stav

Izbori, opet

Nasjeli smo još jednom, pa opet, i opet i opet. Vrijeme je da se računi plate
4 komentar(a)
građevinski radovi pred izbore, Foto: Luka Zeković
građevinski radovi pred izbore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.04.2014. 08:42h

Kreće još jedna predizborna kampanja. Da li je rukovodstvo koje, u istom ili sličnom sastavu već četvrt vijeka, vodi našu državu moglo bolje raditi svoj posao? Naravno da jeste. Da li će ga, nakon izbora, napokon i voditi? Naravno da neće. Ali, pođimo od pretpostavke da mi to ne znamo.

U prethodne 24 godine, održano je i previše izbora. Jednostavnije je bilo, prilikom ponovnog uvođenja jednostranačja, odrediti trajanje mandata na četvrt vijeka. Bilo bi to i jeftinije i lakše i manje stresno. Međutim, nakon svršene bitke, lako je biti general...

Sve te izbore karakteriše niz sličnosti. Svi su vođeni po istoj matrici, sve su vodili isti ljudi, i nakon svih - bilo je samo još gore.

Umjereno su miksali megalomanske projekte sa rješenjima svakodnevnih briga običnog građanina. Uvijek uz detaljno uputstvo za upotrebu. Bulevari su se krpili, administracija požurivala, funkcioneri svakodnevno pojavljivali na svečanim otvaranjima. Naizgled preambiciozne, najave su prštale na sve strane. Sve je bilo na dohvat ruke, a čelična volja je pomjerala i planine. Izbori su prolazili a nakon izbora - tajac.

Odjednom bi za realizaciju najobičnijih sitnica prepreka bilo i previše, funkcionerima bi se gubio svaki trag, a svakako, ne bi imali šta ni otvoriti. Administracija bi nastavljala turnire u Solitaire-u, a rupe na bulevarima čekale bi novu kampanju. Nakon svega, da li smo se zaklinjali da im više nikada nećemo dozvoliti da nas tako podmuklo prevare ili smo mudro ćutali čekajući priliku da akumulirano nezadovoljstvo izrazimo na sljedećim izborima? Ne. Nasjeli smo još jednom, pa opet i opet i opet. I tako u nedogled.

Nakon dvadeset pet godina istih ljudi i iste vlasti, odgovornost za probleme se može tražiti isključivo na jednoj adresi. Svi ti strani faktori ili jaka ekonomska kriza, jesu samo isprazna mantra opravdavanja loših rezultata. Modus operandi naše političke elite je tek malo prefinjeniji od oružane pljačke. Bar u ovom drugom, poslijeratnom periodu.

Sada kreće nova kampanja, a sa njom kreću i nova obećanja.

- Problemi sa kanalizacijom? Riješićemo nakon izbora!

- Problemi sa javnim prevozom? Riješićemo nakon izbora!

- Problemi sa rušenjem simbola grada? Riješićemo nakon izbora!

- Kako? Nemamo pojma. Važno je samo da nam opet vjerujete.

Opet kreću krpljenja bulevara, pompezna otvaranja novih objekata, hiperproduktivan rad “galaktičke kreative”. Administracija privremeno briše Solitaire sa svojih računara, planine još jednom dobijaju, prividno novi raspored. Nakon svega, da li ćemo se zaklinjali da im više nikada nećemo dozvoliti da nas tako podmuklo prevare ili ćemo mudro ćutati čekajući priliku da akumulirano nezadovoljstvo izrazimo na sljedećim izborima? Ne. Nasjeli smo i previše puta, a sada je vrijeme da se računi plate.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")