NEKO DRUGI

Hard rock poglavice

Orban i ja gotovo smo vršnjaci, tek sam dve godine mlađi.
63 pregleda 7 komentar(a)
Tomislav Nikolić, Dragica Nikolić (Novina), Foto: Naslovi.net
Tomislav Nikolić, Dragica Nikolić (Novina), Foto: Naslovi.net
Ažurirano: 07.05.2014. 08:06h

Ovih dana ‘‘svi“ pišu o novo-starom mađarskom kralju, caru, predsedniku, premijeru, ocu nacije i šta li je već sve većinskoj Mađarskoj Viktor Orban u ovo vreme rapidnog opadanja snage i smislotvorne moći evropskih demokratija, naročito onih istočno od nekadašnje linije blokovske podele.

Čitam to portretističko-biografsko trunje bez mnogo entuzijazma, ali ipak istrajavam, valjda tražeći u njemu objašnjenje kakvo se u njemu sigurno ne može naći - a gde može, ako može, još je nejasno - kadli naletim na bizarnu triviju: navodno je omiljeni bend Orbana (rođenog 1963.) Creedence Clearwater Revival, klasik američkog ‘‘južnjačkog“ rokenrola, ona vrstu muzike koja vas odmah asocira na beskrajnu vožnju kamionom iz Alabame u Minesotu, ili tome slično.

Orban i ja gotovo smo vršnjaci, tek sam dve godine mlađi. Slušali su se i u nas ‘‘Kridensi“, kako smo ih svi zvali, svaka je poštena rockerska kuća imala u svojoj kolekciji onu njihovu kako-se-već-zvala kompilaciju, i nisi mogao ozbiljno shvatati nekoga ko ne zna Suzie Q, Have You Ever Seen the Rain ili Bad Moon Rising, ali ipak, ipak… CCR bili su nešto kao ‘‘muzejska činjenica“, svakako respektabilna i stvar jedne nove opšte kulture, ali živa muzika tog vremena bilo je ipak nešto sasvim drugo, kako u Engleskoj tako i na Balkanu…

No, opet, možda je u Mađarskoj pod sovjetskom okupacijom bilo drukčije, ko će ga znati. Njihove su vedete poput Omega i Locomotiv GT naginjale hard rock zvuku… Pre koju godinu gledao sam odličan slovački film smešten u ta vremena; neki klinci, Slovaci, učeći skidaju ‘‘po sluhu“ tekstove s mađarskih ploča (ne treba zaboraviti da je Mađarska bila ‘‘najveselija baraka u lageru“!) mada mađarski ne umeju ni da beknu, a onda odu u neko mađarsko selo u Slovačkoj na gažu, gde jedva izvuku živu glavu jer ih seljaci pojure vilama, misleći da se klinci svojim besmislenim pseudomađarskim mumlanjem namerno rugaju njihovom jeziku.

Nekako malo pre mađarskih izbora, dinosaurusi zvani Deep Purple (bili su dinosaurusi i onda kada sam kupio njihov Live in Japan, što je moglo biti recimo 1977. i 78., kada sam imao 12-13 godina) došli su u Beograd - na istoj će turneji, logično, posetiti i Budimpeštu - a na koncertu je, u počasnoj loži, uslikan i predsednik Republike Srbije Nikolić Tomislav (još ranije ‘‘outovan“ kao njihov prekaljeni obožavalac, što u prevodu s jezika mistifikacija po svoj prilici znači da je nekoliko puta zadrmao glavom uz Hush na igranci u Domu kulture u Kniću oko 1976.), i to u nekakvom ‘‘rockerskom“ outfitu, s amblematskom kožnom jaknom, valjda onom istom koju je nedavno dobio na poklon od ljutih ruskih bajkera, onih koji od svih rokenrol zvezda najviše vole kantautora Putina, Vladimira Putina.

Društvo mu je pravila, dakako, supruga Dragica, za koju je objektivnom posmatraču odmah jasno da je odrasla na postpunk-hardcore-industrial trashu. Čini mi se da je se sećam s Einsturzende Neubauten.

Šalu na stranu, nije li se i onaj pričuvni Putin, zvan Medvedev Dimitrij, znao nešto izjašnjavati kao ljubitelj tvrđeg zvuka, tj. heavy metala? Ne mogu da se setim (dobro, lako bih ga izgooglao, ali čemu?) koji mu je ono bend najviše pri srcu, ali mislim da je neki užas i ljiga, nešto kao Scorpions, ili takvo šta.

I gle, evo baš pre dan-dva, čitam kako se i predsednik Venecuele Nicholas Maduro, ne samo formalni nego i ideološki naslednik neumrlog Uga Chaveza, izvoleo očitovati o svojim muzičkim nazorima koji kao da su prepisani od nekog obožavaoca Divljih jagoda i Teške industrije iz poznih sedamdesetih.

Maduro trenutno, doduše, nema baš mnogo vremena za slušanje muzike jer mu u zemlji besni pobuna ‘‘antichavista“ (koji su inače odreda, znamo već šta: američki agenti, kao što su to onomad bili i rokenroleri, hipici i ostali punkeri u istočnom bloku), ali govoreći upravo u kontekstu tih dešavanja, Maduro opovrgava priče da je autokrata sklon nasilju i represiji i čelnik jednog ne baš jako demokratskog režima saharinskom pričom kako su on i njegovi ministri zapravo ‘‘neka vrsta hipija i boema“, a kako se on muzički, duhovno i politički kalio uz Led Zeppelin i Johna Lennona, borca za prava potlačenih.

Da li stvarno ima nečega potmulo, ali neotklonjivo zabavnog u ovim primerima, ili je u pitanju vic koji je smešan samo onome ko ga priča, tj. meni?

‘‘Začudni“ i manje-više kontrastni efekat proizvodi to što rokenrol kulturu povezujemo s nečim antiautoritarnim i emancipatorskim, a ovi drmoglavci uz glasne, u struju uštekane džitre su autoritarni vladari i zastupnici tzv. porodičnih vrednosti, većinom i ljudi koji su skloni vrlo mračnim, ultrakonzervativnim pogledima, a pri tome ne biraju mnogo sredstva da svoje poglede nametnu i drugima.

Šta onda to znači? Da su oni licemeri i lažovi, koji se predstavljaju za nešto što nisu, misleći da će tako ostaviti bolji utisak? Ne, ili bar ne nužno. Mnogo pre će biti da to samo pokazuje koliko je supkultura rokenrola - ne kao striktno muzičkog idioma, nego u najširem značenju te reči - postala sastavni deo teškog mejnstrima, opšte mesto bezbrojnih miliona globalnih muškobanjastih ‘‘macho odrastanja“. Da, naravno, nisam slučajno rekao macho: nije bez neke da se tu gotovo uvek radi o hard rock i heavy metal vedetama, pa bilo da su to neki natapirani bezveznjaci ili istinski velikani kao Led Zeppelin.

Biće da je to kulturološki portret neokonzervativističkog lidera današnjice, bar u poluperiferijskim zemljama, tek malo izvan epicentra Zapada (tj. zapadne Evrope i severne Amerike): bio je i on nekad, kao da nam se poručuje, ‘‘mlad i lud“ (evo, negde na dnu ormara još čuva crni kožnjak i izgrebani LP nekog prangijanja kosmatih brkajlija iz kaubojske pripizdine), ali onda je sazreo i shvatio da su Prave Stvari dom i porodica, otadžbina i crkva (ili svetska proleterska revolucija, u ‘‘levoj“ varijanti, suštinski srodno puritanskoj).

A i čemu se tu čuditi, zar nije tome tako, i zar baš tako ne treba da bude? Taj rokenrol je ionako izmislila CIA, a onaj agent Elvis je zavrteo kukovima samo zato da izludi pošten svet i da radni narod otera iz crkve, iz partijske ćelije, ili već s tako nekog mesta na kakva se, izgleda, ponovo vraćamo, čak prividno dobrovoljno. Doduše, danas se vrti kukovima više nego ikada, ali to više nikome ništa ne znači, a najmanje znači pobunu.

(autograf.hr)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")