Stav

Zrelo žito

Obični građani glasači neće ništa dobiti na idućim izborima
68 pregleda 1 komentar(a)
glasanje, biralište, biračko mjesto, izbori, Foto: Boris Pejović
glasanje, biralište, biračko mjesto, izbori, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.02.2014. 12:37h

Gotovo je izvjesno da će ova 2014. godina proteći u znaku izbora. I to na svim nivoima.

Ono što navodi na ovaj zaključak je javna retorika establišmenta vlasti. Otvaranje korpusa pitanja sa nacionalnim predznakom dobro je znano zamajavanje glasača i u kombinaciji sa Potemkinovim selima vezanim za silne privatizacije i izgradnju nekavog auto-puta ili golf terena, dobija se siguran znak da će biti izbora na državnom nivou.

Vlast će se i ovog puta potruditi da svoje evidentne neuspjehe u vođenju državne politike pretvori u svoje uspjehe, gradeći mit o svojoj nesmjenjivosti i bogom danim pravom da vladaju u Crnoj Gori.

Dakle, kada se sve ovo rečeno spusti među glasače, dobija se priča iz podgoričkih kafana - da nije Mila, ne bi nam ni sunce sijalo! Ako na trenutak zanemarimo ogavnu borbu za vlast radi vlasti (što jeste cilj i pozicije i opozicije), obični građani Crne Gore u liku glasača na sljedećim izborima nemaju ništa konkretno, niti će išta valjano dobiti od tih izbora. Nažalost, biće opet prevareni. Ko god da dođe na vlast. Politički sistem u Crnoj Gori napravljen je da ostvaruje ciljeve kapitalističke klase, iako su današnji političari samo presvučeni nekadašnji funkcioneri Saveza komunista i Socijalističke omladine Crne Gore. Dakle, politički paradoks. Bivši drugovi sada su gospoda.

Unija slobodnih sindikata Crne Gore kao radnička organizacija ima veliku odgovornost da politički atrikuliše socijalne interese svoga članstva. Pri tom ne mislim na učešće u izbornoj utakmici. To je jako prljav posao - osvajati vlast radi vlasti. Mislim da bi USSCG trebalo javno, na političkoj predizbornoj sceni da postavi neke od sljedećih socijalnih projekata i da ih vremenski oroči. Na političkim partijama svih provinijencija je da li će prihvatiti ili odbiti te projekte Unije. Članstvo USSCG će znati da cijeni političkim partijama odnos prema tim projektima, kroz svoju glasačku podršku. Suština ovog predloga je da se na političku scenu konačno postave pitanja od interesa za radničku klasu Crne Gore. Takođe, suština ovog predloga je i u tome da se, prvi put, pokuša formirati vlada odgovorna onima kojima vlada, a ne, kao do sada, vlada odgovorna centrima moći i kapitala. Biću slobodan da kao pojedinac predložim neke od mogućih projekata prema političkim partijama:

1. Uvođenje, u roku od 6 mjeseci, socijalnog kartona za sve punoljetne građane Crne Gore od vitalne je važnosti za svaku pravednu ekonomsku politiku. Šta to znači? To znači da ćemo nakon uvođenja socijalnih kartona moći jasno raspoznati parametre poreske, socijalne, stambene i svake druge unutrašnje politike. To znači da ćemo konačno dobiti realnu ekonomsku politiku.

2. Vremenski oročeno uvođenje u pravni okvir državne institucije za ispitivanje porijekla imovine. Dosadašnja zakonska rješenja koja tretiraju porijeklo sticanja kapitala i materijalnih dobara izvrgnuta su ruglu i služe kao loša šala u krugovima moći bliskim vlasti. Uvođenjem u pravno-politički sistem nezavisne institucije za ispitivanje porijekla imovine stečene u prosljednjih 30 godina, koja bi radila na osnovu podataka sakupljenih iz socijalnih kartona građana Crne Gore, obezbijedio se ustavni okvir socijalne države.

3. Odgovorna reforma penzijsko-invalidskog sistema u državi. USSCG mora insistirati na svojim kongresnim deklaracijama, o prijevremenom penzionisanju žena koje imaju troje i više djece. Ispunjavanje ovih zahtjeva utiče dugoročno i na populacionu politiku koju ova država odavno ne vodi.

Ovo su samo neke od ideja koje bi, po mom mišljenju, morale biti ponuđene političkim partijama od strane USSCG. Na ovaj način ova sindikalna organizacija bi preuzela društvenu odgovornost, koja bi je sklonila sa margine društvenih promjena. Uloga sindikata kao dobrovoljnih organizacija koje zastupaju socio-ekonomske interese radničke klase je da bude u centru svih društvenih promjena. Mislim da su svi svjesni činjenive da je Savez sindikata Danila Popovića odavno već privezak vlasti u Crnoj Gori. Tim prije je važnija uloga USSCG da pronađe strategiju novog djelovanja i da se nametne kao odgovoran faktor zaštite i unapređenja položaja obespravljenih u Crnoj Gori.

Autor je predsjednik podgoričkog odbora Sindikata prosvjete

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")