STAV

Vreli podgorički asfalt

Dok u Podgorici, navodno, brinu o nivou buke i zaštiti životne sredine, čelne ljude drugih gradova ne dotiču nevolje njihovih građana
168 pregleda 2 komentar(a)
Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 01.07.2015. 07:56h

Podgorička Komunalna policija je objavila da 29. juna 2015. godine počinje primjena Odluke o regulisanju saobraćaja na teritoriji Glavnog grada, prema kojoj međumjesni i međugradski autobusi sa Cetinjskog puta skreću na ul. Vojisavljevića i oko Zabjela idu na Autobusku stanicu. To podrazumijeva da putnici, od kojih su najbrojniji iz Nikšića i Danilovgrada, moraju da iziđu na Cetinjski put ili na Autobusku stanicu, bez obzira na odredište. „U slučaju da prevoznik prekrši Odluku, kazniće se iznosom od 530,00 eura, a vozilo će biti isključeno iz saobraćaja“, kažu iz podgoričke Komunalne policije.

Možda je vakat da Uprava Podgorice realizuje odluku usvojenu prije sedam godina, ali im pravo ne daje za pravo da diskriminišu građane drugih gradova, koji u Glavni grad putuju da rade, studiraju ili da se liječe. Ukidanje autobuskog stajališta kod Duvanskog kombinata, za većinu putnika znači dodatne troškove za taksi prevoz, jer im pješačenje oduzima snagu i vrijeme, dok bolesni uopšte ne mogu da pješače. Podgorički taksisti, gradski prevoz i Autobuska stanica dodatno će profitirati na putnicima iz drugih gradova.

Dok u Podgorici, navodno, brinu o nivou buke i zaštiti životne sredine, čelne ljude drugih gradova ne dotiču nevolje njihovih građana. Nepojmljivo je da se svaka lokalna uprava trudi da uspostavi dobru vezu sa bratskim opštinama izvan Crne Gore i da promoviše počasne građane, a o sopstvenim građanima ne vodi računa, osim u vrijeme izbora. Problem sa međumjesnim i međugradskim prevozom je toliko ozbiljan da zahtijeva angažovanje čelnika Nikšića, Danilovgrada, Cetinja i drugih opština, koji bi u dogovoru sa podgoričkim vlastima iznašli rješenje povoljno za građane koji putuju u Podgoricu.

Lično ne podržavam iznuđivanje rješenja uz pomoć „barikada“, ali smatram da nije nemoguć scenario blokade puta Nikšić-Podgorica ili Cetinjskog raskršća. Ugoroženih prevoznika i putnika ima dovoljno za takav „rat“, ne daj bože. Šta onda? Revnosni podgorički činovnici žive u zabludi ako misle da bi snage reda primijenile silu protiv ugroženog golorukog naroda?! Možda bi to neko želio?!

Na rudarsku „oklopnu brigadu“ u Rubežima niko nije udario, a cijela Crna Gora, od Skupštine, Vlade, sindikata, opozicije, MUP-a, do opštine Nikšić bila je uključena u rješavanje problema. Predsjednik opštine Nikšić je jako bio zainteresovan za svoje bivše rudare, za razliku od nebrige za hiljade nikšićkih građana koji su pogođeni režimom saobraćaja u Podgorici.

Čak je i Ustav promjenljiv, dok su izmjene i dopune zakona ustaljena praksa. Zar je nemoguće jednu opštinsku odluku uskladiti sa potrebama građana Crne Gore, koji putuju u Glavni grad iz egzistencijalnih i zdravstvenih razloga?! U pitanju je jedno autobusko stajalište, a rješenje ne iziskuje finansijska ulaganja. Samo treba dobra volja za dogovor, što našim precima nikada nije nedostajalo.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")