KONTRASTAV

Barska mušica

Predsjednik Opštine bi trebalo da zna da obavlja javnu funkciju, da ga plaćaju građani i njega i sve njegove aktivnosti koje u tom kapacitetu sprovodi, uključujući i sakupljanje informacija i za njegovo reagovanje
8274 pregleda 85 komentar(a)
Dušan Raičević
Dušan Raičević
Ažurirano: 11.02.2019. 07:50h

Odgovor na tekst “Ne pristajem na ucjene”, autora Dušana Raičevića, Vijesti, 9.2.2019.

Reagovanje Dušana Raičevića vrlo vjerovatno ne bi bilo ni objavljeno u “Vijestima” jer je nivo javnog diskursa koji uvodi i legitimiše na nivou pijane kafanske rasprave u kultnoj “Veselici”, a pritom u reagovanju ne postoji reakcija, odnosno nema odgovora na tekst na koji se reaguje. Međutim, pošto tekst potpisuje Dušan Raičević kao predsjednik Opštine Bar, javnost treba da ima na uvid sadržaj tog obraćanja jer bi bez dodate titule to bio samo pokušaj da se ispadne mangup pred cnogorskom javnošću. Tu mogu na um da dođu samo kultne riječi golmana Krstajića - sam pao, sam se ubio.

Predsjednik Opštine bi trebalo da zna da obavlja javnu funkciju, da ga plaćaju građani i njega i sve njegove aktivnosti koje u tom kapacitetu sprovodi, uključujući i sakupljanje informacija i za njegovo reagovanje. Kao simbolično prvi čovjek grada, predsjednik Opštine mora da pravda ne samo potrošnju novca, već i potrošnju simboličkog kapitala onih koje predstavlja, a to se sigurno ne radi riljanjem po privatnosti, napadom na ličnost – to se u Baru zove ilanje. Žalosno je što se to mora objašnjavati gospodinu nakon što je izabran i žalosno je što su to pitanja na koje je odlučio da „odgovori“, ali pošto je obrazovna funkcija jedna od tri osnovne za medije, treba i njemu pomoći.

Pošto u pomoć ne mogu da priskoče partijski pečalbari, jer imaju većih problema, gospodin Raičević je sam morao da piše pismeni sastav. Treća opcija bi bila da potraži pomoć kolega iz barskog kluba mladih DPS, gdje je istaknuti član plagirao magistarski rad toliko očigledno da su čak i zarobljeni crnogorski sudovi morali da to potvrde. Kad smo već kod pečalbe - mladi čovjek bi se valjda zapitao kako to da je njegova partija uspjela da centralizuje državu od 650 hiljada ljudi, ali ne zna predsjednik Opštine da nije barska vještačka magla za glisere isto što i pljevaljski smog, koliko god slično izgledali. Lijepo bi bilo i da javnost zna na kakve podjele misli, još me dobro pamćenje služi da znam da je isti DPS bio na glasanju uzdržan, a da su tek u osami jednoumlja u kancelariji kafene zgrade, gdje nema drugih odbornika, porodili saopštenje gdje podržavaju gradnju vrtića na „predmetnoj lokaciji“.

Gospodin predsjednik Opštine Bar čak ni uglađenim birokratskim rječnikom ne uspijeva da sakrije projekcije sopstvenih misli i strahova – pa priča o urbanom i neuglednom, kao da opisuje svoj urbanistički potez koji tjera svake nedjelje sugrađane na ulicu i nema te muzike iz Agrosaznanja koja će uljepšati razvaljeno dvorište barske Gimnazije. Projekcije su vezane i za insinuacije o dopisniku „Vijesti“, jer kadar DPS ne može da promisli drugačije zapošljavanje od partijskog i rad mimo uskog ličnog i partijskog interesa. Broj reagovanja i demantija koji su stigli iz Raičevićevog kabineta govore o utemeljenosti tvrdnji, ali je svakako dobrodoša’ da iznese dokaze o tome o čemu govori, kao i da demantuje pisanje Vijesti, možda će se nešto i naučiti o odgovornim postupcima. Sigurno da „Vijesti“ neće birati saradnike niti jedne lokalne samouprave, no neka se zapita predsjednik Opštine kako će i postojeći i budući reagovati kada znaju kako je bacio pod autobus prethodne samo da bi pokušao da očuva politički rejting i skrene temu.

Pošto je tema o kojoj je isključivo i pisano i u kontekstu Raičevićevog angažmana, tema od javnog interesa, nećemo dozvoliti da se sa nje skrene pažnja, pa je predsjednik Opštine pozvan da u skladu sa porukom o otvorenim vratima odgovori na bar neka od pitanja koje zanimaju javnost, a koja su mu juče ko zna koji put postavili predstavnici 4 hiljade građana,

Pošto je ta pitanja, nadamo se, već čuo, dodaćemo još dva:

Koliko je plaćena izjava InfoBirou, iz koje budžetske linije i zašto je odlučeno da iz džepa građana se obrati javnosti, kada je to mogao da uradi besplatno

Zašto je izbrisan vrtić iz DUP Topolica III?

Odgovor na ova dva pitanja ne bi trebalo da zahtijevaju preveliki napor niti da ometu poziciju koju je predsjednik Opštine Bar izgradio u redu za kovertu. A i koverta mora da se poliže da bi se zatvorila.

Autor je glavni i odgovorni urednik “Vijesti”

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")