OČAJNI DOMAĆIN

Glava smrdi od repa

Dok ne padne krupna riba, makar neki šef kabineta, ako već ne magacioner ili kurir, znaću da je sve obična limunada
145 pregleda 63 komentar(a)
policija, Foto: Arhiva Vijesti
policija, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.09.2015. 06:45h

Nadam se da ste čitali posljednju analizu Uprave policije koja jasno kaže da se organizovani kriminal kači samo na niže službenike. Ako su gradonačelnici koristili ogromnu moć opština, onda mogu da zamislim kakva tek nepočinstva sežu do opštinske čistačice i kafe kuvarice.

Zapravo je tamo vrh piramide, tamo gdje se ovih dana okreću ćikare i gata ko je sljedeći. Policija je ukazala na zavjeru sekretarica, portira i šofera. Ko je mislio da je zlodjelo vozača Edina Hamzića izolovan slučaj, i da je ministru Numanoviću slučajno mijenjao tablice, sad neka dobro razmisli.

Nazovite me teoretičarem zavjere, ali možda postoji neko niže od budvanskog inspektora Đoke Golubovića ko je smještao ministru Konjeviću. Nisam zaboravio ni da je blagajnica osuđena na četiri godine zatvora zbog pronevjere u Vrhovnom sudu. Ne postoji opasnija sorta od tih nižih službenika koji su postrojili šefove i ko zna ko vodi ovu državu, ko se spustio dovoljno nisko da vuče konce.

Policija briljantnom analizom dokazuje da je kriminal počeo da se organizuje odozdo, kao demokratija. Crnogorski organizovani kriminal je grassroots inicijativa, uspio je ono što civilnom društvu nikako ne polazi za rukom - da stvori horizontalnu mrežu koja utiče na donosioce odluka.

Daktilografkinje i noćni stražari sa uredno zaduženim tetejcima toliko su presilili da je kompletni sistem u opasnosti. Šefovi štambiljaju u maničnom strahu akta koja im prinose arhivari i špijuni sa pisarnica. Jeza me prođe kad pomislim koliko činovnika kuje paklene planove po ministarstvima, koliko se domara razumije u plastični eksploziv. Kako li se tek šire po hodnicima. Koliko prljavih stafera i iloni ima uvid u strateška dokumenta ove države. Hiljadu puta sam vidio te namrštene face šalterskih radnica, ali nisam ni slutio da su tete iz organizovanog kriminala.

Policija je stanje analizirala, no nije dala odogovor kako dalje. Kako zaustaviti teror nižih referenata i pripravnika koji sa fakulteta na posao donesu kriminalne navike. Kako sačuvati državu i partiju od gube, pritom štiteći neukaljano lice rukovodilaca i javnih funkcionera.

Crnoj Gori hitno treba renesansa centralne vlasti, jer postaje očigledno da se lopovluk prima samo na lokalu i na nižim funcijama. Moral se iz svog centra, dakle iz premijerovog dupeta, kruni, nestaje negdje u partijskog predaji, i tako od poštenog vođe koji je postavio državu ispred svega, dobijamo neku sitnu lopovčad, kroz neshvatljivu mutaciju političke ideje.

Kad visoki funkcioneri odu kućama, po njihovim fiokama rovare bubašvabe i činovnici, ta žgadija koja je ko zna kako preživjela antibirokratsku revoluciju. Niži službenici su rak rana ovog društva, oni karaju po svojim kancelarijama, šmrču u službenim toaletima, voze državne automobile van radnog vremena, puše tompuse, druže se sa društvenim talogom i zagovaraju državu u kojoj svi mi treba da nasjednemo na velike funkcije, a da oni iz svojih mikro portfelja jebu kevu.

E neće moći, lično sam spreman da branim javne funkcionere od ovog zla. Nadam se da će nakon policijske analize neko od direktora smoći snage da bude zviždač i uperi prstom u zaposlenog, kao što je to uradio hrabri ministar Numanović. Ta se ološ bez funkcija mora jednom za svagda počistiti, bagra koja koristi podređeni položaj da komanduje i donosi odluke na svoju ruku.

Rezimirajmo, posao čišćenja institucija od gadnog uticaja nižih službenika neće biti lak. Ne kaže se zalud u narodu - najteže je portira proći. Crnoj Gori predstoji borba za dostojanstvo, borba sa organizovanim kriminalom, a jedina stvar koju za sad znamo, zahvaljujući policijskoj analitici, jeste da su javni funkcioneri čisti. Najlakše bi bilo da svi postanemo direktori i na taj način stopu kriminala sravnimo sa nulom, ali to nije moguće.

Ovih se dana hapse partijski vojnici srednjeg ranga, što je ohrabrujuć početak. Svi nekako uviđaju da se krenulo sa nule, ali daleko smo još od tranzicione pravde. Tužilaštvo i policija neka nastave, ali kao građanin ovog puta tražim mjerljive rezultate, kopajte dublje, neću se zadovoljiti skalpovima nekoliko gradonačelnika. Dok ne padne prva krupna riba, makar neki šef kabineta, ako već ne magacioner ili kurir - znaću da je sve obična limunada.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")