STAV NOVINARA

Dobro je što se ministar sjetio

O radu Agencije svjedoči činjenica da su podaci na njenom sajtu, koji treba da bude uzor proaktivnog objavljivaja informacija, bajati, neažurni i netačni
5 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: MUP Crne Gore
Goran Danilović, Foto: MUP Crne Gore
Ažurirano: 19.08.2016. 07:47h

Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama odavno je, nažalost, postala jedna od institucija za dnevno-političko potkusurivanje DPS-a. Umjesto da promoviše pravo na privatnost, zakonsku obavezu da nadgleda korišćenje ličnih podataka građana ona je zloupotrebljava.

Nije se oglasila kada je objavljen lični podatak u “umivenom Informeru”, da aktivistkinja NVO sektora nema državljanstvo, ali je dozvolila da bude uključena u harangu DPS-a protiv opozicionog ministra-koji će možda da izbriše nekog “fantoma” iz Biračkog spiska.

Da ujdurma postoji nema dileme, jer je ono što spinuju partijski novinari potvrdio Milutin Simović (DPS) na Odboru za kontrolu izbornog procesa, navodeći da samo oni imaju apsolutno pravo da se bave pripremama za izbore i nepravilnostima. Naravno, teoretski. Smeta im što ministar, NVO i dio opozicije, pokušavaju da očiste birački spisak od umrlih, kontroverznih biznismena sa međunarodnih potjernica i glasača vlasti, građana duplog identiteta, onih bez prava glasa koji su tek došli u Crnu Goru ili davno otišli iz nje…

A da li je Agencija postupila zakonito, to je opet stvar njenog tumačenja, jer je pravo vrlo rastegljivo. Niko iz Agencije nije objasnio, a ni demantovao kolegu, člana Savjeta, da nijesu znali šta treba da idu da kontrolišu u MUP-u, izuzev da to treba da urade. Niko iz Agencije nije objasnio da li je zakonito da po hitnoj proceduri uvrste u dnevni red inicijativu suspendovane načelnice, tretirajući je kao zvanični akt MUP-a. Od kada to u ime državnih institucija može bilo ko da nastupa, umjesto starješine?

Sličan slučaj ovoj inicijativi službenice, poznate još iz vremena kontroverzi oko nabavke informacinog sistema MUP-a, je i ono kada je Agencija odlučivala o tome imaju li članovi Komisije za utvrđivanje propusta u istragama ubistava i napada na novinare pristup podacima Uprave policije.

Iako su prethodno prošli bezbjednosnu provjeru ANB-a i dobili pristup tajnim podacima, Agencija je tada, po nalogu ministra SDP-a, vijećala da li da im odobri to isto.

Iz Agencije, naravno, ćute, jer su se pritajili pošto zakon nemaju u malom prstu, jer znaju da nijesu ažurni, već otaljavaju i trude se da se ne zamjere kome ne bi trebalo.

Umjesto da rade, oni se godinama bave spletkarenjem i proganjanjem nepodobnih službenika i starješina. Tako su nezakonuto otjerali direktora Bojana Obrenovića jer je pokušavao da održi red u Agenciji. Sada se time bavi sud, dok pojedine službenice nemaju vremena da pripreme dokumenta, jer više vremena provode na “edukacijama”. Nije ovo priča napamet, već saznanje novinara.

Dvije godine su prošle kako su Vijesti pokrenule postupak zbog odbijanja Tužilaštva da dostavi podatke o sporazumnom priznanju krivice i odloženom krivilnom gonjenju, a da pravosnažnu odluku do danas nijesu dobile. Spisi predmeta zapali su u neku fioku i neko je na to zaboravio. Tako slijedi iz objašnjenja službenice, koja je u pauzi putovanja uspjela da dođe na posao.

Žalba Agenciji, takođe na stav VDT-a iz septembra 2015, još nije došla na dnevni red Savjeta, a rok za odlučivanje je bio 15 dana.

O radu Agencije svjedoči činjenica da su podaci na njenom sajtu, koji treba da bude uzor proaktivnog objavljivaja informacija, bajati, neažurni i netačni.

Kada je bivši direktor, prije nego su ga smijenili, inicijativu da se vidi šta se dešava u Agenciji dostavio Skupštini, ona je takođe završila u fiokama. Parlament i Odbor za ljudska prava, kome Agencija dostavlja Izvještaj o radu, do danas nijesu ništa uradili povodom prijave o nezakonitom postupanju u Agenciji. Izvještaj o radu je naravno usvojen, jer ga niko nije ni pročitao. Nije briga opoziciju jer tu nema političkih poena, a najmanje vlast.

Nije da tvrdim da je Obrenović u pravu, ali zašto nikoga nije briga za instituciju koja se pretvorila u domaćinstvo koje vode četvoro ljudi - po ličnom ćefu?! Možda zato jer je bolje da Agencija ne radi svoj posao?

Pa zašto je onda problem što se konačno neko (ministar unutrašnjih poslova) sjetio upravne inspekcije?

Pretpostavljam da je i za ovaj stav malo ko zainteresovan, ali sam kao novinar imala obavezu da podsjetim na važnost Agencije, koja treba da bude nezavisna i da se stara o javnom interesu.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")