OČAJNI DOMAĆIN

Makedonija to nije zaslužila

EU je politički patuljak i našla se između dvije velike sile, a njen pakao bi mogao početi na Balkanu
92 pregleda 54 komentar(a)
Kumanovo, Foto: Reuters
Kumanovo, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.05.2015. 09:23h

Evropska unija je proslavila Dan Evrope, dan kad je stanoviti Robert Šuman nešto uradio ili potpisao, stvarno nemam kad da provjeravam detalje, jer dok ovo pišem u Kumanovu na sjeveru Makedonije, specijalna policija ratuje sa 50-70 naoružanih kriminalaca, terorista, plaćenika, nisam siguran ko su.

U ovom popodnevnom trenutku mediji sa raznih strana javljaju o troje mrtvih i dvanaest ranjenih, civila i policajaca. Hrvatski portal Index, najčitanije glasilo u regionu, muštuluči naslovom RAT U MAKEDONIJI, dok se daleki zapadnoevropski mediji nisu još ozbiljnije uključili.

Ta Evropa koju Miljenko Jergović naziva poluotok u moru davljenika, puštala je cijeli dan balone i kijala konfete, bez crnog flora za 1700 davljenika iz 2015. godine koji su umrli, između ostalog i zato što je Britanija lani prosudila da je spasilački progam Mare Nostrum skup.

Evropska unija koja je juče tancovala kako bi svijet skrenuo pogled sa ruske vojne parade, ostavila je u drugom planu sporadična puškaranja u Kumanovu, baš kao što je Makedonija uvijek bila u evropskom zapećku, ostavljena u raljama paranoične vlasti.

Velika je nepravda nanijeta građanima bivše jugoslovenske republike koja za razliku od Crne Gore nije kretala sa puškom na komšije, koja je mirno ispratila vojsku JNA i prva stala na nekakav jadni evropski kolosjek. Velika nepravda - jer Evropa je nehajno gledala kako se korumpirani grčki političari uhvaćeni za jaja od svojih tajkuna, iživljavaju nad cijelom jednom državom, priječe put Makedoniji, kidaju joj veze sa Briselom, na najprimitivniji ucjenjivački način, uz to baziran na nekoliko antičkih skaski za koje običan čovjek ne haje.

Baš kao i Bugarska - ta je komšinica takođe učinila dovoljno da Makedonija ostane daleko od Evropske unije, da Makedonija postane lapsus političara i novinara, od Bila Klintona do evropskih medija kad žele da pohvale Montenegro.

Makedonija se uvijek nađe posljednja u dosadnim govorima EU političara, ako se uopšte više pominje, jer u toj zemlju posljednjih godinu imali smo svaku vrstu nestabilnosti, a da se niko previše nije uzbudio. Samo se čekalo da neko zapuca, a gdje bi drugo nego u Kumanovu koje je strateški san svakog potencijalnog teroriste - dovoljno blizu kosovske i srbijanske granice na koju su već stigli žandarmi iz Beograda.

Srpski premijer Vučić zakazao sjednicu vlade da se požar ne proširi na Preševsku dolinu - ali koga briga za Preševo, sve što evropski čovjek treba da zna jeste da je to stara heroinska ruta i njemu je dosta, evropski političar gleda na Balkan kao na problem i jad, što će mu se o glavu slomiti - kao što bi Crna Gora mogla biti kažnjena jer je gospodinu slučaju prepustila, recimo Rožaje, tako će EU zažaliti što je na cjedilu ostavila Makedoniju.

Evropska unija je odgovorna na Balkanu, posebno u Makedoniji koja je žrtvovana na najsvirepiji mogući način. Ko još vjeruje u priču o EU standardima koje država treba da dosegne, nakon što je Bugarska pozvana u članstvo? Bugarska sa svojim kriminalnim obračunima i podzemljem, sa javnom mržnjom prema turskoj manjini, sa svojom korupcijom i Bojkom Borisovim koji se u kampanji za gradonačelnika Sofije slikao sa pištoljem, e ta Bugarska je postala uzor model Makedoniji, pa kad joj se već može, poručuje da vlasti u Skoplju neće poboljšati svoje izglede za EU propagandom i marketinškim kampanjama, već istinskim reformana...

Nije pravedno prema građanima Makedonije. Nesreća je da imaju onakve političare, nije pravedno da imaju takve komšije, nije dobro što su se pomirili da im etnička granica reže glavni grad i da most dijeli Albance i Makedonce.

Evropska unija još nije svjesna kakav je prekrasan poligon za teror napravila na Balkanu arčeći svoje novce u glupe projekte koje vode NVO sektaši, bez ijedne plemenite osobine viška u odnosu na političare, osim boljeg poznavanja engleskog jezika. EU nije svjesna kakvu je odskočnu dasku za kriminal napravila forsiranjem real političkog cinizma i time što je po ramenu potapšala svakog lokalnog diktatora i lopova. Da nije tako, zar premijer Nikola Gruevski ne bi bio glavni osumnjičeni da se krvlju pokušava izvući iz serije skandala koji su ogolili njegov ogavni sistem vladanja.

Evropska unija je politički patuljak bez kompasa i našla se između dvije velike sile, a njen pakao bi mogao početi na Balkanu gdje se puca, ali nismo sigurni je li rat. Možda sam u krivu i volio bih da sam u krivu. Ali jedno odlično znam - ovakva Evropa ne zaslužuje bolji Balkan.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")