OČAJNI DOMAĆIN

Crna Goro, kapljo nafte!

Novim rođenjem u Crnoj Gori možeš ostvariti optimalnu fantaziju pravog Crnogorca i zadobiti šansu da posjetiš vlastiti grob
96 pregleda 23 komentar(a)
Lorens od Arabije (Novina), Foto: Getty Images
Lorens od Arabije (Novina), Foto: Getty Images
Ažurirano: 09.08.2015. 14:40h

Zao jezik nikad ne miruje, tako sam načuo za jednu vladinu pitalicu građanima i neslavnu anketu koja je skoro propala od siline ljubavi prema domovini. Was?

Dobro ste čuli, vlada je, naime, pitala rajetinu, fokus grupu iz naroda, gdje bi najviše voljeli da se ponovo rode. Svašta vlada pita, znam, ali ovo trik-pitanje trebalo je da opusti anketiranog, probudi njegovu maštu a izvršnoj vlasti objasni naginje li naš čovjek istoku ili zapadu.

Dakle, nije bilo pitanje „gdje bi otišli da žive“ već je namjerno stavljen taj neuobičajeno pjesnički ton o „ponovnom rođenju“ da i najvećem bravu bude jasno kako ne mora da paniči usljed moguće ANB provokacije.

Nažalost, kao što rekoh, vlast je morala da zgužva taj papirić jer stvorila je monstruma - ober koherentno referendumsko tijelo koje deset godina kasnije daje talibanski odgovor - da se ponovom rodim, volio bih da se rodim u Crnoj Gori.

Tako je odgovorilo čak 42 odsto ponositih koji nisu shvatili da ne učestvuju na testu crnogorstva i da neće izgubiti radnu knjižicu ako zaokruže Paragvaj ili Markiška ostrva.

Kad je anketar uvidio da toliko ljudi mentalno ne izbiva iz četiri nahije ni po cijenu hipoteze, vjerovatno se izvinio i zapjevao himnu, što već nagađam i stavljam se u njegovu nezgodnu poziciju. Ne samo da su upitani po-smrtno ozbiljno primili mogućnost da će se roditi ponovo, već su obećanu reinkarnaciju doživjeli kao vrh ledenog brijega patriotizma.

Na stranu manjak avanturističkog duha da se drugi put rodiš kao Čerkez ili Čehinja, dični građani obuhvaćeni anketom pokazali su interes za jednu mnogo zajebaniju formu adrenalina - pod uslovom da te ćudi karmičkog ciklusa izbace kao dvonogog sisara, novim rođenjem u Crnoj Gori možeš ostvariti optimalnu fantaziju pravog Crnogorca i zadobiti šansu da posjetiš vlastiti grob, klekneš i priznaš sebi koliko se cijeniš i sve što si postigao u prošlom životu.

Ali dobro, sigurno dragi čitalac misli da pretjerujem. Zaista, ima nečeg dirljivog u neprekidnom nizu virtuelnih rođenja u Crnoj Gori. Sa druge strane, čak je i najzluradijem među vama, kad ostane sam, jasno da se ovdje živi mnogo bolje nego što opozicija kmeči, te da klimatsko-zavičajni amalgam nikako ne smijemo potcijeniti prilikom odluke o ponovnom rekombinovanju našeg karmičkog materijala.

OK, rekoh, ali da vidimo ko je na zasluženom drugom mjestu ovog istraživanja rađenog za potrebe vlade. Gdje bi se rado ponovo rodili oni izdajnici koji su prekršili trojni zavjet: rađaj se ođe/ kopaj se ođe/ tenči se ođe. Đe bi grešnici da se jopetuju, izrodi koji su okrenuli duhovni kompas ka tuđem nebu. A?

Moram da priznam da sam se iznenadio - skoro petina ispitanika, dakle oko dvadeset odsto uzorkovanih, tražilo je od boga Višnu da im se nove čakre otvore, ne u Rusiji, ne u Americi, već u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Molim?

Opalim te golim, reče anketirani i zaokruži Srednji istok! Jebeš klimu i daljinu, nafta je nafta. Izdade petina (zato se i zovu peta kolona) napusti crnogorske visoravni i ode za crnim zlatom u bukvalno novi život koji im je vlada pružila u pitanju. Petina ovog ludog stanovništa, dakle, traži nafte preko majčinog mlijeka i ako to nije depresivan podatak onda stvarno ne znam šta jeste.

Kolika je ta gramzivost postaje očigledno kad pomisliš da ne čekaju bušenje na Jadranu, nemaju kad u sljedećem životu da žive kao bijeda, bez Milovog luksuza, dosta im je bio jedan život u ovom beznaftnom kamenjaru. Možda je Milo krajičkom svog svevidećeg oka snimio ovu anketicu kad je proglasio benzin božanstvom, svjestan da dobar dio populacije sanja drugu starost u Abu Dabiju, sa dugom bradom jal mahramom umočenom u fosilnu čorbu tipa Fateh - bez zapadne demokratije i evropskih trakalica.

Šta bi analitičari rekli na ove podatke? Nemam pojma. Mislim da bi pametan morao da cijeni ovu prokletu sračunatost Crnogoraca koji biraju samo najbolje. Prefrigan soj je crnogorski građanin. Zar se ovim izborom nije pokazalo da glasačko tijelo umije da pomiri emociju prema Crnoj Gori i ambiciju prema nenormalnom bogaćenju. Zato na izborima uvijek dominira onaj koji arči ova dva vatrena toka svijesti.

Crnogorci se zapravo glasanjem rađaju uvijek iznova na istom mjestu, to im se mjesto mnogo sviđa jer ne moraju da mijenjaju ništa, a ponajmanje vlast čija bi promjena bila ravna izdaji i rođenju na nekom drugom tuđem i nesigurnom mjestu.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")