NIŠTA NIJE SLUČAJNO

Rakčevićevo zrelo naprijed

10 komentar(a)
Žarko Rakčević, Foto: Savo Prelević
Žarko Rakčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.01.2015. 09:36h

„Veliki broj ljudi okupljen u Pokretu je doprinio da iz pepela vaskrsne i obnovi se naša Crna Gora“ (Ž. Rakčević)

Politički subjekti se rado izjašnjavaju kao građanska opcija preporučujući sebe da ravnopravno ili ravnopravnije od drugih učestvuju u priči o budućnosti i, razumije se, prošlosti Crne Gore. Naprosto „građanstvo“ je obavezna oznaka čak i za one koji nemaju blage veze sa tom koliko glasovitom toliko bitnom političkom epohom. Haotičnih devedesetih nicale su socijalističke stranke da se Vlasi ne dosjete a sada evo nam građanskih stranaka. Neoliberal i ministar Lukšić, inače kadar partije socijalista, obaška demokrata, poručio je pobunjenim studentima: “Zaboravite socijalizam!“ - kao što ga je i on zaboravio. Pa će i lider jedne etničke stranke, uzdajući se u neznanje i zaborav, izjaviti da je njegova stranka više građanska nego druge koje nose to ime. Nažalost, sudeći po kadrovima iz okoline koordinatora GP-a, ovaj etno poglavica i DPS pomagač, nije mnogo promašio. Antisten iz Atine (444-365. prije nove ere) filosof i kosmopolit je na pitanje što bi bilo najpreče naučiti odgovorio: „Spriječiti zaboravljanje.“

“Siromašna zemlja sa uništenom privredom“, Rakčević

Nažalost, projekat GP ne obećava proljeće. Suviše kruti, narcisoidni, neupitni i ubijeđeni u svoju bezgrešnost za nekog ko baštini prosvjetiteljstvo, modernost i evropske vrijednosti. Što se pak tiče sjeveroatlantskih integracija tu im nema mane. Spremni su pristupiti ovog časa - vole disciplinu i subordinaciju. Fascinira ih visoka tehnologija i preobilna moć masovnog razaranja i uništavanja. Među dičnim pojedincima „građanskog“ pokreta pretežan je broj onih trajno opijenih idejom „suverenizma“ sa kojom se ni prije ni poslije nijesu proslavili. Ista „ideja“ u DPS izvedbi - dobila je većinsku podršku. Nikad se nijesu upitali zašto. Naravno, bezgrešan i duboko ubijeđen nema potrebu da se preispituje. Možda je narod predosjećao da oni koji nemaju druge ideje u glavi osim „suverenosti“ - nude maglu.

Depeesovcima su, međutim, sve ideje iste - nije to njihova materija - oni se bave implementacijom. Pronašli divan sklad između uzvišenih ideja i sebičnog ćiftinskog interesa koji jednako krasi glavare depeesa, članstvo i sigurne glasače. Rentirali su komunističku ideju, srpstvo, crnogorstvo, suverenizam… integracije. Za razliku od samozaljubljenih „independista“ koji su bili i ostali pod „velom neznanja“ u pogledu porijekla, razvitka i plodova očaravajuće ideje. DPS populacija je znala zašto glasa: za opstanak i produžetak vlasti na neodređeno vrijeme. Je li iko bio toliko naivan da nije znao da će “suverenizam” okrilatiti vlast DPS-a na mnogaja ljeta i učiniti je neranjivom. Kad bi napokon podigli „veo neznanja“ independisti bi kao pošteni Crnogorci prvo osjetili potrebu da se izvine radničkoj klasi i preostalim obespravljenim radnicima u sektoru usluga - bespomoćnim robovima neoliberalne ekonomije. Proša’ bi ih zor da se hvale kako su prvoborci „vaskrsle Crne Gore“.

Poznaćeš ih po plodovima njihovim

Rakčević vjerno opisuje stvarnost u “vaskrsloj” državi: „rasprodana preduzeća, od nezavisnosti spoljni dug se povećao sa 650 miliona 2006. god. na sadašnje tri milijarde, ortaci obasipani milionima, nezaposlenost...“. Da bi se opet vratili “nacionalnim interesima” kako ih je zacrtao DPS. Učlanjenju u NATO, posljednja karika - o Evropi nema zbora - za koju se drži, obesmišljena i razgolićena DPS vladavina. To što građani nijesu raspoloženi da se dodatno zadužuju i plaćaju da ih neko brani, ne brine Građanski pokret. Kod depeesovaca konačno nijesmo u dilemi zašto nešto rade. Ni prinijeti Independenti koja se hvali neznanjem ili potonjim uvidom koji u ovom slučaju ipak nedostaje ili je dovoljno mutan. Teško je povjerovati da će bilo ko biti učinkovitiji u “integraciji” od samog depeesa koji zna kako se od manjine namiče većina. Želimo vjerovati da GP nije tu da svjesno ili nesvjesno pripomogne oslabljenom DPS-u u ostvarenju “nacionalnih” ciljeva tj. ostanku na vlasti.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")