NEKO DRUGI

Zaoštreni odnosi otupili reforme

59 pregleda 1 komentar(a)
Tihomir Orešković, Foto: Reuters
Tihomir Orešković, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.02.2016. 09:22h

Ako je predsjednik Vlade dirigent, Tim Orešković nalazi se na čelu raštimanog orkestra u kojem HDZ i Most, svaki za sebe, gude vlastitu melodiju. Malo predugo jer koncert je počeo prije gotovo tri tjedna, a skoro svakodnevno na površinu izlaze dokazi koliko je Timov tim unutar sebe nekoherentan i posvađan. Sreća u nesreći da nema izvanrednih okolnosti poput novog izbjegličkog vala ili početka još jedne recesije unutar eurozone, jer bi u tom slučaju istinski vrijedilo poslušati savjet ministrice Bernardice Juretić, koja je kao izlaz iz problema preporučila molitvu.

Nema toga oko čega se do sada nisu posvađali Vladini koalicijski partneri. Milijan Brkić je šef Vijeća za suradnju, tvrdili su iz HDZ-a, i u trenu je iz Mosta uslijedio demanti da je Brkić običan član. U Mostu su najavili reformu uprave i rezanje općina i županija, da bi u HDZ-u rekli kako nema nikakvih rezova. Tomislav Karamarko je podržao smjenu Dragana Lozančića, da bi Božo Petrov ustvrdio kako ne vidi razloge za smjenu ravnatelja Središnje obavještajne agencije. Karamarko je štitio Miju Crnoju, a Petrov najavio da će ministar branitelja letjeti iz Vlade. Što se i dogodilo.

Pritom je manje opasan taj njihov mentalitet nakostriješenih pijetlova koji se bore za prevlast. Međutim, problem je sadržaj svih dosadašnjih sukoba na relaciji HDZ - Most. Teme su kao da je Hrvatska u ratu - branitelji, obavještajci, popis izdajnika, za Vasu Brkića ili protiv njega. Od najavljivanih reformi do sada se nije čulo niti r. Birokracija ostaje na svojim mjestima, besmislene županije također, baš kao i općine koje su na rubu bankrota. Nitko ne zna kako treba izgledati obrazovna politika, hoće li se ukidati pojedine bolnice i prava pacijenata ili na koji način će Vlada osigurati kvalitetniji rad sudova. Čak i u ovakvim prilikama, ponekad vrijedi biti relativni optimist.

Europska komisija procjenjuje da će ovogodišnji BDP u Hrvatskoj rasti dobrih 2,1 posto, a to je iznad prosjeka koji se predviđa u Europskoj uniji. Što je egzaltiralo Tomislava Karamarka na zaključak kako “ova Vlada očito počinje ulijevati povjerenje svojom spremnošću na sve reforme, da oslobodi prostor dobrim investicijama i svemu onome što smo trebali puno puno ranije učiniti”. Posebno povjerenje ulijevaju političari kao što je Karamarko, koji nije znao ispuniti imovinsku karticu, a ni elektronski glasati u Saboru. Birači vide tko vodi državu. Kada u anketama dva tjedna nakon formiranja Vlada dobije ocjenu dva, to je loše čak i u tradicionalno pesimističnoj Hrvatskoj.

(Jutarnji list)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")