STAV

Državni interes

U tu čašu Vlada ulije državni interes . I za nas građane uopšte nije važno da li je čaša državnog interesa do pola puna ili do pola prazna. Važno je da jedan čovjek (u ovom slučaju Milo Đukanović) zna što je to državni interes . Mi znamo da ne znamo i vjerujemo Milu
96 pregleda 2 komentar(a)
vila Gorica koktel, Foto: Savo Prelević
vila Gorica koktel, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.01.2016. 09:33h

Državni interes je definitivno izraz koji će se najčešće pominjati u javnosti ove godine. Toliko će se pominjati da će postati poštapalica kojom će se opravdavati sve i svašta. Prva prilika već se ukazuje ovih dana - prilikom izglasavanja povjerenja Vladi . Kao na nekom kvizu , kada ne znate odgovor na postavljeno pitanje (u ovom slučaju da li ste za ovakvu Vladu) slutim da će se posegnuti za Kviskom to jest državnim interesom. Na taj način maskira se i neznanje i korupcija i konačno lični interes koji se izjednačava sa opštim. Državni interes se u nas građana Crne Gore promišlja kao nekakav alibi ,“ne bih ja, ali moram zbog državnog ineresa”. Kladim se da se i kod „Specijalnog” pravdaju i iščuđavaju zbog optužbi, jer sve je rađeno zbog državnog interesa. Pozdravite moje prijatelje i neprijatelje.

Čudno je to. Moram da priznam da ja ne znam koji je državni interes Crne Gore? Nijesam ni prijatelj ama ni neprijatelj gospodina koji je patetično pozdravljao u objektive kamera svoje ljude i one druge. Valjda ni ovaj gospodin što pozdravlja ne zna što je državni interes Crne Gore? Makar je mislio da zna, ali se u međuvremenu promijenio, samo to njemu nije niko rekao. Skoro kao dječija zagonetka - šta je to svi ga pominju a niko ne zna šta je? To je državni interes . Kao voda. Čas je potok, čas je rijeka, a ponekad i presuši. Najčešće stane u čašu vode i možeš da ga popiješ. Svejedno da li je Amazon ili Morača, čaša je čaša. U tu čašu Vlada ulije državni interes . I za nas građane uopšte nije važno da li je čaša državnog interesa do pola puna ili do pola prazna. Važno je da jedan čovjek (u ovom slučaju Milo Đukanović) zna što je to državni interes . Mi znamo da ne znamo i vjerujemo Milu.

Kad nemate jasno i javno definisan pojam državnog interesa, nemate ni društveni konsenzus ni oko čega. Kome god da se prohtje (pa i meni) da lamentira o bilo čemu važnom za život običnih građana, može i ima pravo. U ovoj nejasnoj situaciji svi možemo biti autoriteti. Svi smo samozvanci i sveznalice, jer u stvari niko od nas običnih građana ne zna koji je državni interes države Crne Gore? Samim tim nema ni društvenih vrijednosti koje treba da gradimo u našem društvu. Stoga i prihvatamo tuđe vrijednosti kao svoje. Cinik u meni bi kazao da o NATO-u ili Evropskoj uniji više zna crnogorska baba nego bilo koji prosječni građanin Njemačke ili Engleske. Zašto? Zbog toga jer se ona, grešna ne bila, budi ujutro i liježe uveče sa tom pričom iz TV ekrana. Te integracije je ova vlast proglasila državnim interesom, iako su to same po sebi samo floskule. Jednostavno rečeno, preuzeli smo formu a ne i suštinu tih integracija. Znam da nemamo pojma što to u stvari znači.

Na kraju, možda nije ni važno što što ne znamo koji je naš državni interes . Ni mi građani, ni vlast, ni opozicija. Važno je da to znaju u stranim ambasadama?

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")