OČAJNI DOMAĆIN

Sake, samo naprijed!

Ministarki dr Sanji Vlahović procedure su velika svetinja. Ne mora niko ništa da objašnjava, dok imamo akademske procedure. I to procedure jednog rasnog univerziteta koji je osnovan prije osam godina. A ko je kralj procedure ganc novog tranzicionog univerziteta, pitate se - možda neko mlad lud i razbarušen?
85 pregleda 74 komentar(a)
Sanja Vlahović, Foto: Screenshot (Facebook)
Sanja Vlahović, Foto: Screenshot (Facebook)
Ažurirano: 21.12.2014. 07:39h

Šta će nam fakulteti nego da sačuvaju od zaborava likove poput ex poslanika Srđe Božovića kojeg smo olako zaboravili, kao i njegovu opozicionu žrtvu na pravednom putu protiv režima. Bio je gospodin i naočit predstavnik SNP-a i divno je vidjeti da je probio partijsku opnu koja ga je gušila, pa logično izabrao univerzitet Duška Kneževića. Choose life! Drag mi je Momir, ali draža mi je nauka - možda je tako rekao Božović kad se otisnuo u profesorske vode i mahnuo drugovima u baraci.

Pošto je među naučnicima uvijek konfuzija, pošto su toliko rasijani da ne znaju ko od koga prepisuje, Božovićev tip menadžera je nasušan. Lijepo je kad među ljude opsjednute dokazivanjem postulata dođe neko sa poslaničkim stažom. Neko ko je godinama cinculirao između skupštinskih procedura, partijskih i ličnih interesa, saveznih i republičkih izbora, koljenice i šnenokle u skupštinskom restoranu. Takva vrsta cinculatora, prisjetimo se, obično ne progovara na plenumu, zato ih lako otpišemo, preko noći, zato smo pomalo zaboravili Božovića - čovjeka koji je sjedio u prvom redu, bio začešljan kao narodni heroj i mudro ćutao. Toliko mudro da ga niko nije pitao otkud protivnik mafijaškog režima kod Milovog druga na faksu.

U potrazi za pravnim osnovom: Dr Božović

Vičan procedurama kakav jeste, Božović je izgleda na pravom mjestu i njega je zapalo da vodi komisiju Univerziteta Mediteran, nemoćnu da prelomi slučaj dr Sanje Vlahović. Nikome ništa. Uzalud je doktor Buhalis, taj frustrirani Grk, pozvao ministarku da podnese ostavku i klekne kao Vili Brant ispred Rektorata, da se izvini za krađu njegovog naučnog djela - Vlahović je tu drskost odbila gospodskim riječima, toliko otmenim da ih valja štampati verzalom:

“KAO ČLAN AKADEMSKE ZAJEDNICE POŠTUJEM AKADEMSKE PROCEDURE I TO SAM ČINILA I PRETHODNIH GODINA, UZDRŽAVAJUĆI SE KOMENTARA. KADA ONE BUDU OKONČANE, UKOLIKO PROCIJENIM ZA SHODNO, DAĆU SVOJ KOMENTAR NA NAČIN KOJI JE PRIMJEREN.”

Ministarki dr Sanji Vlahović procedure su velika svetinja. Ne mora niko ništa da objašnjava, dok imamo akademske procedure. I to procedure jednog rasnog univerziteta koji je osnovan prije osam godina. A ko je kralj procedure ganc novog tranzicionog univerziteta, pitate se - možda neko mlad lud i razbarušen? Upravo suprotno, kao meštar procedure pojavljuje se fosilni ostatak jedinstvenog DPS-a, pomenuti dr Srđa Božović, u svojoj konzervativnoj zakopčanosti koja nekom možda smeta, ali prevashodno djeluje smiješno.

Kad nastupa bivši poslanik, pa još doktor prava sa Megatrenda, onda tražim apsolutnu tišinu, uzmem laptop i pođem u najbližu gluvu sobu, ako nemam gluvu sobu, postavim tapet od školjki za jaja da anuliram okolne zvuke - kad me već pravno prca drug Božović, bivši sekretar komiteta SK Titograd, neka to bude u grobnoj tišini.

Spreman za nalaz Božovićeve komisije kao da je Badinterova, izbečio sam i načuljio uši siguran da ću prisustvovati makar TV prenosu. Očekivao sam najmanje konferenciju za novinare poslije dva i po mjeseca rada. Ili saopštenje na sajtu univerziteta. Ili objavu na FB stranici. Ali avaj, Božović ne samo da ne fejsbuči i ne slika se, nego neće da se javi na telefon kad ga njegova potčinjenost novinar pozove. Zašto da se javlja na telefon? Koja to akademska procedura, osim poštovanja autorskih prava gospodina A.G. Bela, obavezuje jednog dr Božovića da se javi na telefon. Novinari su ipak saznali, nezvanično, dakle mimo akademske procedure, da je tajanstveni izvještaj Božovićeve komisije gotov. U izvještaju se zaključuje kako statut Univerziteta Mediteran nije bio usklađen sa Zakonom o visokom obrazovanju, šta god to značilo, odnosno da nema pravnog osnova za provjeru je li Vlahović krala.

Kako to da zakleti proceduralisti nisu uskladili statut. Zašto Mediteran propušta da raščisti stvar? Ko ođe koga zajebava? Pitanja se množe kao fakulteti u Crnoj Gori. I onda skoknem po odgovor na FB stranicu prof. dr Sanje Vlahović: istog dana kad je procurio nalaz komisije, 17. decembra, u sedam popodne, ministarka je na zaglavlje postavila crnogorsku zastavu. Ima tu simbolike, mislim, skrolujem, gledam kako jedan akademsko-patriotski FB izgleda i na dnu ekrana riječi gradonačelnika Cetinja:

„Sake, samo naprijed... ne obracaj paznju na nebitne stvari... Neprijateljima treba neprekidno oprastati, jer je to upravo ono sto ih najvise ljuti...

Vrlo mi je važno da gospođa Vlahović zna da joj nisam neprijatelj. Volio bih da je sve što joj se dešava ujdurma onog Buhalisa, ili zavjera tajnih službi. Ali rotarijanka iz Bara mora da zna da je prošlo vrijeme kad se moglo ćutati kao što je obično ćutao poslanik Božović. Mudrovanje je gotovo, morate tačno da objasnite da niste krali, da nam to nacrtate, tužite onog Buhalisa za klevetu, tužite sve medije koje su vas oklevetali, dobijete ih na sudu i od uplaćenog novca štampate rad “Konkurentost destinacija u modernom turizmu” u tvrdom povezu, sa crnogorskim grbom na koricama ili bez, baš me briga. Dok tako ne uradite, bojim se da će i crnogorska zastava na vašem FB zidu izgledati kao kradena roba. Ili, u najboljem slučaju sumnjivo, kao doktorat sa Megatrenda.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")