STAV

Dvaput mjeri

Zakon o materinstvu i dječijoj zaštiti treba sistemski urediti i cjelovito proanalizirati sa svih aspekata
0 komentar(a)
Porodica Švand, Foto: Beta-AP
Porodica Švand, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 14.04.2015. 07:46h

Ovih dana jedna od aktuelanih tema u Skupštini Crne Gore bio je Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti. Važna i inspirativna tema opravdano je došla na dnevni red a, po našem mišljenu, odavno je imala prioritet. No, bolje ikada nego nikada, jer nam (svima) najvažnije stvari nisu jača strana, a naročito ovoj vlasti. Njoj su prioriteti negdje drugo.

Komunisti smatraju da zakon o materinstvu i dječijoj zaštiti treba sistemski urediti i cjelovito proanalizirati sa svih aspekata, do kraja ostati pravedan prema korisnicima tih prava - ženama - majkama i djeci zbog koje se ovakvi zakoni i donose. Ad hok rješavanje ovog problema ne bi imalo smisla i bilo bi kontraproduktivno, ako bi njegovo parcijalno rješavanje i primjena, odnosno tretiranje samo jedne grupacije žena, poprimilo odlike neke vrste diskriminacije i prema njima i prema djeci.

Postavlje se logično pitanje - da li bi bilo pravdeno da neke majke dobiju 70% ličnog dohotka ili oko 350 eura, a da na drugoj strani, na primjer, imamo žene - majke koje rade na mjestima gdje su plate 250-300 eura (kojih je u CG većina)? Kosi li se to sa realnošću i pravednošću? Šta je sa majkama koje imaju jedno ili dvoje djece? Zašto one ne bi imale isto pravo? Šta je sa očevima koji (ne) rade, a jedini su hranioci porodice? Kao sve to riješiti, zadovoljiti pravdu i jednakost, a u isto vrijeme obezbijediti ekonomsku održivost isplate? I tako dalje...

Komunisti traže da se ovom pitanju (zbog mnogo protivurječnosti) priđe trezveno i studiozno, bez euforije i političkog nadgornjavanja, pa da se onda donese zakon koji bi zadovoljio sve kriterijume, ne ostavljajući ni najmanju sumnju i prostor za neku naknadnu pamet i tumačenje. Smatramo da bi se dječijim dodatkom u visini od 50 eura po djetetu (jer im to i pripada do 18 godine) donekle mogao prevazići ovaj problem. Jer, sva polovična rješenja i tumačenja mogla bi doći u zonu nepravde, nehumane i, ako hoćete, nemoralne konotacije...

Da li je to u interesu Skupštine i predlagača u cjelini? Što se tiče djece s posebnim potrebama, slažemo se sa nacrtom predlagača i apsolutno podržavamo bez ikakve dileme. Zato apelujemo na poslanike i sve koji učestvuju u pripremi i donošenju ovog zakona da ne rade na zadovoljavanju forme, već suštine, tj. da dva put izmjere, a treći put kroje.

Savez komunista Jugoslavije Savez komunista Crne Gore

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")