STAV

Tempirana bomba

71 pregleda 13 komentar(a)
Milo Đukanović, DPS, Cetinje, Foto: Zoran Đurić
Milo Đukanović, DPS, Cetinje, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.10.2014. 06:47h

Pijaca i prostitucija, najstarije mjesto slobodne trgovine i najstariji zanat. U Crnoj Gori, političari su spojili ovo mjesto i ovaj zanat u cjelinu.

“Mercier (dućandžija) - prodavac svačega, tvorac ničega”, francuska poslovica iz starog doba slabe razvijenosti trgovačke djelatnosti. Uloga trgovca u savremenom društvu poprimila je u međuvremenu potpuno drugačiji karakter, ali ova stara poslovica objašnjava razumijevanje politike ili bolje reći političke trgovine u Crnoj Gori. Slikovito rečeno, Crna Gora je pijaca, a DPS najmoćniji trgovac. Sa tezgom na najboljoj poziciji ucjenjuje manje trgovce, opoziciju, a istovremeno baždari i pijačne vage, pa krade koliko, kada i od koga mu zatreba.

“Prostitucija se direktno povezuje sa slomom malih zajednica, izgradnjom bezličnih gradskih područja i komercijalizacijom društvenih odnosa”. Postoji li tačniji opis današnje Crne Gore od ovog? Društvo više nije samo zarobljeno u patrijahalnoj prošlosti, već živimo u jednom velikom bordelu u kojem se trguje ljudskim sudbinama, i to jeftino. Poslije izbora u Podgorici, SDP je svoj duh sitnog trgovca starog kova zamijenio prostitucijom. Tim činom srastanja posljednjeg dijela vlasti sa kriminalonom hobotnicom, Crna Gora je uveliko umanjila šanse rješavanja ozbiljnih bezbjednosnih problema na civilizovan način.

Ostvarenjem nezavisnosti, Crna Gora je nekoliko godina imala određenu draž za strane investitore. Velike količine novca su neplodno prošle ili zbog koruptivnog ambijenta nijesu ni ušle u Crnu Goru. Kako vrijeme prolazi, dva uzajamna procesa u zemlji su evidentna. Sve veći uticaj kriminala na političke tokove i gubitak epiteta privlačne investicione destinacije. Upitno je da li se državom može zvati raspolućena zemlja, sa dvije crkve, dvije akademije, džihadistima i zilotima, vjerski zavađenim Albancima, sukobljenim kriminalnim klanovima i sa njima povezanim strujama u ANB-u i policiji, zemlja bez funkcionalnih institucija, prezaduženih, gladnih, obespravljenih i izmanipulisanih građana i potpuno neodrživom ekonomijom. Pored svega navedenog, krađom na izborima i političkom prostitucijom ukinuta je mogućnost smjene političkih elita i višestruko suspendovan ustav. Ovakva zemlja je tempirana bomba.

Zapadne sile će ostvariti svoje geopolitičke interese. Uz pomoć koga će ih ostvariti, apsulutno je nevažno. Ono što je za građane sada jedino važno je kako državu izvesti iz nesigurnog ambijenta bez unutrašnjih sukoba koji ne bi samo izazvali još dublje ekonomsko propadanje, već bi nas mogli koštati i ljudskih života. Nakon svega, opravdano je upitati se i da li je to uopšte više moguće?

Međunarodnoj zajednici je jasno da ni SDP ne može više igrati nikakvu reformatorsku ulogu, ali odavno čekaju na zapadno orijentisanu alternativu. Opozicija konačno mora razumjeti da bez podrške partnera iz EU promjene nijesu moguće, a da bi postojala podrška mora postojati i partnerski odnos. Sada je prvenstveni zajednički interes svih građana Crne Gore vraćanje bezbjednosti i oslobađanje institucija od kriminala koji ih je preuzeo. Ovo je moguće samo zanemarivanjem sitnopolitickih trgovačkih interesa i udruženjem svih snaga za promjene.

Svako zdravorazumsko biće opšteprisutnu društvenu trulež mora razumjeti kao znak da vremena za čekanje više nema. Poslije najnovijih dešavanja na izborima, univerzitetu, u sindikatima, medijima, u bilo kojem kutku ili djelatnosti u Crnoj Gori, mrak je sve veći i Crnu Goru će ili osvijetliti luča objedinjenih snaga za promjene ili eksplozija tempirane bombe koju uporno stvaraju naši tvorci ničega.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")