Stav

Sve je moguće

Moguće ponavljanje lokalnih izbora je dodatno trošenje vremena, narodnog novca i energije, bez odgovorosti odgovornih
0 komentar(a)
Evropsko lice Podgorice, Foto: Savo Prelević
Evropsko lice Podgorice, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.08.2014. 09:50h

Svi izabrani političari i svi postavljeni službenici države treba da služe građanima. Državna uprava treba da bude ustrojena u tom pravcu...“ - zapisano je u Socijaldemokratskoj čitanci 1, izdanje Fondacije „Fridrih Ebert“, Bon, 2009. Nakon petnaestogodišnjeg učešća u vlasti, kao koalicioni partner DPS-a, SDP se „dosjetila“ da se tranzicioni i privatizacioni procesi u Crnoj Gori odvijaju na štetu građana. Rasprodato je državno bogatstvo, stvoren zavidan procenat bogataša, srednji sloj jedva preživljava, trećina građana živi u zoni siromaštva, visoka stopa nezaposlenisti itd...

Da li su se kasno uvjerili da ideali socijaldemokratije - sloboda, jednakost i solidarnost ne stanuju u našoj državi?! U godinama borbe za mir, slobodu i nezavisnost Crne Gore, crnogorske socijaldemokrate nijesu vjerovale da DPS kao partija lijeve orjentacije, koju su crnogorski građani doveli na vlast, može tako da se ponaša. Kao da su zaboravili na opojnost vlasti, koja i njima prija. I jednima i drugima postalo je naporno silaziti među narod, izuzev u vrijeme predizborne kampanje, ili kada im zajednički prostor „na vrh brda“ postane tijesan. SDP je odlučila da pokrene točak promjena, bilo sa DPS-om ili sa opozicionim partijama.

U koaliciji sa PCG, na lokalne izbore u Podgorici izišla je sa nestranačkim kandidatom za gradonačelnika i programom za uspostavljanje nestranačke gradske uprave. Obzirom da je kod nas po prvi put promovisana takva ideja, birači su o tome sudili svako na svoj način i shodno tome glasali.

Jedni ne vjeruju u postojanje „nestranačkih“ ličnosti, drugi u efikasnost „uprave pod ugovorom“, treći prognoziraju angažovanje funkcionera po rodbinskim i prijateljskim vezama i tome slično. U netipičnim pregovorima oko formiranja vlasti u Podgorici učestvovali su svi akteri izbora, o čemu se pričalo i pisalo više nego o svim lokalnim izborima u proteklih dvadeset godina. Period od preko četiri mjeseca, u kome grad ne funkcioniše normalno, veoma je dug, makar sve bilo po zakonu. Moguće ponavljanje lokalnih izbora je dodatno trošenje vremena, narodnog novca i energije, bez odgovorosti odgovornih.

U vrijeme trajanja pregovora održano je Svjetsko prvenstvo u fudbalu. Pobjednik je Njemačka, kolijevka socijaldemokratije. Na Evropskom prvenstvu u vaterpolu naše „ajkule“ su ušle u polufinale, a zlatni odbojkaši su osvojili Evropsku ligu. Na Svjetskom prvenstvu u Ohridu rukometašice kadetkinje igrale su u polufinalu... U toku je mnogo lijepih sportskih takmičenja, koja su često nedovoljno medijski propraćena. Ni onima što se izležavaju u Breznima ne pada na pamet da promijene bilo koje pravilo nadmetanja. Samo je nikšićki FK „Čelik“ iz Prve skliznuo u Drugu ligu. Možda i u Podgorici bude klizanja jer je „u politici sve moguće“.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")