Otpor

"Globalni Đukanović"

NATO ima alternativu. Ona se može označiti terminom neutralnosti. Neutralnost znači biti kredibilan međunarodni akter, prihvatljiv za sve
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Zoran Đurić
Milo Đukanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 10.02.2014. 10:16h

Lokalno i globalno se u savremenom svijetu do te mjere prepliću da se u društvenim naukama sve češće koristi termin „glokalno“ da ih objedini na istom nivou analize. Zavodljiva, mada opasna iluzija je da postoji političko djelovanje izolovano od globalnih tokova. Svaka naša odluka na lokalnom nivou, svaka naša politička borba u Crnoj Gori, ima i svoj globalni odraz i efekte. To znači da se njena principijelnost i progresivnost, iako možda nesporna na lokalnom nivou, da bi bila suštinska i autentična mora na isti način manifestovati i na globalnom. Zbog toga me i čudi žilavost vjerovanja u određenim krugovima da se može boriti i izboriti za demokratiju i vladavinu prava u Crnoj Gori, zanemarujući borbu za iste principe ali u globalnim razmjerama.

Moje dugogodišnje uvjerenje je da političko djelovanje sedmostrukog premijera Mila Đukanovića predstavlja školski primjer vladavine bezakonja i nedemokratskog ponašanja. Ništa nije slabije moje uvjerenje, stečeno tokom niza godina posmatranja i analize, da djelovanje NATO saveza predstavlja, isto tako, školski primjer vladavine bezakonja i nedemokratskog ponašanja. Po meni, NATO i Đukanović predstavljuju idealan spoj. Nemoguće je razlikovati ono što Đukanović radi na lokalnom nivou od onog što NATO radi na globalnom nivou. Za mene je NATO „globalni Đukanović“, isto kao što je Đukanović „lokalni NATO“.

Moguće je, naravno, pretvarati se da to nije tako. Moguće je (metaforički rečeno) zabiti glavu u mogrenski pijesak i, svjesno ili nesvjesno, zavaravati sebe i druge. Ne priliči, naravno, ljudskom biću da se pretvara da je noj, iako je jasno da ima onih koji rade upravo to za popriličnu materijalnu korist. Moj predlog je da se objektivno sagledaju činjenice. I da se, kao u knjizi bilansa, ispod jedne stavke pišu prestupi Đukanovića, a ispod druge, prestupi NATO. I, na kraju, da se utvrdi pravo stanje stvari. U tom cilju bih postavio nekoliko otvorenih pitanja svima onima koji ne podržavaju Đukanovića, a podržavaju ulazak Crne Gore u NATO.

1. Sa pravom tvrdite da je Đukanović svojim postupcima prekršio čitav niz crnogorskih zakona, uključujući i Ustav, ali da ste spremni da priznate da je NATO svojim postupcima prekršio čitav niz normi međunarodnog prava, uključujući i Statut Ujedinjenih nacija?

2. Sa pravom tvrdite da Đukanović stoji iza devastacije crnogorske ekonomije, ali da li ste spremni da priznate da NATO stoji iza devastacije ekonomija država koje po broju stanovnika i privrednim potencijalima daleko nadmašuju Crnu Goru?

3. Sa pravom tvrdite da je Đukanović izazvao razaranje crnogorskih prirodnih i kulturnih resursa, ali da li ste spremni da priznate da je NATO izazivao razaranja prirodnih i kulturnih resursa kroz agresivna, ofanzivna vojna dejstva?

4. Sa pravom ukazujete da Đukanović održava u životu mrežu koruptivnih i kriminogenih krugova da bi ostvario svoje privatne interese, ali da li ste spremni da priznate da je NATO, isto tako, obavijen mrežom korupcije i kriminala koja isisiva resurse zemalja članica kako bi zadovoljila privatne interese bankarsko-vojno-industrijskog kompleksa?

5. Sa pravom ukazujete da Đukanovićev krug stoji iza „crnih trojki“ koje su harale po crnogorskim gradovima i čijih smo aktivnosti i danas svjedoci, ali da li ste spremni da priznate da je NATO imao svoje „crne trojke“, takozvane „tajne armije“, koje su šikanirale, batinale i ubijale političke neistomišljenike u većem broju zemalja Zapadne Evrope?

6. Sa pravom ukazujete na postojanje „prljavih“ medijskih interesa koji pokušavaju da zatru svaki trag kritičke misli i otpora "đuktaturi" u Crnoj Gori, ali da li ste spremni da priznate da to isto radi i NATO kroz djelovanje svojih punktova za tzv. javnu diplomatiju kojima bi se, na vještini manipulacije i ideološkim falsifikatima, u znak uvažavanja, do poda poklonili i svi cenzori SSSR-a na čelu sa generalom Ždanovim?

Mislim da je pitanja (za ovaj put) bilo sasvim dovoljno. Kroz odgovore na njih, vjerujem da se može utvrditi vitalnost i integritet crnogorske političke, društvene i kulturne alternative. Istina ne može biti parcijalna, a davno je Frojd zapisao da je ona, ma kako bolna i traumačna bila, u isto vrijeme i vrlo ljekovita, posebno ako se razmišlja na duge staze, o ispunjenosti pojedinačnog života ili o kvalitetu cijelokupnih društvenih odnosa. Moramo razjasniti: imamo li u Crnoj Gori borce za globalnu pravdu i slobodu, a protiv sile i autoritarnosti ili samo više ili manje uspješne marionete svjetskih nadziratelja?

U međuvremenu, treba imati u vidu da NATO ima alternativu. Ta alternativa se može označiti terminom neutralnosti. Neutralnost predstavlja human i miroljubiv pristup međunarodnim odnosima i omogućava predstavnicima neutralne države da igraju ulogu moralnog kompasa i zastupnika međunarodnog prava u svijetu u kojem je sve više pomahnitale mržnje i ratova, a sve manje utočišta za nenasilje i pravednost.

Umjesto uzletišta za ratne avione i poligona za protivraketne štitove, teritorija neutralne države postaje oaza za pregovore i dogovore, za pronalaženje kompromisnih i održivih rješenja međunarodnih problema. Pa zar je slučajno što se u neutralnim državama, kao što su Švajcarska i Austrija, nalaze sjedišta nekih od najznačajnih međunarodnih organizacija? Zar je slučajno što je upravo u Švajcarskoj formiran Crveni krst? Zar je slučajno što je bivši ukrajinski premijer Mikola Azarov u Davosu tražio da švajcarski predsjednik bude posrednik u razgovorima između vlasti i opozicije u Kijevu?

Neutralnost znači biti kredibilan međunarodni akter, prihvatljiv za sve. I znači biti na strani promocije stabilnog i normiranog međunarodnog poretka, a protiv neokolonijalnih, prestupničkih politika velikih sila. Uspjeh borbe za unutrašnju demokratizaciju Crne Gore zavisiće od doprinosa njenih građana i građanki demokratizaciji ukupnog svjetskog sistema.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")