijeni pravila igre u Evropi. Predsjednik Rusije Vladimir Putin sada može shvatiti Trampa kao novog partnera u svom revizionističkom projektu; ali, takođe može i prenagliti u vezi sa tim.

Svijet mora dati vremena Trampu kako bi on iz svoje gnjevne predsjedničke kampanje prešao ka odgovornom državnom rukovođenju koje je jedini način da se sačuva globalni uticaj SAD. U dogledno vrijeme mora napraviti svoj izbor za dužnosti državnog sekretara, ministra odbrane i savjetnika za pitanja nacionalne bezbjednosti, a svijet će pažljivo proučavati njegove namještenike.

Moguće da će Tramp napraviti dobar izbor. Ali uzimajući u obzir opšti sadržaj njegove kampanje, kod stranih partnera je smanjena sigurnost u SAD. S pobjedom Trampa svijet je nesumnjivo ušao u period rastuće neizvjesnosti i nestabilnosti. Globalni problemi rastu, a međunarodni poredak kakav je postojao od kraja Drugog svjetskog rata nalazi se pod ozbiljnom prijetnjom. Čak i uz najbolji sticaj okolnosti, izbor Trampa je, nesumnjivo, pojačao te zabrinjavajuće tendencije.

Autor je predsjedavajući Globalne komisije za upravljanje Internetom i član Svjetskog ekonomskog foruma; bio premijer i ministar inostranih poslova Švedske, specijalni izaslanik EU za bivšu Jugoslaviju i kopredsjedavajući Dejtonske mirovne konferencije

Copyright: Project Syndicate, 2016.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")