STAV NOVINARA

Ne daj se, Šako

2 komentar(a)
Ulcinj (Novina)
Ulcinj (Novina)
Ažurirano: 21.01.2015. 09:42h

Evo i Ulcinjani mogu konačno da odahnu, jer su s novom godinom stigle i prve konkretne najave o novim i dugo čekanim investicijama. Popularni folk pjevač Šako Polumenta najavio je da će pored svog hotela u Kodrama izgraditi etno selo. Sad bi zli jezici rekli - kakvo crno etno selo usred grada, ali bi takvima trebalo odmah začepiti usta jer su nam naši dragi ministri, njih nekoliko, poručili da više ne smijemo zadirkivati ni jednog jedinog investirora. Ako im to radimo, kažu oni, investitori će početi da se dure i nećkaju pa na kraju neće ni graditi ništa. Šaka bi posebno trebalo ostaviti na miru, jer kako je su objavili mediji iz susjedne države, on se za pomoć obratio direktno Ministarstvu kulture a ne Opštini, gdje planira da gradi. E to naši ministri cijene, jer ako ih neko preskoči pa se obrati drugom za pomoć, dok bude čekao papire i dozvole, grdno će psovati dan kad je došao na svijet.

Uzgred, to ministarstvo odavno nema ministra, ali i tu činjenicu valja prećutati da ne izazovem gnijev ostalih ministara koje na svu sreću imamo. Fali u Vladi još po đe koji ministar, ali ti Šaku ne trebaju za projekat. Tu vijest prenijeli su i svi domaći portali prepričavajući da Šako planira osim etno sela da gradi još i nekakve sportsko rekreativne centre, ako su ovi naši dobro prenijeli kolege iz Srbije. Ako je informacija tačna, bilo bi interesantno čuti šta o time misle ljudi iz državne Ulcinjske rivijere, budući da je Šako sada potencijalna opasnost da im mazne po dvije tri garniture fudbalskih ili atletskih ekspedicija po mjesecu. Još ako izgradi bazene i ugradi džakuzije, kao šta zna da radi, eto belaja sa godišnjim izvještajem o poslovanju ulcinjskog hotelijera. Niko se nije zapitao kakve veze ima ministarstvo kulture sa tim projektom, sem ako Šako tamo nema bliskih drugova i drugarica. Ili mu je neko u Srbiji šapnuo da je Kusturica kada je gradio etno selo Drvengrad na Mokroj Gori prvo otišao u kulturno ministarstvo. Iz ministarstva je stigao ekspresan demant da znaju išta o tome, te da to nije pod njihovom ingerencijom, ali šta je sad u tako odsudnim momentima, važno ko je tu nadležan? I sad mi zadirkujemo i nerviramo investitore?

Gospodo iz ministarstva, nemate potrebe da demantujete baš sve, posebno ako ne morate, inače nam ode i Šako. Oni iz Jadrana, Galeba i Lida, koje niko iz Vlade pa ni vi nikad nije demantovao a trebalo je, davno su pošli na dugogodišnje godišnje odmore. Naravno, Šaka na čašicu razgovora oko etno sela i raznih centara, čeka neki posve drugi ministar. Drži se, Šako!

Iz druge perspektive, to bio sjajan marketinški potez, jer Ministarstvo turizma ne bi moralo da organizuje posjete međunarodnim sajmovima i da uzaludno troši pare poreskih obveznika po bjelosvjetskim metropolama. Šako sigurno ima bolje veze i u Beču i Berlinu i Sarajevu, a sigurno i u Beogradu i Moskvi. Ako bi uz to pristao da održi i po jedan koncert sa slajdovima u pozadini, na kojima bi bili motivi Crne Gore, eto ekstra promocije. Naravno, Šaka bi zbog toga trebalo osloboditi plaćanja bilo kakvih komunalija u državi i Opštini, kojoj bi trebalo narediti da direktivu odmah sprovede u djelo. Šaku bi, takođe, trebalo omogućiti da na koncerte povede goste Dada, Cecu, Seku, Radmilu, Tanju, Maju, Slavicu koji bi zajedno sa investitorom pjevali crnogorske i albanske nacionalne pjesme, tako da Evropljani znaju da ne volimo toliko oružje koliko muziku. To je pragmatičnije nego pod zakup uzeti štand ili dva u nekom ćošku i danima objašnjavati potencijalnim turistima đe je Crna Gora. U Opštini Ulcinj za sada se ne glaskaju o tome jer imaju dovoljno svojih problema budući da se specijalni tužilac iz Podgorice sve više šunja po gradu. Ne znaju samo odakle će im stići nalog da Šaka oslobode komunalija jer od toga zavisi koliko dugo će trajati rasprava u parlamentu pred kamerama TV Teuta. Zato nemoj da odustaneš, Šako!

Ukoliko ostvari fanatastičnu ideju, Šako će nesumnjivo minimizirati odsustvo velikih hotelskih kapaciteta, a to je ono što ministri i žele. Naravno, ja neću, budući da sam obećao jednom od njih, više pitati ni zašto i sa novom godinom nema uobičajenih novih obećanja da uskoro počinju radovi na izgradnji Jadrana, Galeba, Lida ili nekog drugog hotela jer rizikujem da se danima dopisujem sa našom uvaženom ombudsmankom i da objašnjavam kako nijesam imao loše namjere time što sam htio da pitam nešto što je od javnog interesa. U dopunskom objašnjenju, morao bih da se pravdam da nijesam vrijeđao nikog i da boga molim da g-dja Jelušić utvrdi da sam pomalo ipak i to radio i kršio kodeks tu i tamo. Jer ako utvrdi da su se bez razloga žalili na mene jer sam radio profesionalno i u skladu sa kodeksom, ministri mogu preći na njihovu uobičajenu taktiku koju već godinama primjenjuju prema kući u kojoj radim. Više me neće ni obavještavati kada dolaze u Ulcinj i tako će me mjesecima ostavljati bez dnevnice, jer neću imati o čemu drugo da pišem i finansijski mrcvariti sve dok ombudsmanka ili eventualno sud ne kažu da sam pogriješio.

A oni inače u Ulcinju istog dana i dolaze i odlaze, uglavnom kada imaju tzv. radne posjete, kada su elementarne nepogode, kojih bogu hvala odavno nema, ili kada treba otvoriti kakvo raskošno zdanje, koje takođe odavno nije u planu. U posljednjih nekoliko godina tu su uglavnom iz stava jedan, ali su zato i bez nekih posebnih razloga često u Budvi, Tivtu ili Petrovcu. Ulcinjani pamte da im je čest gost bez posebnog razloga bio bivši ministar turizma koji je obožavao Adu i koji sada radi nešto drugo ili treće pa ne može ili mu se iz nekih njemu znanih razloga baš i ne dolazi nešto južnije. U širokom krugu Ulcinj zaobilaze i aktuelni predsjednik tenderske komisije i bivši izvršni direktor Ulcinjske rivijere, sada ministar u podgoričkoj Opštini, koji su zajedno sa onim što voli Adu rasprodali i dozvolili rušenje gradskih kultnih hotela.

Prosto je bilo milina gledati naše ministre u Splendidu i Palasu na dočeku Nove godine kako se vesele zajedno u raskošnom ambijentu, uz skupa pića i jela dok slušaju pjesme napoznatijih imena eks-Yu estrade. Pitanje je što nijesu skoknuli i do Ulcinja, valjda je i to njihova grad kao Budva ili Petrovac. Moramo biti iskreni, ipak su oni u pravu, jer ko bi pored Splendida i Palasa za Novu godinu išao po privatnih kuća i žurki ili se mrznuo na Pristanu slušajući albansku i srpsku muziku. Hotela, dao Bog, odnosno oni, nema odavno, pa im i nije za zamjerit. Za razliku od Šaka, Ulcinj nikad nije ni bio njihov izbor za slavlja i veselja. Zato, ne daj se, Šako.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")