stav

Sa Amerikom u Evropu

NATO je bezbjedonosna potreba, ali je ulaznica za ovaj vojni savez u našem dvorištu
2 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.04.2014. 10:23h

Autor ovog teksta, već godinama nema dilemu, NATO je za Crnu Goru poželjan, potreban i politički profitabilan bezbjednosni okvir. Moglo bi se reći, da bih u nekoj imaginarnoj dilemi između članstva u Evropskoj uniji ili NATO-u, radije zagovarao ulazak Crne Gore u vojni, a ne državni savez. Procedura podrazumjeva da Crna Gora ne može samoinicijativno da pristupi Alijansi, već se odluka donosi tek nakon što stigne poziv za članstvo. Najraniji mogući datum da se poziv desi je 4. septembar ove godine, kada se u Velikoj Britaniji, uz prisustvo svih šefova država i vlada održava NATO samit, bez još definisane agende o eventualnom proširenju. Proširenje Alijanse, realizovano je u tri navrata, a posljednje je bilo najavljeno na Samitu u Bukureštu 2008. godine, kada su pozivi upućeni Albaniji i Hrvatskoj, koje su godinu dana kasnije postale članice Saveza.

Prije oko 30 godina, jedan posjetilac Dvora kralja Nikole, "mudro" je zaključio kao je kralj Nikola, planski i organizovano udavao svoje ćerke po evropskim dvorovima. Kustos muzeja odmah je ovom posjetiocu ljubazno objasnio da na evropskim dvorovima nijesu živjele budale, kojima je kralj Nikola mogao "uvaljivati" svoje ćerke. Upravo suprotno, evropsko plemstvo je pažljivo gledalo, cijenilo i mjerilo čije će ćerke, ženiti njihovi vladari i prinčevi. Tako je i sa NATO-om, ako ne ispunimo uslove, standarde i norme koje promovišu demokratske vrijednosti, zalud se nudimo. Treba zavrijediti mirovni sporazum sa najvećim zemljama svijeta, ali ne moljakanjem i lobiranjem, već svakodnevnim praktikovanjem demokratije. Nije Crnoj Gori svojstveno da tuđe drame korisiti kao svoje adute, a nije ni potrebno da zbog našeg ulaska u NATO, sankcije trpi ruski narod.

NATO je važna bezbjedonosna potreba Crne Gore, ali je ulaznica za ovaj vojni savez u našem dvorištu, ona je u tužilaštvu, sudstvu, bezbjednosnim srukturama, vladavini prava. Istina je da smo i mi "privlačni" NATO-u i to niko ne krije, ali bi pravednija i pravičnija država bila još privlačnija. A kada poziv za učlanjenje konačno dobijemo po osnovu naših kvaliteta i potrebe Saveza za našim članstvom, pravne dileme nema, Skupština Crne Gore ima potpuni legitimitet da donese odluku o pristupanju NATO-u.

Ne sporeći pravni legitimitet, zagovornik sam teze da se odluka o pristupanju NATO-u ovjeri voljom naroda, što bi po mom mišljenju dugoročno gledano bilo pametnije rješenje. Naime, ako u sadašnjem sazivu parlamenta sjedi 70% poslanika koji su deklarativno za NATO i pripadaju takozvanom "državotvornom političkom korpusu", referendum za ulazak u NATO, negdje bi na kraju prestavljao i potvrdu volje građana iz 2006. godine.

Kada se samo sjetim koliko nas je Evropa kinjila oko referenduma za obnovu državnosti. Koliko smo se samo ljutili na neprincipijelnu kvotu od 55 procenata, koja je, na žalost, danas važan argument, kada ondašnji zagovornici "zajedničke države" govore o izbornim manipulacijama. Šta mi vrijedi pozivanje na referendum iz 1992. godine, iniciran od strane DPS-a, kojim je Crna Gora uvučena u zajednicu sa Srbijom. Šta mi vredi podatak da je od raspisivanja pa do organizovanja ovog referenduma, prošlo samo 6 dana. Šta mi vrijedi "kuriozitet" da je u Andrijevici od upisanih 4.720 birača, na glasanje izašlo njih 4.714 i da se 99,61% Andrijevčana te ne tako davne 1992. godine izjasnilo za zajedničku državu.

Istorijsku pravdu da Crna Gora obnovi svoju državnost i izađe iz državnog saveza u koji je uvučena referendumom čija je kampanja za i protiv trajala samo 6 dana, osnovanim sumnjama u regularnost kasnijih izbora, upravo su ugrozili oni koji se diče da su Crnoj Gori obnovili državnost. Bez obzira što predsjednik Crne Gore i predsjednik NOVE uporno ponavljaju "Da je vječna Crna Gora", nekako bih volio da Crna Gora bude "malo više vječnija", nego što je sada.

Ukoliko se nekim čudom Crna Gora do septembra ove godine kvalifikuje za članstvo u Savez, smatram da bi referendum sa dva legitimna odgovora Da i Ne za članstvo, i prostom većinom od 50% plus 1 građanin od broja izašlih, mnogo više uticao na vječnost Crne Gore, nego samo pristupanje NATO-u.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")