EVROPA KOD KUĆE I VANI

Merkel ostaje kancelarka

Izbor Anegret Kramp-Karenbauer za šeficu CDU vjerovatno znači da će Angela Merkel ostati kancelarka do kraja mandata. A do tada će nova prva žena partije morati da se emancipuje
108 pregleda 0 komentar(a)
Anegret Kramp-Karenbauer i Angela Merkel
Anegret Kramp-Karenbauer i Angela Merkel

Svjetsku javnost malo ili nimalo zanima ko je na čelu neke njemačke stranke. Ali ovo je drukčije. Veliki listovi poput Njujork tajmsa su prethodnih dana intenzivnije izveštavali o partijskom kongresu Hrišćansko-demokratske unije (CDU) nego o pogrebu bivšeg predsjednika SAD Buša.

Globalni televizijski kanali su ušli u brejking njuzmodus kada je postalo poznato ko će nadalje voditi CDU. Razlog za toliku pažnju ima ime i prezime: Angela Merkel.

Njemačka kancelarka je za mnoge najvažnija političarka svijeta. U svijetu kojim divljaju mužjaci poput Putina, Trampa i Erdogana, ona važi za glas razuma, za posljednji bastion postojanosti u vremena podjela i opasno nabujalih nacionalizama.

No u Njemačkoj je sjaj Angele Merkel izblijedio. Na pokrajinskim izborima su se ređali sunovrati, a kritičari u sopstvenoj partiji postali su toliko glasni da Merkel nije preostalo ništa drugo nego da se povuče sa vrha CDU.

Kada je sredinom oktobra to najavila, krenula je borba potencijalnih nasljednika. Premda je Merkel najavila i da hoće da ostane na čelu Vlade do redovnih izbora 2021. godine, odmah je bilo jasno da od tolikog ostanka nema ništa ukoliko stranka na čelo dovede nekog od njenih jasnih protivnika.

Malo je falilo da se to desi. Fridrih Merc je u izjašnjavanju 1.001 delegata izgubio sa samo 35 glasova razlike. To je čovjek kojeg je Merkel praktično najurila iz politike prije desetak godina i koji je sada već mirisao hladnu osvetu. Podržavali su ga svi oni muškarci koje je Merkel tokom duge karijere povrijedila, prikočila ili politički zgazila.

Ishod je dakle bio krajnje neizvjestan nakon dugog uzbudljivog dana koji je počeo veoma emotivnim govorom kancelarke. Na kraju je pobijedila Anegret Kramp-Karenbauer. Izborom favoritkinje Angele Merkel su delegati zapravo glasali i za to da kancelarka izgura posljednji mandat do kraja ukoliko koalicioni partneri Socijaldemokrate ne okrenu ćurak i ne sruše Vladu ranije.

Na spoljnom planu će Njemačka ostati pouzdana, kao najjača ekonomija Evrope ostaće stabilna, glavni pravci Vladine politike ostaće nepromijenjeni.

Na unutrašnjem planu će pak biti zanimljivo pratiti da li Kramp-Karenbauer može da izliječi bolnu dušu stranke, da ujedini razne frakcije i pruži Demohrišćanima osjećaj novog početka. To je hitno potrebno ne samo CDU već i cijeloj Njemačkoj kako na sljedećim izborima nakon vjerovatnih 16 godina Angele Merkel ne bi pala kao žrtva učmalosti i umora.

U suštini će se raditi o tome da li Kramp-Karenbauer može da se emancipuje od svoje pokroviteljke i prethodnice, da li može da se razmaše i prikupi međunarodno iskustvo koje će je načiniti ubjedljivom kandidatkinjom za kancelarku.

Sve to su pitanja za mjesece koji dolaze. Za sada se može reći da CDU više nema jednu ženu na vrhu - ima dvije.

DEUTSCHE WELLE

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")