NEKO DRUGI

Kanibalizam

Predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović s pravom je palo u zadatak razvrgnuće ovog trulog braka Tomislava Karamarka, Tihomira Oreškovića i Bože Petrova jer mu je i sama kumovala
0 komentar(a)
Tomislav Karamarko, Tihomir Orešković, Božo Petrov, Foto: Betaphoto/HINA
Tomislav Karamarko, Tihomir Orešković, Božo Petrov, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 08.06.2016. 09:19h

Otkazala je predsjednica službeni posjet Litvi prihvativši se zadatka matičara za razvode, koji će joj biti lakši jer je bračna stečevina i više nego skromna, ali i znatno teže uloge ispovjednika. Svaki bi novinar dao sve da ovih dana može biti muha s Pantovčaka i čuti sve ono što predsjednici u povjerenju imaju za reći uskoro bivši premijer, prvi potpredsjednik vlade i onaj obični.

Predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović s pravom je palo u zadatak razvrgnuće ovog trulog braka Tomislava Karamarka, Tihomira Oreškovića i Bože Petrova jer mu je i sama kumovala.

Otkazala je predsjednica službeni posjet Litvi prihvativši se zadatka matičara za razvode, koji će joj biti lakši jer je bračna stečevina i više nego skromna, ali i znatno teže uloge ispovjednika. Svaki bi novinar dao sve da ovih dana može biti muha s Pantovčaka i čuti sve ono što predsjednici u povjerenju imaju za reći uskoro bivši premijer, prvi potpredsjednik vlade i onaj obični. Umjesto uspravnice Baltik - Jadran - Crno more koju svojata kao vlastitu ideju, Kolinda Grabar-Kitarović morat će se posvetiti ovih dana vodoravnicom Orešković - Karamarko - Petrov. Tko će i kako umjesto njih ući u kadrovsku križaljku praktično je pitanje oko kojeg ne bi trebalo okolišati i odugovlačiti glumeći neke nove konzultacije. Zato je bitno da i predsjednica zauzme čvrst stav isključivo na drugo pitanje, kako, i odgovori - izborima. Za eksperimente ovog tipa viša nema vremena ni potrebe nakon katastrofalnog rezultata koji sada moramo na silu probaviti. Baš kao ni za postizborne igre bez granica budući da nas po svemu sudeći opet čeka široka koalicijska vlast.

Samo mazohisti mogu još jednom pristati da za vikenda danonoćno odgovaraju poput maturanata na test od 200 pitanja ne bi li ih netko pripustio na vlast. Pamti li još neko sve one ludosti koje su se kao conditio sine qua non koalicijskog suživota tražile, od lustracije pretvorbe, trenutačnog proglašenja gospodarskog pojasa, izjednačavanja cijene električne energije za domaćinstva i industriju... Nije li nešto bilo i o pokaznim kartama za javni prijevoz? Zato već sada predsjednica treba čvrsto ograničiti rokove postizbornog dogovaranja kako se netko ne bi domislio svoj glas uvjetovati proizvodnjom himalajske soli u paškoj i stonskoj solani.

Kako je počela, tako je i skončala ova vlast. Neće ostati zapamćena po dobru, ali neke je rekorde rušila čak i za Guinnessovu knjigu rekorda. Tako je ministar branitelja Mijo Crnoja bio prisiljen na ostavku nakon samo 48 sati mandata, a i njegov nasljednik Tomo Medved mogao bi ući u svjetski top ten ministara kojima je brzinski istekao rok trajanja.

Žrtvovao je Karamarko Crnoju pa ga možda sada i snalazi njegova kletva kada je, suočen s optužbama, iskreno odgovorio da je sve radio »u najboljem interesu za sebe«.

Oreškovićeva Vlada nije mogla opstati upravo zato što se pokazalo da nije Crnoja jedini koji se politikom i državnim poslovima mislio baviti u najboljem interesu za sebe. Domoljubno busanje u prsa junačka najbolja je mimikrija za takve rabote, a lov na domaće izdajnike koji ne vole Lijepu našu efikasan način eliminacije onih koji u tome prepoznaju jedino kriminal, pljačku i veleizdaju.

Zato je jedini pozitivni pomak koji se dogodio u ovih šest mjeseci odlazak šatora iz Savske čija je jedina svrha i bila formiranje te i takve vlasti. Njezini pojedini ministri, njihovi zamjenici i pomoćnici, saborski zastupnici i drugi državni dužnosnici pokazali su se endemskim vrstama za koje smo naivno vjerovali da su izumrle. To nevjerojatno otkriće drugi je plus. Sve ostalo bio je kanibalizam .

(Novi list)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")