STAV

2018. godina u znaku koalicione bule (Zakona protiv nevjernika)

NijeriječodržaviCrnojGoriinjenojistoriji. Riječjeosuštinicrnogorskestvarnosti. Nijeriječokulturno-istorijskomnasljeđuivjerodostojnosticrnogorskogidentiteta. RiječjeodruštvuubijeđenihineubijeđenihgrađanaCrneGore. Riječjeometodimaubjeđivanjauonoštosepokušavaproklamovatikaoistorija. Riječjeovaspostavljanjucrnogorskogidentitetaprilagođenogopstajanjudugodecenijske, nesmjenjivevlasti
935 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Skupštine, Foto: Boris Pejović
Detalj iz Skupštine, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.01.2019. 09:14h

Uoči nove 2019. godine parlamentarni predstavnici ubijeđenih građana Crne Gore umalo ne donesoše zakon po kome bi surovo i bespogovorno kažnjavali neubijeđene građane Crne Gore. Kažnjavli bi ih zbog nedostatka vjere u vječnost Crne Gore i zbog iskazane sumnje u izuzetnost crnogorske istorije. Nedostajao je samo jedan glas da se poslije osam vjekova duh inkvizicije, po slovu zakona, obnovi i utemelji u najmlađoj evropskoj državi.

Po tom, još uvijek neusvojenom zakonu, za sve one koji nijesu ubijeđeni u “jasno utvrđene činjenice o Crnoj Gori” predviđena je kazna od 300 do 5.000 eura. Za početak. Kasnije bi, vjerovatno, kao i mnogo puta u sličnim situacijama uslijedio progon neubijeđenih građana iz crnogorskih institucija, onemogućavanje zapošljavanja, ostvarivanja osnovnih prava, prokaženost njihovih familija, rodbine, komšija koji bi se u interesu sopstvene sigurnosti morali distancirati od neubijeđenih kao remetilaca istorijski uzvišenog crnogorskog projekta.

Baš kao i u doba inkvizicije, neubijeđeni građani Crne Gore po ovom zakonu nemaju pravo koristiti ni drugačije činjenica, ni opšte dostignuta i jasno utvrđena znanja. Neubijeđenima se strogo zabranjuje da koriste pomoć svojih predaka, koji su se rodili, rasli i stasavali u ljude širom ondašnje Crne Gore. Zabranjuje im se da koriste zaostavštinu predaka u kojoj su svome potomstvu ostavili na uvid svjedočanstva o svome životu, osjećanjima i dešavanjima u svojoj otadžbini.

Neubijeđenim građanima Crne Gore svako pozivanje na pretke uvećava kaznu. Koaliciona bula (zakon) sve ono što je različito od dogme - “jasno utvrđenih činjenica o Crnoj Gori” proglasio je jeretičkim i ovlastio državne institucije da se protiv jeretika bespoštedno bore bez obzira dolazili oni iz prošlosti ili sadašnjosti. U duhu inkvizicije zakon će žive jeretike kažnjavati novčano i zatvorom sve dok se ne pokaju i priznaju da su u zabludi, da su saradnici đavola, odnosno neprijatelji Crne Gore. Mrtve jeretike zakon će kažnjavati izopštenjem iz kolektivnog pamćenja, brisanjem iz dokumenata i javnog pominjanja. Svako iznošenje, zapisa, fotografija, izjava autentičnih svjedoka i hroničara nekadašnje, minule Crne Gore ovim zakonom se strogo zabranjuje a oni koji se usude da takva dokumenta objelodane ekspresno se kažnjavaju. Umjesto čestitke za Novogodišnje i Božićne praznike pred sam kraj 2018. dobismo dakle Skupštinsku Koalicionu bulu o Crnogorskoj inkviziciji.

Istraga (inkvizicija) neubijeđenih građana Crne Gore po ovom zakonu (buli) prepušta se policiji na isti način na koji je to u srednjem vijeku bilo prepušteno crkvenim pravosudnim institucijama. Istorijski gledano, duh ovakvog zakona daleko je čak i od srednjevjekovne Crne Gore. Politički gledano, ovaj zakon je prijeteći blizu savremenoj Crnoj Gori. U praktičnom smislu, zakon ima zapanjujuću sličnost s inkvizicijom. Takoreći njeno preslikano slovo.

Ne može se zanemariti da bi ovaj zakon ubijeđene građane Crne Gore ispunjavao romantičarskim zanosom, nadahnjivao ih pjenušavim patriotizmom i punio nostalgijom. Još teže je zanemariti fakat da bi na neubijeđene građane Crne Gore zakon djelovao poražavajuće, donosio im strah, revolt i frustriraciju. Što je Crnu Goru dovelo na prag ovog inkvizitorskog zakona?

Dogme!

Dogma o hiljadugodišnjoj istoriji. Dogma o samobitnosti, crnogorskom viteštvu i crnogorskom Kamelotu. Dogma o crnogorskom svetom Gralu koji je nastao prije 1.000 godina. Gralu koji se izgubio pa bio povraćen prije 140 godina da bi ponovo bio izgubljen prije 100 godina a onda za dlaku uspio biti povraćen prije 12 godina. I ona najteža među dogmama. Dogma o izuzetnim zaslugama i počastima za ubijeđene, uprkos činjenici da su za povratak crnogorskog svetog Grala jednako zaslužni i oni neubijeđeni makar u procentu 44,5 %.

A kada se prihvatite dogmi onda zatvorite um. Zatvoreni um krasi samodovoljnost. Zatvoreni um odbija sagledavanje stvarnosti u realnom vremenu. Zatvoreni um uživa u izmaštanoj istoriji. Stare zastave, grbovi, bitke, potrage, zapisi… oblače se u novo ruho. Dobijaju epitet “Jasno utvrđenih činjenica o Crnoj Gori”. Dogmu “Jasno utvrđenih činjenica o Crnoj Gori” od zdravorazumske analize i preispitivanja čuvaće koaliciona bula, strogi inkvizitorski zakon koji će nam tokom 2019. godine visiti nad glavom kao Damoklov mač.

U Crnoj Gori godine zaista počinju januarom!

Januarom koje godine?

Ovoga puta januarom 1231. godine koja je počela nezaboravnom bulom pape Grgura IX!

Na našu žalost i nesreću pojava crnogorske koalicione bule (zakona) osam vjekova kasnije, u osvit 2019. godine, unizila nam je državu tim više što nam zakon nije stigao kao mnoštvo skorašnjih sa strane već se javio kao posljedica stanja našeg duha, naše društvene svijesti, naše prosvijećenosti i našeg suživota. O tome je riječ!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")