TV I DRUGE IGRE

Negativna

Da sam poštena kao DPS, priznala bih kako je Negativna zaslužila da uđe u Vladu ucijelo. Nije brojna. I majstor je za prevare
91 pregleda 40 komentar(a)
Darko Pajović, Azra Jasavić, Goran Tuponja, Foto: Savo Prelević
Darko Pajović, Azra Jasavić, Goran Tuponja, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.06.2016. 07:22h

Poslije šest mjeseci drame, Crna Gora može da počine. Darko Pajović i Azra Jasavić mogu na funkcije. On u prvoj zgradi, ona u drugoj. Bilo bi humano da im se obezbijedi jaka pozicija i u trećem dijelu vlasti - sudskom. Zato što je svaka korupcija krivično djelo. A niko ne zna što se specijalnom tužiocu mota po glavi.

Mogu tu da se izrode i još neke komplikacije. Ako druga poželi da postane prvi. Čudo je vlast, porastu apetiti časkom. Naročito kad džepna stranka dobije toliku moć. I kad je premijer javno uzme za najbolju drugaricu.

Da sam poštena kao DPS, priznala bih kako je Negativna zaslužila da uđe u Vladu ucijelo. Nije brojna. I majstor je za prevare. A, još se sjećam, tako je narandžasto, nevino i djetinjasto izgledala u prvoj kampanji... Samo je brzo porasla i dobro učila... Imala je od koga...

Đe god je DPS gubila izbore, Negativna bi je dovodila na vlast. Izgleda šašavo, ali djeluje. U Nikšiću su negativci bili tas na vagi. Umjesto da pretegnu na pravu stranu, ukopali su se kod himne i barjaka. Zakazujući iz zasjede opoziciji pismene kolokvijume o ljubavi prema domovini. Onda su se dali na užu struku, genetiku. Uz nacionalnu identifikaciju crvenih krvnih zrnaca. Na bijela su gadljivi...

U Podgorici su lutali od Zlatice do Dajbaba. I nekakvim trećim putem zabasali u Zetu. Izgledali su potpuno pogubljeno dok su iznenađenog Slavoljuba Stijepovića vodili ka centru. U darovnu fotelju gradonačelnika... U stvari, sve vrijeme dobro su znali što rade. Praveći Negativnu od cijele Crne Gore.

***

Počinula sam i ja ovih dana, potpuno zadovoljna učinkom novog ministra poljoprivrede. Gledam već dvije sedmice kako se, bez pauze, izlaže kamerama i najavljuje odlične projekte. Budućnost agrara na ekranu djeluje više nego vedro. Brine i o prošlosti. Pa isplaćuje dugove mljekarama. I stočarima koji su prosipali vareniku, jer ne vole da rade. Dijelio je i neke kredite mladima, da ostanu na selu. Problem je, međutim, što čovjek iz televizora uopšte ne liči na Milenka Popovića. Pljunuti Petar Ivanović, nema greške.

Džaba sad dimim, ministar za duvan i nježna osjećanja saradnika odlično radi svoj posao. Kampanju za oktobarske izbore. Za razliku od opozicionih kolega.

Može biti da su se novi ministri isprepadali nakon što je potpredsjednik Vlade Milorad Vujović ušao u TVCG.me. U centar. Đe ga je dočekala tek rashodovana Radojka Rutović. Istina, malo proćelava... Uopšte mi nije jasno kako je bliski susret prošao bez žrtava. Na svakih pet minuta činilo se kako će robustni domaćin preskočiti sto i nokautirati gosta. Koji se junački držao. I gospodski čekao onih pet sekundi za odgovor. Na pitanja kojima je, bokserskim manirima, udostojen s lovćenskih visina... Nijesam izdržala do kraja. Čujem da Vujović jeste...

***

Da je majstor političkog zanata, pokazao je Predrag Bulatović. Podsmijeh nije skidao s lica. Kao da se igra i sa domaćinom i sa gledaocima... Ili ni sam ne vjeruje u ono što govori.

Crna Gora je opustošena... Živa istina! U posljednjih 10 godina... Neće biti baš tako! Pohara je ođe počela takozvanom antibirokratskom revolucijom. U kojoj je Bulatović predvodio radničku klasu. A ona, u sadejstvu sa nacionalnom klasom, srušila svu Crnu Goru. Nasred ulice. One iste na kojoj Bulatović sad protestuje.

Vjerujem da od pustošenja države nije imao koristi. Ali, svijeću jeste držao. Još od kako su ratnici 1991. prtili staze za šverc oružja, duvana, nafte... Poslije su razrađeni vodeni koridori...

Ni pljačka Kombinata aluminijuma nije počela poslije potonjeg referenduma. Taj biznis utemeljen je još onim prvim, iz 1992. I uznapredovao posred zajedničke države. Koja je i stvorena zbog pljačke. Naroda i teritorija.

Skladišta švercovane nafte u primorskim brdima takođe nijesu nastala u nezavisnoj. Niti se izvozom oružja, pod okriljem države, bavio kum moga lidera. Nego njegovoga. Pljačka Gornjeg Ibra i cijelog sjevera nije osvitala u nastavcima u Monitoru dvije hiljade i neke, nego 15 godina ranije. A ni diktatura nije premijerno prikazana tek prije deceniju, nego četvrt vijeka ranije. Neke još bole bubrezi od tadašnjeg utjerivanja ljubavi prema tzv. Jugoslaviji.

Bulatović, naravno, zna sve ovo. I mnogo više. Samo, njemu sad trebaju birači. Pa ne može da kaže istinu i o toj velikoj pohari zavisne Crne Gore. Koja je u nezavisnoj samo nastavljena. Ali se u maloj državi bolje vidi...

P.S. Evropski eksperti odlučili su da se pozabave Tajnim servisom TVCG.me. Provjeriće da li parlament guši slobodu tog medija. Koji pola poslanika ne pušta u studio evo 25 godina.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")