Stav

Igra oko Mugošinog jorgana

U Crnoj Gori manjinske zajednice se određuju i projektuju u svrhu održanja DPS-a na vlasti
76 pregleda 5 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miomir Mugoša, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.02.2014. 13:43h

Sva halabuka oko (ne)usvajanja izmjena Zakona o izboru odbornika i poslanika zapravo je, kako bi u aluziji Muslimani-Bošnjaci rekli - igra oko hodžinog jorgana, čitaj Mugošinog jorgana.

Prvo je uslijedilo pripremljeno i inscenirano napuštanje poslanika BS-a i albanskih partija, koalicionih partnera DPS-a u svim oblastima i sferama, do groba.

BS traži ko bajagi sad neka manjinska prava, a do sada nije ni mrdnula prstom da se konačno u Crnoj Gori ustavno-pravno definiše ko su manjinske zajednice u Crnoj Gori i koja su im prava i obaveze.

Po zakonima DPS-a, neke manjine sad vidiš, sad ne vidiš, poput slučaja Srba i Srpskog nacionalnog savjeta, a te i takve ujdurme su plod Miškovih i Svetovih pravno-politikantskih ekvilibristika.

U Crnoj Gori manjinske zajednice se određuju i projektuju u svrhu održanja DPS-a na vlasti.

BS zna da na nivou opština Bošnjaci-Muslimani nijesu manjina u Rožajama, Plavu, Petnjici, i evo sada u Gusinju, baš kao ni u Bijelom Polju, jer su Bošnjaci-Muslimani u ovom gradu duplo brojniji od Crnogoraca. Albanske partije znaju da oni nijesu manjina u Ulcinju, a ni u Tuzima, ako im DPS nekad u nekoj političkoj trampi dodijeli status samostalne opštine.

Manjine, odnosno manjinski odbornički i poslanički mandati, koji se ostvaruju na osnovu afirmativne akcije pod privilegijama, potrebni su sada Mugoši u Podgorici. Po jedan odbornik iz muslimansko-bošnjačke i albanske zajednice mogao bi Mugoši, odnosno DPS-u, da donese političku prevagu na predstojećim izborima u Podgorici. Na ovaj način DPS može politički profitirati i u Beranama, Bijelom Polju, Baru i Pljevljima.

Ovu prozirnu igru DPS-a niko iz opozicije ne može prihvatiti.

A BS-u poručujem da se malo ozbiljnije bavi politikom i navodnim zastupanjem autentičnih interesa Bošnjaka-Muslimana u Crnoj Gori. Oni treba da znaju da su se uhvatili u đavolje kolo DPS-a koje nastavlja i baštini političke ideje Saveza komunista i njihov stav i odnos prema manjinama.

Pa tako predsjednik partije, Milo Đukanović, priprijeti manjinskim zajednicama, a direktor DPS-a, Tarzan Milošević veli da sa manjinama treba tanano, čitaj lukavo i prevarantski. Bošnjaci koji se bave politikom, a ne politikanstvom i politikom najjužnijeg leđnog dijela, trebalo bi da znaju i uvijek imaju na umu doktrinu SK-a, odnosno DPS-a prema manjinsko bašnjaško-muslimanskom narodu koju je još 1948.godine, prilikom tadašnjeg popisa, saopštio politički idol i prethodnik Sveta Marovića i Miška Vukovića, Moša Pijade:

„Svako lice upisaće koje je narodnosti, npr. Srbin, Hrvat, Slovenac, Makedonac, Crnogorac, Mađar, Šiptar, Rumun itd. Musliman će staviti Srbin - musliman, Hrvat - musliman, neopredijeljeni musliman.“

A mi dodajemo još i ovo što Moša nije u životu saopštio u svom popisnom uputstvu: Bošnjaci-Muslimani podržite Mugošu i DPS da nećete hljeba jes', još ovaj put, pa onda još ovaj put...

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")