stav

Država da riješi spor ni po babu, ni po stričevima

Ne želim i neću da vjerujem da postoji vjerska mržnja u Crnoj Gori...
69 pregleda 3 komentar(a)
Dinoša groblje protest, Foto: Boris Pejović
Dinoša groblje protest, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.04.2014. 14:38h

Prošla je godina od kada se dogodio posljednji incident zbog groblja u mjestu Dinoša između muslimana, katolika Malesije i crnogorske vlasti. Taj incident napravio je veliku štetu Dinošama. Vjerujem da je to učinjeno sa namjerom i po nečijem planu, sa ciljem da se Dinošani osjećaju ugroženim, ni krivi ni dužni.

Oni se i dalje pitaju hoće li država da preduzme zakonske mjere i riješi ovaj spor, onako kako treba -ni po babu, ni po stričevima. Ili će, kao do sada, to činiti diktaturom, uz silnu policiju i prisiljavaljem da se spor riješi ne po zakonu, nego onako kako žele nepoznati čudni interesi koji nikako nijesu i interesi Dinoše. Ko god je ovaj spor počeo, nije to učinio sa dobrom namjerom, već da ponizi Dinošu, širi mržnju, zajednički stid, fanatizam i da Dinoša razvija nepovjerenje u državi, da ti odnosi oslabe. Ako se to ne zaustavi, ne znam do čega može doći.

Zar ne bi bilo bolje da se, umjesto svađe, radi na razvoju boljeg života cjelokupnog stanovništva. Kada čovjek pita političke stranke ko je zbog toga kriv, svako od njih za sebe kaže da nije on. Ali, ako se razgovara sa mještanima Dinoše, odgovor je sasvim drugačiji. Svaki Dinošanin će reći da su ga isprovocirala prvo braća katolici u Malesiji i država u kojoj živimo. Zašto bi se država zauzela da toliko gura nešto nezakonito i da pravi neprijateljstvo? Ušli smo u demokratiju XXI vijeka i sporovi se rješavaju zakonom, a ne da Mugoša daruje naše groblje bez našeg odobrenja.

S kojim pravom katolici Malesije hoće da na silu sahrane svoje u tuđem groblju u Dinoši kad im je poznato da to prouzrokuje svađu među nama. To je provokacija. Oni to sebi daju za pravo, jer se groblje zove Katoličko groblje i vjekovima je staro. Tu su se sahranjivali isključivo katolici Dinoše i Milješa. Prije tridesetak godina traženo je da se proširi groblje i Dinošani su se sastali i dali zemlju da se groblje proširi i da se napravi kapela. To je bilo pošteno i dobro. I Dinošani su bili spremni da to učine za one koji imaju pravo na ovo groblje.

Tako se udovoljilo potrebama katolika Dinoše i tog dana se zajedno slavilo uz piće i pečenje. Katolici su se zahvalili i rekli nam da im ni za sto godina neće biti potrebno širenje groblja. Rekli su da je to maksimum koliko im treba i dogovorili smo se da širenja groblja više neće biti, prvenstveno jer je u sred sela. Škola je veoma blizu i kada su sahrane djeci se prekida nastava i ne idu školu. Je li pravedno da mještani to dozvoljavaju?

Od kada se groblje proširilo i napravljena kapela, to je postalo internacionalno groblje u kome se sahranjuje više ljudi iz drugih mjesta nego mještana za koje je pravljeno. Naravno, Dinošani se bune. Pored toga, bila je u tom mjestu planirana gradnja i razvitak urbanizma, ali država nije gradila, pa omladina Dinoše nema gdje da se okupi ni za učenje ni za sportske i kulturne aktivnosti.

Meni je iskreno žao što moram da pominjem religije jer smo braća, a ovaj postupak nije bratski. Cijeli sam život radio da bi to bilo tako, da bismo bili braća. Ovaj tužni i nesrećni događaj vratio me 100 godina unazad. Neću da vjerujem da postoji ružna riječ između nas.

Dinošani ne dozvoljavaju nikakvo novo širenje, niti da se na tom groblju sahranjuju oni koji na to nemaju pravo, osim iz sela Stanaj i Pikalj, ali po dogovoru i odobrenju.

Tužno je da država ne radi ništa pozitivno da se spor riješi već priprema nove zahtjeve za Dinošu i hoće da još jednom prošire groblje, onim tonom koji znači “ili milom ili silom”. Zar to nije provokacija koja vodi do novih sukoba i svađa? Kako ćemo bratski da živimo ako provociramo jedan drugoga? Ko može da garantuje da, ako ovako nastavimo , neće doći do sukoba? Kako to onda zaustaviti? Stanovnicima Dinoše je mnogo krivo zbog brutalnog postupka policije, ali se polako budimo da bismo mogli da razumijemo svoju državu i njen stav prema Dinoši. Policija je napala omladinu i maloljetnike, ali to Mugoši nije bilo dovoljno. On je grdio karakter Dinoši, vrijeđao kršeći naša demokratka prava. Nećemo to trpjeti nego ćemo se zakonom boriti protiv nepravde, imali državu uz sebe ili ne. Uostalolom, postoje i sudovi van naše zemlje jer ne želimo da imamo problem sa svojom braćom ni sa svojom državom. A za državu bi bilo dobro da ostavi omladinu Dinoše na miru jer nijesu oni krivi što država ne primjenjuje zakone.

Ne želim i neću da vjerujem da postoji vjerska mržnja u Crnoj Gori.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")