NEDJELJNA MANDALA

Kad jednom pukne...

Dpsov glasač, posebno onaj mlađani, prvi put može da vidi gazdu kako nije u modi, gazdu koji pjeni u pogrešnom tonalitetu i na kraju, gazdu sklonog autističnom medijskom nastupu, jer nema ga na Instagramu, LOL.
22595 pregleda 29 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović

Bilo je jasno da opozicija nema ništa pametno da smisli, i svi su znali da će jednog dana morati da pukne dps, ali to je bilo teško čekati.

Faraonski ustrojena partija počela je da pušta sve retardiranije glasove, sve manje je trebalo da imaš pojma o bilo čemu, dovoljno je bilo da si bivši spiker, da recituješ ispod šešira, i hop, evo te već na prvoj liniji fronta.

Upadljivim podmlađivanjem dps je udario glazuru svom imidžu, ali partija je izgledala još debilnije, sa još manje unutrašnjeg potencijala da se u njoj nešto desi. A ponavljam, svi pametni čekali su da se nešto unutra desi, jer, pogledaj opoziciju i biće ti jasno.

Nisu se svi dali prevariti, iza vesele revije manekena oni mudriji su prozreli pravu strukturu partije. A prava struktura se mjeri, da oprostiš, parama. Ako ne parama, ono makar informacijom, uz surovu istinu da to dvoje obično ide zajedno.

U tom smislu, ako dr Miška Vukovića uzmemo za osnovnu jedinicu dpsa, nećemo pogriješiti, ali da postoje važni štihovi pri dpsu koji ne pohađaju njihove kompartijske seanse i ne znaju statut napamet, više je nego jasno.

Ipak je dps širi poslovni holding, zasnovan na tajnom skladištenju krimi tragova, pa onda dr Miško Vuković može biti više simbol, a pravi dpsovac je onaj sa buđelarom i bubicom, poslodavac dr Vukovića, jedan i jedini - Di Kej.

E ako ćemo da gledamo na ovaj način, onda je raskol u dpsu već počeo, ili se dešava prvo naprsnuće, pokazna vježba kako će izgledati kad jednom pukne.

Umjesto balvana, Kosmeta i ljutih viljuškara, ovaj put je krenulo sa Instagrama. Narodnjački i jedva pismen ton birtijskog ogovaranja idealno je formatiran da dopre do najširih slojeva dps glasačkog tijela, do onog neznavenog utrunjenog voajera koji iz sitnog interesa i manijakalne potrebe za vođom glasa partiju.

A pošto je takvom dunsteru jedan od osnovnih dometa ajfon, lako ga je zamisliti kako dreždi na Di Kejovom nalogu, i svakog jutra čeka rasplet, koji u njegov život iznenada donosi tabu erekciju.

Taj istinski ponos države, dpsov glasač, posebno onaj mlađani, prvi put može da vidi gazdu kako nije u modi, gazdu koji pjeni u pogrešnom tonalitetu i na kraju, gazdu sklonog autističnom medijskom nastupu, jer nema ga na Instagramu, LOL.

Društvene mreže furaju svi odreda, pa se unutar dpsa dešava tajno pulsiranje i zrenje u kome i kafe kuvarica valjda ima plan b.

Ne bih išao daleko i baratao imenima ko bi mogao da naskoči kad Di Kej umori gazdu - eno Fejsbuka pa kibicuj do mile volje - meni je draže da okrenem poentu ka nečem izvjesnijem.

Što da ne, nek ovaj tok svijesti svrši sa opozicijom, da ne bude da sam ih zaboravio, kad su ih već svi u ovoj zemlji zaboravili.

Valja reći da se opozicija toliko umirila od kad Di Kej nastupa, da je čitav politički diskurs u zemlji prodisao. Kao da je neko okadio klozet kamilicom poslije goleme nužde, nema više deefovaca u krupnom planu, a i Bečić zeru manje graje, možda čak i on vidi da je suvišan. Di Kej je opozicionarima uzeo jedino što su u zdravlju trošili, parolu Milo lopove, i sad su ostali u grču, bez plana rada i djelatnosti, kao grupa čudaka koji ne znaju šta ih je snašlo.

Jednog dana, ako se dokaže da je Milo lopov, biće to politička odluka, naravno. Politika je, i samo politika, hoće li te spakovati u pržun ili u čitanku, i to visoka politika u koju se obično umiješa neko sa strane, neko izvan mekih diktatura sa sličnim dilemama.

Ali onog dana kad se desi to u šta se kunu, šta će crni kukavci iz opozicije?

Svemoć Mila Đukanovića posljednja je politička iluzija Crne Gore, i ako njega nema, a normalno je da ga bude sve manje, tek dolazi vrijeme suočavanja sa realnim stanjem i formatom. Neće to biti baš lako za gledati.

Dobar dio opozicionara će da plati koliko i dps, zato se drže Mila lopova kao da im je zariljan u škembe, valjda znaju, kad im ga jednom izvadiš i oni su gotovi.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")