STAV

Neočekivani potencijali

8 komentar(a)
Milivoje Katnić, Foto: TV Vijesti
Milivoje Katnić, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 05.11.2016. 17:58h

Na dan izbora, u Crnoj Gori je došlo do: pokušaja državnog udara?; sprečavanja državnog udara?; simuliranja opasnosti od državnog udara (da bi se izazivanjem zabune i straha okoristila: vlast? opozicija?; organizovani kriminal?)? U državi u kojoj za godinu dana, od 24. 10. 2015, ni policija ni Tužilaštvo nijesu uspjeli da doznaju ko je naredio besprizorno nasilje nad građanima, trovanje suzavcem i bojnim otrovima, slanje antiterorističke jedinice na bespomoćne građane, desila se spektakularna efikasnost u zaštiti državnog poretka. Ili u zaštiti nesmjenjive vlasti?

Od 16. oktobra sam, kao i mnogi građani Crne Gore, ošamućena događajima. Ali, trebalo bi sagledati, ako je ima, i dobru stranu tih događaja.

Direktor Uprave policije, S.S., pokušao je da nas građane, koliko toliko, pripremi za dramatične događaje. Najavljujući dan prije početka izborne tišine da imaju „operativna saznanja o pripremi - nečega...“. Ostao je dosljedno diskretan, čak ni svom pretpostavljenom, ministru Daniloviću, ne htjede da išta kaže. Kao da je kod Hičkoka lično učio da suptilnim detaljima najavi dramatični događaj. Zapravo cio niz događaja, ko će tome kraj sagledati! Valja razmisliti da se navedenom gospodinu omogući da razvije ovaj potencijal, na dobrobit Crne Gore, kroz majstorsku radionicu pri Akademiji za pozorište i film. Recimo, žanr balkanskog političkog trilera, sa primjesama epske fantastike.

Ali, neslućene mogućnosti za kreativni iskorak u rješavanju mnogih ozbiljnih ekonomskih i socijalnih problema otvorile su se u četvrtak 20. oktobra, nakon gostovanja glavnog specijalnog tužioca g. Katnića kod Komnenića, u emisiji Načisto. Navešću nekoliko potencijala, koje bi neizostavno trebalo razraditi i operacionalizovati. Na opštu dobrobit i napredak Crne Gore. Recimo, poznat je problem predimenzionisane administracije, i državne i lokalne. „Stvaranje administrativnih kapaciteta u procesu evrointegracija“ je eufemizam koji godinama služi da se umjesto, recimo, jednog stručnog, nezavisnog i posvećenog zaposlenog u državnoj upravi - zaposle tri do četiri. Višak je, po iskazu samih kreatora takvog stanja, barem trećina zaposlenih u javnoj upravi. Pitate se, znam, u čemu je potencijal koji uočih? Svakom zaposlenom u državnoj upravi treba dati obavezan test, sa akcentom na tome da li je povjerovao nedavnom objašnjenju glavnog specijalnog tužioca o pripremi državnog udara. Oni koji odgovore da su povjerovali, automatski se kandiduju za - invalidsku penziju. Da bi se izbjegla moguća špekulacija, slijedi i dodatna provjera na poligrafu. Iz sume koja bi se uštedjela u Budžetu, na ovakav način, mogu se angažovati dobro plaćeni (eliminiše se i razlog za korupciju, konačno) stručnjaci. Time bi se omogućilo da dobro plaćeni direktori/direktorice bezbrojnih direktorata rade umjesto dosadašnjih troje zaposlenih da rade za njih. Nezgodna strana ovoga je očekivano brzo navikavanje građana na efikasnu, stručnu, nekorumpiranu upravu. A onda i povećanje samopouzdanja građana, po svakom osnovu. Priznajem, to može biti ozbiljan problem ako građani, ne samo svake četiri godine na izborima, već permanentno traže polaganje računa i od nosioca vlasti i od svih izabranih predstavnika. A slutim da ne bi mnogo potrajalo da se sve češće zahtijeva neposredno odlučivanje referendumom. Zaista, postoji opasnost da mi građani osilimo! Da za svaku izjavu zvaničnika tražimo činjenice i materijalne dokaze. Provjerljive zdravim razumom.

Da ne bi došlo do nesporazuma, naglašavam da je g. Katnić u pomenutom intervjuu, po mome sudu, bio potpuno ubijeđen u to što govori. I pored napora nas običnih gledalaca da dokučimo koja je to teritorija između Srbije i Albanije na kojoj je, bez ičijeg znanja osim Tužilaštva i policije Crne Gore, uništeno zaplijenjeno oružje. Tako da sada o tome dokaza nema. Ili se uvodi neki novi standard u međudržavnim odnosima, u stilu komšijske srdačnosti. Nedavno, kad je grupa militantnih građana, Albanaca sa Kosova i Metohije, ušla više kilometara u teritoriju Crne Gore, postavivši tablu kojom se to prograšava „teritorijom Republike Kosovo“, nije bilo crnogorske ni vojske ni policije. Niti (objavljene) istrage od strane organa države Crne Gore. A na teritoriji tuđe države se, eto, djeluje u cilju zaštite ustavnog poretka u Crnoj Gori. Slučajno, uoči i na dan izbora. Teška vremena!

Autorka je vanredna profesorica u penziji na Građevinskom fakultetu UCG

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")