STAV NOVINARA

Ma, to su gluposti!

Samo nije glupost, ministre i saradnici, kad vi objavljujete vaše "pobjedničke fotografije" i kad vi vašim "sigurnim korakom" vodite ovo društvo u napredak. Jer vi nas želite naučiti da nam znanje ne treba. Da je naš siguran korak vaša članska karta
192 pregleda 11 komentar(a)
Marija Jovović, Foto: Facebook.com
Marija Jovović, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 26.10.2016. 16:16h

Iz Ministarstva prosvjete su odbili da odgovore na pitanja "Vijesti" na temu rješavanja problema asistenata u nastavi, navodeći da tu problema nema i da probleme, ukratko, izmišljaju roditelji.

Ne bih ni znala da neću dobiti odgovore, da nisam sasvim slučajno, idući do grada drugim poslom, srela Mariju Jovović, koja je PR Ministarstva.

"Da nisi što ljuta", pitah je, dalje se raspitujući o dva e-maila sa setom pitanja na temu.

Kao da smo najbolje drugarice, pa ona pravi šalu na račun neke moje budalaštine, jasno mi je stavila do znanja da odgovora biti neće.

"Ne odgovaram na one gluposti".

Glupost je za Ministarstvo prosvjete, jer Marija Jovović kao PR predstavlja Ministarstvo, što majka dvoje djece sa posebnim obrazovnim potrebama od početka septembra za jedno dijete plaća asistenta iz svog džepa, a za drugo dijete, čiji je ona asistent, ne dobija platu. I jer je u drugom polugodištu prošle školske godine ugovor potpisala u januaru, a prvu platu dobila pet mjeseci kasnije.

Stvarno, glupost je dobijati redovnu platu za svoj rad. Glupost je, uopšte, dobijati platu.

Glupost je i jer je je isto to Ministarstvo, zbog parlamentarnih izbora, naložilo školama da od 1. septembra angažuju asistente po ugovoru o volontiranju, bez namjere da im plate za taj angažman. I jer je isto to Ministarstvo najavilo da će ugovori biti važeći do održavanja izbora 16. oktobra. I onda prođu izbori i sve ostane isto.

Asistenti i dalje volontiraju. Osim ako im za pomoć djeci ne plate roditelji. Iz svog džepa. E to je glupost, ministre. I saradnici.

I glupost je što ste dozvolili da izbori uopšte utiču na napredak djece sa posebnim obrazovnim potrebama.

Glupost je i jer se ministri sastaju, najavljuju sastanke i rješenja, pa čim izbori minu, zaborave obećanja.

Ministar prosvjete Predrag Bošković i ministar rada i socijalnog staranja Boris Marić sastali su se pred izbore, porazgovarali na temu asistenata u nastavi. Marić se, pošteno, oglasio i javnosti prenio utiske - opširno. Iz resora Boškovića samo rekoše da će održati sastanak sa NVO sektorom. I zaboraviše.

Jer glupost je novinarska pitati o datumu najavljenog sastanka dva ministra i NVO organizacija koje daju konkretne predloge za trajno rješavanje pitanja koje se tiče djece, kojoj je pravo na besplatno inkluzivno obrazovanje garantovano Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom.

Glupost je izgleda pitati i da li je realan najavljeni scenario da radna mjesta asistenata budu sistematizovana do početka drugog polugodišta.

Jer o tome su razgovarala dva ministra. Razgovarali, ali se, možda, ipak nisu dogovorili. Jer, ono što je saopšteno iz resora Marića kaže da bi ubuduće teret finansiranja servisa asistenata u nastavi, umjesto kroz projekte Zavoda za zapošljavanje, kao do sada, trebalo da padne na leđa Ministarstva prosvjete.

Ne sviđa se Boškoviću da neko zavlači ruku u njegov džep. U isti džep one Vlade koja je nekako zaturila blizu 50 miliona eura Fonda za rehabilitaciju i stručno osposobljavanje osoba sa invaliditetom.

Glupost je, za Boškovićev resor, i ako pitate o kriterijumima za izbor asistenta, ako se za jednu poziciju prijavi više njih. Da li se bira onaj koji je već radio sa djetetom? Sumnjam, jer jedna cetinjska priča kaže suprotno. Čak i ako je asistent sa đakom postigao dobre rezultate, čak i ako asistent ima četvrt vijeka pedagoškog iskustva. Čak i ako dijete želi baš tog asistenta. Čak i ako asistent želi to radno mjesto.

Glupost je roditeljska ako kaže da dijete odbija da uči sa novim asistetnom. I ako roditelj kaže da dijete otpor prema promjeni pokazuje agresivnošću, mokrenjem na nastavi... I tu prati novinarska glupost - kad novinar pita za mišljenje psihologa o preporukama u postupanju sa djecom u slučaju promjene asistenta.

I ne pita novinar bilo kojeg psihologa. Pita baš onog iz Ministarstva prosvjete i baš onog koji vodi radionice o inkluzivnom obrazovanju. Ali, i to je valjda glupost.

Samo nije glupost, ministre i saradnici, kad vi objavljujete vaše "pobjedničke fotografije" i kad vi vašim "sigurnim korakom" vodite ovo društvo u napredak.

Jer vi nas želite naučiti da nam znanje ne treba. Da je naš siguran korak vaša članska karta.

Bez toga, sve što pitamo i radimo je - glupost...

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")