EVROPA KOD KUĆE I VANI

Ukrajina neće pokleknuti

Prije 25 godina je Ukrajina postala nezavisna. Zemlja je prošla faze eksperimenata i promašaja. Cilj ostaje Evropa
74 pregleda 12 komentar(a)
Ukrajina, Foto: Reuters
Ukrajina, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.02.2019. 01:22h

Za vrijeme puča u SSSR u avgustu 1991.  sa ostalim ukrajinskim sportistima učestvovao sam na jednom turniru u Mađarskoj. Noćima nismo spavali gledajući na televiziji šta se u Moskvi dešava.

Dobili smo i konkretnu ponudu da pobjegnemo na Zapad. Niko od nas nije prihvatio. Svi smo se vratili zajedno nazad za Kijev da bi smo postali svjedoci propasti Imperije Zla i doživjeli rađanje jedne nove zemlje, nezavisne Ukrajine, koja sada slavi 25 godina svog postojanja.

Razmišljajući o ovih četvrt vijeka čvrsto vjerujem da moju zemlju, moju Ukrajinu sa njenim ogromnim potencijalima, tek čeka svijetla budućnost, a njen glavni resurs i blago su njeni ljudi. Oni su posljednjih godina dobili na političkoj zrelosti i veoma se angažuju u pitanjima sudbine svoje domovine.

Za Ukrajinca je sloboda pitanje karaktera

Ukrajinski narod je više nego jednom svijetu pokazao koliko mu je sloboda i pravda bitna i kao i da mu  i jedna i druga leže u nacionalnom karakteru. Najnoviji vrhunac je bio finale tragičnih dešavanja na evropskim protestima na Majdanu, protiv pro-ruskog režima, koji je narodu htio da posle svega otme i evropske snove.

Slijedila je lična žrtva hiljada ukrajinskih vojnika i dobrovoljaca, koji su svojim životima zaustavili rusku agresiju na Donbasu i time obranili nezavisnost i slobodu Ukrajine.

U palati gradonačelnika Kijeva, na mom radnom mjestu, okačeni su portreti svih njih, svih heroja palih u anti-terorističkoj operaciji i posjetioce podsjećaju na odlučujući faktor: nezavisnost naše domovine, naše Ukrajine stoji sa produhovljenom hrabrošću, sa odlučnošću i nesalomivom voljom mojih zemljaka, mojih sunarodnika, Ukrajinaca.

Tri tačke koje čine nezavisnost

Šta je jezgro nezavisnosti jedne zemlje i njenih gradjana?

Prvo: zemljom se vlada tačno onako kako građani to hoće. Drugo: nepovredivost granica i teritorijalni integritet su za sve svetinja. Treće: pravo da idemo putem koji smo sami odabrali nije prazna formula. Nezavisnost - to je odgovornost svih građana za sopstvene živote, počevši od rođene kuće i dvorišta pa sve do vlade, predsjednika i sudbine cijele zemlje.

O Ukrajini svijet stvara sliku gledajući televiziju. Slike rata posmatraču daju malo prilike da razvije optimizam. Ono što TV-gledalac ne vidi je paralelni zaokret, koji se dešava ispod linije radara TV-stanica.

Mi mijenjamo Ukrajinu, mijenjamo Kijev. Ja sam odgovoran za taj Grad, glavni. To ne ide uvijek onako brzo, ni kako ja hoću, ni kako to narod hoće, ali korak po korak dokazujemo da smo dio evropske familije naroda.

Ispuniti nade građana

Kijev je, kao prvi ukrajinski grad, primijnio tzv. smart-city rešenja. Prvi smo uveli elektronske deklaracije, E-budžet, koji svakom gradjaninu ponaosob omogućava da dnevno prati prihode i rashode grada: pa uz to može da bira dali celog grada, jedne opštine, obližnje gradske bolnice ili škole u koju mu idu djeca.

Budžetska transparentnost je ekstremno bitno sredstvo za borbu protiv korupcije i krađa. A ja i moja gradska uprava tu ponosno možemo da pokažemo uspjehe. Takođe smo sve formulare za dokumente postavili online i uveli E-Procurement-System, uz to i internetsku platformu za gradske nabakve, gdje svako može da vidi svakog časa šta grad i zbog čega kupuje i izdaje: sve je to dovelo do ogromne uštede budžetskog novca. Da budem precizan: za cijelih 30% u 2015 ! A ove godine mi je težište na poboljšanju gradskih prihoda.

Ali mi se ne zadovoljavamo time da upravu učinimo transparentnom. Naš glavni cilj je da ispunimo nadu građana Kijeva da vode jedan pristojan, ugodan život u glavnom gradu. Stoga puno investiramo u restauraciju kao i razvoj različitih bitnih oblasti.

Koliko smo ulica i trgova popravili, koje su decenijama bili posve zapuštene, ni sam više ne znam. Otvaramo nove škole i obdaništa. Modernizujemo gradske klinike. A ne razvija se samo glavni grad Kijev. 

Ukrajina je slon, koji još  spava

Kad je počela ruska agresija na Ukrajinu, razvilo se civilno društvo, društvo koje je spremno da kontroliše upavu, da preuzme odgovronost za reforme i da brani teritorijalni integritet i nezavisnost naše zemlje.

Naravno da sada svaki čitalac može da pita: da li je to dovoljan razlog da podrži Ukrajinu? Moj jasni odgovor glasi: Da! Sve današnje, postojeće demokratije su za sobom ostavile periode eksperimenata i posrnuća, doba velikih turbulencija i godine uspjeha i blagostanja. Mi u Ukrajini smo tek na početku našeg poduhvata da od nje stvorimo jednu stvarno nezavisnu državu sa evropskom ciljnom perspektivom: pravnu državu, državu demokrastih vrijednosti i modernog živnotnog standarda i stila života. 

Posmatrajući još neiskorišteni potencijal naše zemlje, ja Ukrajinu poredim sa slonom, koji još uvijek spava. Sada se taj veliki, snažni slon polako budi. Ako pri buđenju padne, sva Evropa će se tresti. Zato nam je potrebna pomoć. Vaša pomoć.

Hoćete li na odmor? Pa dođite u Ukrajinu!

Ako ste političar: onda podržite sankcije protiv ruskog agresora! Ako ste biznismen: dođite kod mene, u Kijev, investirajte! Ja lično nadgledam sve investicije i garantujem svima totalnu transparentnost! Hoćete li na odmor? Pa dođite onda u Ukrajinu i u Kijev! Imamo puno toga da vam ponudimo. Vlasnik ste inovativne tehnologije? U Ukrajini možete da realizujete šta god hoćete a imate i ogromno tržište. Stara je životna mudrost: svejedno je koliko puta padaš, bitno je da se uvijek digneš! Tokom svoje više od hiljadugodišnje istorije je Ukrajina posle svih kriza uvijek stala na noge!

Lično sam ubijeđen: niko više neće nikad Ukrajinu baciti na koljena, niko je nikad više neće nokautirati. Moji zemljaci će sve izazove dočekati onako kako im to dolikuje: sa dostojanstvom i muškošću. A svidjelo se to kome il ne: mi ćemo izgraditi evropsku državu, o kojoj sanjamo, za koju ginemo i koju zaslužujemo!

Autor je gradonačelnik Kijeva; svjetski je prvak u boksu (teška kategorija) Prevod: Mirko VULETIĆ

Preporučujemo za Vas