STAV

Javni izvršitelj sa tajnim saradnicima

Nedavno sam bio stresno iznenađen kada sam u CKB izvadio listing i vidio da mi je po sudskom rešenju Javni izvršitelj QQ skinuo sa računa iznos 121,51 eura
130 pregleda 13 komentar(a)
kazna, novac, Foto: Shutterstock
kazna, novac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.09.2015. 08:15h

Nedavno sam bio stresno iznenađen kada sam u CKB izvadio listing i vidio da mi je po sudskom rešenju Javni izvršitelj QQ skinuo sa računa iznos 121,51 eura.

Kako nikada dosad nisam ni za šta opomenut, još manje utužen, logično je da nisam ni dobio to sudsko rešenje. Jul i avgust sam proveo u bolnici u Meljinama i na odmoru izvan Podgorice, te mi nikakvo rešenje nije uručeno.

Pozvao sam kancelariju Javnog izvršitelja QQ i najavio da ću kao stranka odmah doći. Stigao sam brzo, budući da radim u EPCG, u neposrednoj blizini. Tamo sam našao čitavu bulumentu mladih ljudi, ali na moje neprijatno iznenađenje, izvršitelja nije bilo.

- Možemo li Vam mi pomoći?“ - pitali su.

- Možete, ukoliko ste ovlašćeni. Biste li mi pokazali vaše službene legitimacije, identifikacione kartice ili bilo koji drugi dokument kojim me uvjeravate da ste službena lica?

Niko od njih mi nije dao na uvid nikakav svoj dokument, samo su rekli da su zaposleni. Dakle, mogao sam u službenoj prostoriji kao oštećena stranka da razgovaram o čisto pravnoj stvari sa izbacivačem, kafe kuvaricom, čistačicom, daktilografkinjom, damom za pratnju... ne omalovažavajući ničiju profesiju, posebno ne profesiju eskort-dame, budući da nam je bordel, izgleda, postao sudbina.

Sjutradan sam, konačno, kad mi je sa druge strane žice, muški glas grubo odbrusio da je on taj QQ, da mogu da dođem odmah i nakratko, jer žuri, otišao u njegovu kancelariju. Zapitao sam ko je QQ u toj gomili, na šta mi je jedna muška sredovječna osoba neprijatna pogleda kazala da je ona javni izvršitelj. Predstavio sam se, pokazao svoju ličnu kartu i zatražio od nje da mi na osnovu člana 17 Zakona o javnim izvršiteljima pokaže svoju službenu legitimaciju, što je ona odbila razrogačivši oči. Zamolio sam na uvid bar bilo koji relevantan dokument kojim potvrđuje svoj identitet, što je takođe odbila. Zatražio sam i to famozno sudsko rešenje, što je, opet, odbila.

Kada sam krenuo da odlazim predomislia se i dala mi rešenje uz komentar:

- Evo, da sada budem dobronamjeran.

- Znači li to da ste dosad bili nedobronamjerni u službenom ophođenju sa strankom? - primijetih.

Na moju napomenu da to nije sudsko rešenje i da ću ga tužiti, podvrisnuo je:

- Izgubićete, izgubićete! Pet advokata ću da angažujem!

Mislim se: koje je to pravno znanje pravnika (ako je QQ uopšte pravnik) kada mu je potrebna pomoć pet advokata u banalnom pravnom predmetu.

Jer, u svom rešenju vrli izvršitelj je napisao da je usvojio predlog povjerioca za izvršene komunalne usluge, obavezao me da namirim iznos od 97,50 eura, a sa njegovim troškovima oglobio me ukupno 121,51 eura. Međutim, prokontrolisavši svoje zaturene prašnjave priznanice vidio sam da mi nedostaje samo (eventualno) iznos 50 eura. Dakle, QQ mi je uzeo skoro trostruki harač!

Kada je, zemanile, Smail-aga Čengić kupio harač po Drobnjaku, to je činio javno sa svojim zamjenikom Ahmetom Baukom i ostalim saradnicima (askerima). Doduše, nije pokazivao službenu legitimaciju javnog izvršitelja, nego samo prepoznatljive isprave: sablju, jatagan, džeferdar, šešanu ... Njima su za utjerivanje postojećeg duga raje bile potrebne duge sablje (dimiskije), a ovim savremenim haračlijama - javnim izvršiteljima sa tajnim saradnicima za utjerivanje nepostojećeg duga rajetnika dovoljni su samo dugi prsti.

U Smailagino vrijeme, kažu knjige starostavne, bilo je pravilo: naplatiti harač samo bogatijima u raji, a ovo moderno doba zahvaljujući pravosuđu, da ne kažem krivosuđu, da me prava ne bi krivo osudili, državi se ne vraća desetine miliona evra, kao u slučaju oštećene Opštine Budva, već se samo akteri sa dugim prstima pošalju nakratko u Spuž. A boravak u Spužu: teretana, sportski tereni, domaća hrana, posjete, izlasci, vikendi, odmori ... - pravi je luksuz u odnosu na život običnog smrtnika. I te nekolike godine Spuža začas prolete, a onih državi nevraćenih desetak miliona dugo traju. E, tu javni izvršitelji neće (il´ ne smiju) ni javno, ni tajno da skinu ni cent sa računa!

Pitam se, kada ovako čerupaju smjerne podanike, da li javni utjerivači utjeruju dug i silnom Mutnom Muktaru (MM) od Mareze mutne vode, sadašnjem veleposlaniku u velelepoj deželi. Koji, trubi čaršija, ima neprebrojivo mnogo stanova. (Kako da naplate kad ne mogu ni da ih prebroje!)

Sudeći po neotesanom ponašanju i pravnom (ne)znanju, QQ je omirisao etički kodeks i pravnu nauku koliko đavo tamjan. Ne sumnjam da ima diplomu pravnog fakulteta. No, imati diplomu i završiti fakultet su različiti pojmovi.

Šta još da očekujemo od ovakvih modernih haračlija? Ako je većina kao QQ, zaista nam je ku-ku.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")