KONTRASTAV

U Katastru ima i pozitivnih kretanja

Povrh svih teškoća, kadrovskih i finansijskih, katastri dobro rade i osjeća se napredak
761 pregleda 4 komentar(a)
katastar (Novina)
katastar (Novina)
Ažurirano: 26.05.2015. 08:30h

Odgovor na tekst “Katastar”, autorke prof. dr Jelisave Kalezić, Vijesti, 25.5.2015.

Pročitavši kolumnu uvažene profesorice Kalezić, stekao sam utisak da uvažena nije upoznata sa zakonskim obavezama i sa stvarnim stanjem u Upravi za nekretnine (katastar) odnosno u postupku stvaranja katastra, od stvaranja popisnog do današnjeg višefunkcionalnog katastra nepokretnosti.

Pričati o katastru i stanju u katastru, a da se ne osvrne i na pozitivnu stranu tih veoma značajnih procesa rada, nije korektno. Uvažna profesorica je, ako ne poznaje materiju, trebalo da dođe u Upravu i da sve ono što iznosi provjeri, a neke stvari i da nauči, čovjek se čitavog života uči.

Katastar se stvara u Crnoj Gori odmah posle Drugog svjetskog rata i do 1960. godine rađen je takozvani popisni katastar samo - ime sve govori (popis đuture). Popisni-fiskalni katastar je stvaran pedesetih godina prošlog vijeka za ubiranje poreza, a kao takav u upotrebi je još dijelom u 14 političkih opština (Podgorica, Cetinje, Nikšić, Šavnik, Žabljak, Pljevlja, Bijelo Polje, Mojkovac, Berane, Andrijevica, Plav, Rožaje, Petnjica i Gusinje). Od 1960. godine počinju prva ozbiljnija premjeravanja fotogramterijskom metodom, za tu metodu, gospođo Kalezić, potrebno je da se svi nosioci prava svojine uključe i obilježe svoju imovinu, od građana i pravnih lica do predstavnika Opština i države.

Ko je tada obilježavo državnu i opštinsku imovinu, gospođo Kalezić?

„U Crnoj Gori je najbolji komšija država - zbog nepoznavanja svog vlasništva“.

Posledice tako ad hok urađenog katastra, a koji je isključivo rađen za potrebe poreske politike, jer u druge svrhe nije bio tačan i danas osjećamo kroz ogroman broj sudskih i upravnih imovinskih sporova (i opet je katastar kriv). Gospođo Kalezić, ja se slažem sa Vama da imate mjesta za kritiku, ali Vi kao uvaženi naučni radnik i profesor trebali ste za govornicom dati doprinos za stvaranje ambijenta za jačanje ove veoma za državu važne institucije. Negdje sam ranije pročitao kako ste izjavili da se ogromna sredstva troše u Upravi za nekretnine.

Gospođo Kalezić, da nije kredita Svjetske banke mi bimo stali sa aktivnostima jer država vrlo malo ulaže u katastar.

Naši godišnji planovi su puste želje, a mogućnosti su male. Ipak, povrh svih teškoća, kadrovskih i finansijskih, katastri dobro rade i osjeća se svakim danom sve veći napredak, predmeti se brže rješavaju, nema čekanja, privatne geodetske firme takođe su dobro organizovane i veoma ažurno i profesionalno rade svoj posao. U toj oblasti ima i pojedinačnih nekvalitetnih i dijelom kriminalnih radnji i tu vršimo kontrolu, a takve postupke procesuiramo.

Takođe, preduzimamo sve radnje kako bi smo upravni postupak unificirali i radili ga shodno našim pozitivnim zakonskim procedurama.

Česta kontrola katastara dala je rezultate i puno starih predmeta iz ranijih perioda je uzeto u rad i riješeno.

Za sve koji su prekršili pravila i kodeks državnog činovnika i namještenika pokrenuli smo disciplinski postupak i uputili prijave kod tužioca. Sve prijave građana smo komisijski ispitali i ukoliko je postojala povreda radnih dužnosti, pokrenuli smo postupak. Više puta sam se medijski obraćao građanima da nam dostavljaju sve propuste i nezakonite radnje ukoliko su utvrdili da su učinjeni. Javnost zna za Kotor, Tivat, Herceg Novi i Ulcinj, ali ako ima i u drugim katastrima, dajte nam argumentovan podatak kako bi smo još više i jače stali na kraj svim nezakonitim radnjama.

Gospođo Kalezić, neću komentarisati „razvaljivost“ katastra, ali oni koji su Vam o tome pričali oni su pokušavali godinama da ga razvale, sagledajte njihov učinak u našoj oblasti.

Ja Vas molim, da nas posjetite i vidite što smo uradili u posljednjih 5 godina, a uradili smo puno. Primjerili novih 500.000 ha, svaki mjesec puštamo u pravni saobraćaj novu katastarsku opštinu u digitalnom obliku.

Gospođo Kalezić, pogledajte zemlje u regionu i vidite gdje smo mi u odnosu na njih. Novi zakon će još više dati snage i mogućnosti jačanju zemljišne administracije, a nadamo se da ćete i Vi pozitivnim kritikama doprinijeti tome.

S poštovanjem

Autor je direktor Uprave za nekretnine i dipl. ing. geodezije

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")