NEKO DRUGI

Svake sedmice po jedna afera, a vlada tabana dalje...

Hrvatska je trenutno poput grogiranog boksača: naprosto je prestala brojati udarce. Već je oguglala na njih. U samo jednom danu dogodila su se dva neviđena skandala: onaj vanjskopolitički u Banja Luci na proslavi Republike Srpske i onaj s propalom nabavkom izraelskih aviona. A takvih dana bilo je i previše u protekle tri godine
691 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Famozni i davno zaboravljeni hrvatski premijer jednom je rekao: “Budi miran i vladaj na”. Hrvatska se povodi za njegovom političkom mudrošću. Propao je posao s izraelskim avionima? Nitko nije odgovoran. HDZ-ov čelnik bio na proslavi Karadžićeve tvorevine? Koga briga, opozvat ćemo veleposlanika iz SDP-a. Ministrica vanjskih poslova nema pojma što joj ambasador radi na toj proslavi? Nije bitno. INA pada u ruke Mađara? S tim živimo deset godina. Ministar gospodarstva širi bajke o interesu stranih kompanija za “Uljanik”? Ima i gorih stvari. Zdravstvo odnosi žrtve, pravosuđe kreira nepravde, nema kurikularne reforme, nema gospodarskog oporavka.

Javno se barata pričama o državnim udarima, političkim atentatima, o političkoj trgovini, korupciji, sukobu interesa... HDZ-ova vlast iz tjedna upada u nove probleme, afere, demantije, proturječnosti. Vladajuća većina opstaje na sumnjivoj trgovini, prebjezima i na Milanu Bandiću? Andrej Plenković od svega pere ruke.

A njegova “mutantska” koalicija gazi dalje.

Oguglali na udarce

Hrvatska je trenutno poput grogiranog boksača: naprosto je prestala brojati udarce. Već je oguglala na njih. U samo jednom danu dogodila su se dva neviđena skandala: onaj vanjskopolitički u Banja Luci na proslavi Republike Srpske i onaj s propalom nabavkom izraelskih aviona. A takvih dana bilo je i previše u protekle tri godine.

Kako se Plenković izvukao iz afere Borg tako se izvlači sada i iz priče o avionima, za koju je Izrael preuzeo odgovornost, ali Hrvatska je ostala i bez jamstava, bez odštete, bez obraza, s porukom ministra obrane da je, unatoč svemu, spremna i dalje surađivati s Izraelom. Kao što “šibicari” drže HDZ-ovu većinu u Saboru, tako se “šibicarski” dogovaraju državni poslovi.

Tri dobra Miga

Još bolje, predsjednica države uz asistenciju Damira Krstičevića sve to poklopi otkrićem kako smo spali na “tri ispravna miga”. I sad tražimo dalje nekoga tko će nam prodati avione. Ili nas opet preveslati. Ili nam još skuplje naplatiti. Jer se to može.

Za skandal s avionima ministar se “ne osjeća odgovornim”, kao što se nijedan ministar ne osjeća odgovornim za svoje promašaje, pogreške, afere i skandale. A najmanje se takvim osjeća predsjednik Vlade.

Njegov lakonski pristup propaloj nabavci aviona može se primijeniti na funkcioniranje čitave Vlade. Ne obazirimo se na greške, tabanajmo dalje, nova afera pokrit će onu staru, što je više afera i promašaja, to javnost manje obraća pažnju.

I što je više laži, to nam je HDZ miliji i draži.

A opet, zašto se Plenković ne bi tako odnosio prema svom poslu?

Opozicioni vračevi

Oporbe ionako nema. Lider druge najveće stranke bavi se nadriliječništvom, a prema formalnom šefu oporbe mnogi se odnose kao prema političaru s posebnim potrebama. Ostatak oporbe je kupljen ili rasturen političkom trgovinom. HDZ-ova opozicija je u podrumu. A Kolinda Grabar Kitarović na čekanju za drugi mandat.

Nema tog pritiska na Vladu, na premijera i ministre, koji bi ih prisilio da podnesu odgovornost za sve afere i promašaje.

Ministar obrane preživjet će avione, ministrica vanjskih poslova preživjet će Banja Luku, preživjet će i ministar zdravstva, i onaj gospodarstva, i ministrica obitelji, i oba Marića...

Zašto? Zato što mogu.

“Budi miran i vladaj na”, kazao je premijer Tihomir Orešković. Njegov nasljednik Andrej Plenković uspio je tom mantrom sedirati Hrvatsku, dovesti je u stanje reducirane uznemirenosti i pretvoriti u taoca svoje političke vladavine.

Svaki otpor je uzaludan.

(24sata.hr)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")