STAV

Klizište

97 pregleda 5 komentar(a)
odron, Markovići, klizište, Foto: Savo Prelević
odron, Markovići, klizište, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.03.2015. 08:24h

Opoziciona je vlada u sjenci. Onda je valjda ova druga zvanična vlada na suncu. Dva naziva filma kao asocijacije na zadatu temu. Betmen početak i Pas koji je volio vozove. Samo film je jedno, a ova priča je drugo.

Klizište jeste ponijelo dio magistrale i putevi prema sjeveru jesu ovih dana neprohodni, ali ovi što su na suncu imaju pravo da kažu idemo u NATO. Kojim putem da idemo? Od izvora dva putića, ne znam kojim bi pre došla do tebe, moj dragane ? Kaže jedan stari hit. Zna moja baba jer nije htjela da mi savije pitu od zelja pošto nijesam za NATO. Prvo NATO, pa pita. Na babu djeluje ova javna kampanja za učlanjenje u NATO. Ko je za NATO, moći će da kupuje na 12 rata tepihe i prekrivače. Ma, ludilo. Biće u novinama oglas sljedeće sadržine: ”Koljem po kućama, besplatno, onima koji su za NATO“ - da ne bude zabune, kolje čovjek prasiće. Znak raspoznavanja Zastava NATO ispred kuće. I sve tako. Trčimo negdje sve u krug.

A klizište i dalje klizi prema Budvi. A u Budvi pare. Pare kvare ljude, naučio me moj otac. Zbog toga ja nemam para jer sam neiskvaren. Samo da li se Budva danas zove i Svetozarevo sad kad je u Srbiji Jagodina? Živo me interesuje. Kao što me i interesuje kad će konačno neko nekoga da uhapsi i osudi pravosnažno. I to sve iz cuga. I da ovaj osuđeni sa sunca ili iz sjenke ode u Spuž. U debelu ladovinu. Živo mi se fućka za NATO dogod me ovo žulja. A žulja me. To i Svetozarevo, pardon Budva. Budva kao sinonim crnogorskog dolče vita, ali za nih. Budva na kamate od para. Pare na inostranim računima. Pare u stanovima u tuđim metropolama. Pare na tuđim univerzitetima i bolnicama. Ma jednostavno mojim parama se školuju, liječe i kupuju. Ko? Ma svi ovi složno i iz sjenke i sa sunca. I još me ubjeđuju da je to za moje dobro i da ja bez njih ne mogu. Njima pare, meni klizište. Ne mogu da vjerujem sad je proradilo.

Moj drug mesar, koji je onako amaterski i filozof, mi kaže da je ovo klizište bogom dana prilika za proširenje kapaciteta one žičare od Cetinja do mora. On misli da treba uvesti teretnu žičaru. Za auta i kamione. Kakav bi to samo biznis bio. Samo da ovi iz vlasti nemaju svoj interes u putevima Crne Gore. Zbog toga su nam i ovakvi. Mislim putevi. Elem, sa tom žičarom ni jedno klizište nam ne bi moglo ništa. Zamislite scenu - dođete na Cetinje, pojedete ukrajinsku čokoladu, veliki magnet vam zakači kola i - hop! eto vas u Svetozarevu. Pardon Budvi. Tu vas otkače. Eto to je ideja moga druga mesara. Samo on ne zna prodaje li meso sa vinobranom ili vinobran sa mesom. Zbog klizišta kaže. Kaže da se ova naša stoka traumatizovala i da joj je meso takvo od šoka. Klizište klizi , a vlast ostaje postojano kano klisurine.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")