OČAJNI DOMAĆIN

Pare će naći put do tebe

Mogao je i Aco da odustane, da kaže - ovo je mafijaška država, ovđe pravde nema. Ali nije. Borio se godinama
41 komentar(a)
Aco Đukanović, Foto: Zoran Đurić
Aco Đukanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 05.07.2015. 14:41h

Dočekali su građani Crne Gore presudu po kojoj treba da plate deset miliona eura premijerovom bratu Acu Đukanoviću, jer mu nevaljali MUP nije oslobodio plac koji je jednom bio pazario.

Kroz more ljubomore i safre u komentarima na ovu ozbiljnu temu, prilažem razloge zbog kojih treba da digneš glas i poručiš populistima - to je dobro uložen novac!

1 Presuda je pobjeda pravnog sistema koji u centar stavlja pojedinca. Konačno je na jednom velikom slučaju dokazano da u ovoj državi građanin ima šansu. Aco je ostvario ustavom garantovana prava, iako je protiv sebe imao Vladu. Pobjednik u ovom sporu, da je sreće, trebalo bi da postane ikona borbe protiv administrativnog kašnjenja. Nije dizao larmu, obilazio inostrane adrese i ambasade, nije punio novinske stupce nego je vjerovao da će pravda stići. I pravda je požurila.

2 Makar je Aco Đukanović primjer momka koji ne poteže rodbinske veze. Nikad nije izašao da nešto traži, diskutuje, propisuje. Glasa mu se ne čuje. Da ne znamo da postoji, ne bismo vjerovali da je moguć. Samo se ono bukao oko zgrade “Maksim” kad je sa komšijama branio pravo na svjetlost. A četvrt stoljeća trpi sjenku slavnog brata i ne učestvuje u političkom životu. Klasična žrtva tranzicije. I familije. Zato je njegova pobjeda važnija i ima dirljivu ljudsku notu. Kosmička pravda je zadovoljena.

3 Iako svi gunđaju protiv suda, neko je ovdje mislio na budžet. Konačna presuda je sedam miliona eura, dok je prvostepena bila devet miliona. Dakle, država je zaradila dva miliona. Dva miliona više za škole i bolnice. To su fakti. Iako se pojedini mediji ubiše da naglase kako je konačni iznos deset miliona, sa kamatom o trošku građana. Jeftinim trikom stavljanja građanina u prvi plan, sugeriše se da su to pare svakog poreskog obveznika. Ali, to nije tačno. Ako budžet zamisliš kao veliku vreću - ko zna u kojem dijelu vreće leže pare od tvog poreskog priloga i možda se od njih Acu neće platiti ni cent.

Možda od tvog novca neki penzioner zadovoljno žvaće hljeba i salame na besplatnoj protezi koja mu je knap.

4 Neko je rekao - mogle su te pare da se ulože u vrtiće. Povratiću. Kakva jeftina demagogija. Kakav kvaziopozicioni šund i politička zloupotreba đece! Baš naprotiv - svako društvo koje se bori protiv monopola uviđa da nije dobro da državni vrtići budu prejaki, jer se na taj način ubija preduzetništvo i obeshrabruju privatne inicijative u ovoj oblasti. Oslabiti državne vrtiće znači dunuti u jedra privatnoj konkurenciji, što opet znači nova radna mjesta, novi budžetski priliv i bolji servis na slobodnom tržištu svih građana. I siguran puding četvrtkom.

5 Acova je pobjeda novog patriotizma - pokazni primjer da nije ljubav gledati državi kroz prste, nego je valja tući kao nesoja da bi postala efikasan sistem. Prijavi korupciju. Zapiši tablice službenog vozača. Prati trag dima i ne odustaj dok ti ne kažu ko puši na tvoj račun. Bori se. Mogao je i Aco da odustane, da kaže - ovo je mafijaška država, ovđe pravde nema. Ali nije. Borio se godinama. Neko bi rekao da je zaradio da ne mrdne prstom, ali taj ne zna koliki je stres suditi se u mladoj demokratiji.

6 Trijumf zdravog urbanizma - sud je posredno opravdao da je mjesto zgrade „Limenka“ bilo idealno za stambeno-poslovni prostor od više hiljada kvadratnih metara. Ako išta fali Podgorici, onda je to stambeno-poslovni prostor od više hiljada kvadratnih metara. Zadnja umire nada da će Aco izabrati drugi plac i uložiti ponovo u ovu nesigurnu zemlju za neimare.

7 Sudski proces je sučelio braću - premijera Mila i starijeg Aca. Proste bile pare, samo da se braća ne glože. Porodica je osnovna ćelija društva, a bratska ljubav je njeno jezgro. Cijepanjem tog jezgra pokreće se talas koji može sve da potopi. Primjer dobrog upravljanja je pleme Tiv u Nigeriji koje ima oko 800.000 osoba i zajedničku genealogiju po očevoj liniji koja seže do osnivača - Tiva. Porijeklom se tamo utvrđuje politički položaj pojedinca, njegovo pravo na sticanje zemlje i prebivališta. I svi su zadovoljni.

Sa druge strane, da porodica nije važna i na zapadu, da burazer nije svetinja - zar bi Džeba Buša spremali za Bijelu kuću?

8 Uprkos svim pokušajima da ti ovaj istorijski događaj ogade, moraš priznati - lijepo je kad pravda pobijedi. Presude ovog tipa imaju terapeutsko dejstvo, one liječe pokoljenja. Živjeti u zemlji u kojoj vlada zakon mnogo je važnije od prokletog novca koji još niko nije ponio sa sobom u grob.

9 I na kraju, misli pozitivno. Aco je bankar, čovjek koji zarađuje od stalnog kretanja novca. Treba samo da se strpiš - i te pare će pronaći put do tebe.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")