STAV NOVINARA

Panika

Mi smo i prkosan narod, profesorice, i ne volimo da nas bilo ko brani ili začikava. Provjerite kroz istoriju, branili smo druge često, a pitajte i Japance. Sami smo ratovali protiv njih sto godina i pitamo se gdje je tada bio ostatak svijeta
5 komentar(a)
Crna Gora, Velika Britanija, Foto: Shutterstock
Crna Gora, Velika Britanija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.08.2016. 06:36h

Otvoreno pismo britanskoj profesorici Tari Mekormak

Poštovana profesorice, još niko od zvaničnika moje zemlje nije reagovao na Vašu tvrdnju da je Crna Gora korumpirana država i da bi Velika Britanija trebalo da napusti NATO zato što ćemo mi postati njena 29. članica. Zapitali ste se u tekstu i zašto bi se Britanci obavezali da brane moralno pokvarenu zemlju poput moje. Nijesam primijetio ni da se od Vaše izjave ogradio britanski ambasador u Crnoj Gori Jan Viting. Naš premijer Milo, koga jedino pominjete u tekstu, ne daje ni pet para za to što neko drugi misli ili kaže. Predsjednik Filip čeka zeleno svjetlo da bi narodu objasnio kako su neodgovorni mediji Vašu tezu, nekako nespretno ali gotovo sigurno, izvukli iz konteksta, te da to nije zvaničan stav Velike Britanije. Prvi do premijera, naš Duško, mudro ćuti jer kao iskusni operativac zna koja je razlika između kolektivne i individualne krivice i odgovornosti. Uvjeren sam da za to što ste rekli, kao uvažena i ozbiljna profesorica, imate valjane dokaze i da znate o kome se sve radi. Zato, uprite prstom.

Međutim, smeta mi kada kažete da je Crna Gora korumpirana država jer je moju državu kao i Vašu, formiralo stanovništvo, odnosno grupe naroda. Zato neće biti da je svih nas 625.266 moralno posrnulo. Evo, moj striko Hilmo iz Donje Vrbice sigurno ne zna šta je korupcija, iako je prevalio osamdesetu. Još manje zna da riječ latinskog porijekla „corruptus“ u prevodu znači potplaćen. Vaša zemlja je pionir demokratije i zato mi Vas ne pitamo zašto ste 49 odsto Britanaca protiv njihove volje izvukli iz Evropske unije. Ali to je već uobičajena matrica koju nijeste koristili samo Vi kada je Crna Gora u pitanju. Običan narod ovdje se naslušao kako je agresorski, švercerski, mafijaški, korumpiran, lopovski, kancerogen i ne znam kakav sve još. Zato se ponekad pitam zašto nas 625.266 velike svjetske sile poput vaše, ne rasele po svijetu, kao Amerikanci one zatvorenike iz Gvantanama, da se u novim i nekim normalnim okolnostima resocijalizujemo i oslobodimo tih prokletih navika da krademo, varamo i napadamo. Pa uselite neki normalan narod da svako malo zbog njega ne organizujete referendume i izlazite iz EU i NATO. Ali Vi dobro znate koga bi trebalo resocijalizovati i raseliti, pa zato uprite prstom malo jače, uvažena profesorice.

Ovako, svakodnevnim pričama da smo ovakvi ili onakvi, u nekoj virtuelnoj stvarnosti kojoj mi u Crnoj Gori htjeli ili ne sve više naginjemo, Vi nam zapravo laskate. Evo zašto.

Vjerovatno ne znate puno o istoriji i tradiciji naroda moje zemlje. Ne znate da smo tvrdoglavi i dosljedni i da se trudimo da u onome što radimo, budemo najbolji na planeti. Izjavom da smo bez premca u korupciji na Balkanu, Vi nam kažete da smo najbolji a ne najgori u tome. Ko je kriv drugima ovdje ili vama u Britaniji što ne umijete ili nećete kao mi. Gdje ste bili, profesorice, 1991. godine da vidite kako smo rušili Dubrovnik u Hrvatskoj da bismo sačuvali našu državu. Kako smo brižljivo čistili teren u Ćilipima da nam se desetine hiljada ustaša pripremljenih za napad, kako je izvještavao javni servis, ne bi slučajno primakli granici, na silu ušli i anektirali nas. Onda smo se nevoljno pokajali i komšijama se još nevoljnije izvinili zbog svega što smo im uradili. Uz vašu zdušnu podršku i izmiriili se. Morate priznati da ni vaš Čerčil, ne bi izmašato bolju strategiju. Možda Vama ne smeta što je moja uža i šira familija, kao i brojne druge u Crnoj Gori, tada trajno obilježena kao agresor iako niko od nas nije kročio van zemlje. Meni smeta, zato uprite prstom i jače i šire, gđo Mekormak.

Kada smo u tom našem svijetu, pokazali da smo i u ratu i miru bez premca, prešli smo na šverc cigareta. To je bio državni posao sa kriminalcima i mafijašima iz Italije. Učili smo, kao što vidite, samo od najboljih i to veoma brzo i efikasno. Oni to nijesu shvatili na vrijeme i zato oni juče i danas odgovaraju pred italijanskim sudovima a ne mi. Konvoji cigareta protutnjali su mojom zemljom, novac je ostao ali Đuzepe Šelzi nije imao valjanih dokaza protiv premijera, Brana, Stanka, Veselina i ostalog cijelog naroda. Novac smo, za Vašu informaciju, podijelili na ravne člasti, tako su nam rekli.

A kakvi smo tek šampioni bili u švercu goriva. To mogu samo najbolji, ali da smo čarobnjaci, otkrićemo ubrzo prilikom organizovanja jednog a poslije i svih izbornih procesa tokom prethodnih dvadeset i kusur godina. Da onaj trampavi milijarder iz Amerike ne daje onako šašave izjave, tačno bi ga pozvali da mu pokažemo kako da porazi Hilari sa 40 odsto razlike...

Ono što Vi zovete rasprodajom, profesorice, u mojoj zemlji nazivamo privatizacijom ugovorenom sa strateškim investitorima. Firma Kjubus Luks htjela je svojevremeno da zakupi uvalu Valdanos kod Ulcinja i tamo gradi hotele. Ispostavilo se, na kraju, da su u pitanju klasični prevaranti, bez centa u džepu. Za Vašu informaciju, slučajno ili ne - bili su iz Engleske. Zato ne budite toliko sigurni da imate malo šta zajedničko sa nama.

Mi smo i prkosan narod, profesorice, i ne volimo da nas bilo ko brani ili začikava. Provjerite kroz istoriju, branili smo druge često, a pitajte i Japance. Sami smo ratovali protiv njih sto godina i pitamo se gdje je tada bio ostatak svijeta.

Na kraju, kad nas već čikate za moral, zašto biste nas baš vi branili kad ne možete ni u fudbalu da nas pobijedite. A tek u vaterpolu ili rukometu.

I nemojte nam više laskati misleći da nas ružite po svijetu. Jer nam može pasti na pamet da umjesto u Evropsku uniju, apliciramo za članstvo u Ujedinjenom Kraljevstvu. Pa da vidimo kako bi prošao referendum o tome. Ko zna kako bi glasao London, Vels, Irska ili Škotska i svi oni koji su nezadovoljni zbog napuštanja EU. Generali Horvat, Šević i Preradović su pored Kijeva, pisao je Crnjanski u Seobama, htjeli da stvore Novu Serviju. Mi bismo u slučaju povoljnog rezultata, pored Londona, stvorili Novu Crnu Goru. A onda bismo počeli da radimo...

Ali ne brinite, to nam je za sada u drugom planu. Nećemo paniku na ostrvu...

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")