STAV

Autobusi na popravnom

Nikšićki i danilovgradski autobuski prevoznici su se suočili sa zabranom prolaska kroz gradsko jezgro Podgorice, jer podgorička izvršna vlast, na prelazu iz mandata u mandat, želi da sprovede svoju odluku, na štetu građana Nikšića i Danilovgrada
76 pregleda 0 komentar(a)
Autobuska stanica, Foto: Luka Zeković
Autobuska stanica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.10.2014. 08:11h

Dok autobusi iz Nikšića i Danilovgrada putuju kroz Podgoricu, iza svakog ćoška uz trasu, na trotoarima i gradskim stajalištima vrebaju revnosni podgorički komunalci, kako bi ih optužili za eventualno kršenje Odluke o regulisanju saobraćaja na teritoriji Glavnog grada. Oktobar je mjesec racije pred konačnu odluku.

Nikšićkim mukama nikad kraja. Radnici „Metalca“ danima su spavali na betonu ispred zgrade Vlade i štrajkovali glađu, dok nijesu „privoljeli“ ministre na okvirni dogovor za rješenje problema. Mljekara „Nika“ je u štrajku „na rate“, gdje se radnicima i kooperantima plasiraju priče o ukrajinskom biznismenu, koji „nije imao let za Podgoricu“ pa je „došao preko Beča“ i „zaglavio se“ u CKB.

U Podgorici se još pretresa ko je koliko grešan u „podgoričkoj izbornoj priči“, formiraju se novi politički savezi, čak se dogodila i jedna dobrovoljna ostavka... Nikšićki i danilovgradski autobuski prevoznici su se suočili sa zabranom prolaska kroz gradsko jezgro Podgorice, jer podgorička izvršna vlast, na prelazu iz mandata u mandat, želi da sprovede svoju odluku, na štetu građana Nikšića i Danilovgrada. Stari činovnici kupuju ulaznice za novu gradsku upravu!

Nesporno je pravo svake gradske uprave da vlada na „svojoj“ teritoriji, što je, pored skrivenih, jedan od motiva za osnivanje novih malih opština. Glavni grad nije samo sjedište državne administracije. Tu su fakulteti i škole, a tu je i KCCG, ustanova koja zbrinjava pacijente iz cijele države. Zato je nedavno ukidanje autobuskog stajališta ispred Duvanskog kombinata pogodilo putnike koji u tom dijelu Podgorice rade, studiraju ili pohađaju školu, a najviše pacijente KCCG.

Odluka je opravdana u dijelu gdje se građani Podgorice štite od buke i zagađenja životne sredine, ali je ironija kada predstavnici Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Podgorice kažu: „Gradski prevoznici, koji su u teškom materijalnom položaju, žale se da im međugradski prevoznici uzimaju i prevoze putnike“, što nije tačno. Tačno je to da će na siromašnim putnicima iz međugrada profitirati taksisti i Autobuska stanica u Podgorici naplatom stanične usluge 1 euro po putniku.

Uporni autobuski prevoznici uspjeli su isposlovati da stajalište ispred Duvanskog kombinata koriste i dalje, privremeno do kraja oktobra, uz pojačanu kontrolu podgoričke komunalne policije. Da li će „položiti ispit“, ostaje da se vidi. U pregovorima sa podgoričkim Sekretarijatom učestvovali su i predstavnici opštine Danilovgrad, dok se o brizi nikšićkih opštinara vrlo malo zna. Možda su opsjednuti najavljenim mega investicijama na

Pandurici, koje bi Nikšiću udahnule život, ukoliko se povjerenik potomaka dinastije Romanov ne bude šalio kao mnogi investitori. Oštećeni putnici se s pravom ljute na podgorički režim, što ne oslobađa krivice čelnike matičnih opština, koji su obavezni da zastupaju interese svojih građana.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")