Ništa nije slučajno

Šmaug čuva naše blago

Preporučujem čitanje Hobita, za mentalno okrepljenje i dobru izbornu orijentaciju
145 pregleda 1 komentar(a)
Šmaug, Foto: Screenshot (YouTube)
Šmaug, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 17.05.2014. 08:43h

Šmaug je opaki zmaj iz romana Hobit, DŽ.R.R. Tolkina (1892 -1973). Za čitaoce Hobita, Gospodara prstenova, Silmariliona, Kovača iz Velikog Vutona i dr, nije, naravno, potrebno objašnjavati ko je Šmaug. Milionski tiraži i prevodi na tridesetak jezika Tolkinovih romana i pripovijedaka stvorili su planetarno pleme tolkinovaca. Raznih uzrasta i profesija. Hobit, prvi roman, objavljen 1937, takva je knjiga da bi je trebalo staviti na pozitivnu listu lijekova. I davati na recept, kao terapiju. Tolkinov svijet epske i lirske fantastike nas okrepljuje, udružuje, pročišćava i pomaže da se ne izgubimo u beznađu.

Zmaj, dakle, otima blago koje su stvorili ljudi, vilovnjaci, patuljci, riječju - razni živalj koji naseljava šume, doline i planine tolkinovskog svijeta. Oteto je Šmaug nagomilavao i čuvao ležeći na blagu. Naravno, uz otimačinu je i pustošio i ubijao. Tako, poslije izvjesnog vremena, Šmaugova pustošenja i teror rastjeraše većinu življa iz područja oko Samotne planine. U bajkama, legendama, mitovima, kao i u životu, blago je uvijek ono što je ljudima najdragocjenije. Blago su plodovi ljudskog rada, znanja, imaginacije. Blago je priroda. Ali, blago su i sloboda, mir, zdravlje, prijateljstvo.

Otimači poput Šmauga ne umiju niti mogu da unaprijede oteto blago. Nagomilavaju ga i ljubomorno čuvaju. Naravno, Šmaug sve što je oteo smatra svojim, o tome nema nikakvog spora. Nije moguće doći do blaga dok je Šmaug živ. A moćan je i opasan, u to ne treba sumnjati.

Tako, poslije izvjesnog vremena, Šmaugova pustošenja i teror rastjeraše većinu življa ispod Samotne planine i obližnjih krajeva.

Tolkin je bio poznavalac staroengleske književnosti, germanskih i nordijskih mitova i legendi i vrstan pripovjedač. U njegovoj biografiji se može naći i podatak da je naučio finski da bi mogao da u originalu čita Kalevalu. A legende i mitovi uvijek sadrže i kolektivno iskustvo i sjećanje. Zbog toga ih čitamo i koristimo kao alegorije, za stvarnost koju živimo.

Naša Samotna Gora takođe ima Šmauga koji je nagomilao blago i čuva ga. Na način na koji to zmajevi rade, u legendama, mitovima i tranziciji.

Šta je u crnogorskoj mukotrpnoj i neizvjesnoj stvarnosti blago? Vladavina zakona, radna mjesta, socijalna sigurnost, zdravstvena zaštita, kvalitetno obrazovanje, slobodno odlučivanje, zdrava životna sredina, bezbjednost, institucije koje štite prava građana, odgovornost javnih poslenika ...

Šta je u našoj stvarnosti Šmaug? Nije lijepo da čitaoca navodim na pomisao da je naš Šmaug, zapravo vlast koja već dugo otima razna naša blaga, pustoši zemlju i rastjeruje živalj. Iako, ne bi bilo neobično da i oni koji nijesu čitali Tolkinovog Hobita, to pomisle. Naš Šmaug su objedinjene i otjelotvorene sve nakaznosti koje nastaju iz neobuzdane pohlepe, bezakonja, neznanja, nestručnog vođenja ekonomije, nepotizma, organizovanog kriminala, zarobljenih institucija, namještenih privatizacija, nebrige za urbani razvoj, manipulacije raznim ljudskim nevoljama, osionosti prema neistomišljenicima...

Riječju, naš Šmaug je neman koju smo decenijama puštali da raste i da nam na naše oči otima blaga i živote. I ostavlja pustoš. U tom smislu, voljno ili nevoljno, postali smo akcionari našeg Šmauga. Nastojeći da samo nekako sredimo svoje stvari, svoje živote. Praveći se da se otima od drugih, a ne i od nas. Pristajući da za račun Šmauga obavimo po neki poslić, da bi nas pustio.

Oni koji su čitali Hobita znaju kako se završila borba Bilba Baginsa i družine mu sa strašnim zmajem Šmaugom. Udruženi hobit, patuljci, ljudi, vilovnjaci, savladali su Šmauga. Ali, našli su mudrosti i da savladaju teška iskušenja oko podjele blaga koje je Šmaug dugo otimao i nagomilavao. Jer, bilo je mnogo pretendenata na blago. I onih od čijih predaka je oteto, i onih koji su zbog toga otišli sa svoje zemlje, i onih koji su pomagali u obaranju Šmauga... Ali i onih koji su prosto došli da se okoriste nakon nestanka Šmauga.

Tolkinovci znaju da je družina koja je oborila Šmauga kasnije bila jezgro okupljanja za drugu bitku. Bitku za Slobodni svijet, protiv Mračnog gospodara. Ta sudbonosna bitka nije mogla biti dobijena bez prethodne. A niti jedna bez udruživanja življa: ljudi, hobita, vilovnjaka, patuljaka i enta.

Preporučujem čitanje Hobita, za mentalno okrepljenje i dobru izbornu orijentaciju.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")