Stav

Politika

Planiram da se bavim politikom, veoma ozbiljno i ne dopada mi se stav kojim se potcjenjuju političari i politika. Vjerujem da politika nije kurva, već ogledalo naroda
62 pregleda 3 komentar(a)
laž, lažov, Foto: Shutterstock
laž, lažov, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.01.2014. 09:49h

Politika je noćna dama, a iskreni i pošteni ljudi u politici nemaju šta da traže. Ko je to smislio? Čudi me da se političari nikada nisu protivili poštapalici "politika je kurva". Kao da su baš oni izmisli i podmetnuli građanima ovu krilaticu. Dobro im je i došla, kao izgovor sa sve nedosljednosti i foliranja. Ima li boljeg opravdanja za svoje laži od pozivanja na univerzalnu slabost. Kako bi drukčije dobili glasove birača, zar da im kažu kako su nemoćni i nesposobni da riješe njihove probleme.

A te laži su građanima skoro po pravilu prihvatljivije nego pljuvanje, psovanje i vrijeđanje. Koji to kalibar političara može pomisliti, da je građanima najvažnije da neko bude uhapšen, zatvoren ili linčovan. Postoje i političari koji u predizbornim trkama, građanima govore istinu. Koji su to naivci. Takvi su po definiciji opori i dosadni. Čak i pljuvači na izborima uvijek prođu bolje od njih.

Planiram da se bavim politikom, veoma ozbiljno i ne dopada mi se stav kojim se potcjenjuju političari i politika. Vjerujem da politika nije kurva, već ogledalo naroda. Nijesu crnogorski političari došli iz kosmosa ili rođeni kao intelektualci i akademici. Oni su nastali, postali i izabrani od naroda. Kakav je narod, takva je i politika i političari.

Tamo, gdje političari za ozbiljan propust podnose ostavke, politika je visoko moralna profesija u kojoj se ne može izmišljati, podmetati i folirati. Politika sa kurvaluk stavom, nije odgovorna politika koja se oslanja na ustav, zakone i strateška dokumenta, već ponosno paradiranje upakovano u navodnu zabrinutost za budućnost države i naroda.

Postoji još nešto gore od toga, a to je ako političari stvarno misle kako je laganje i foliranje sastavni dio politike. Ali postoji još nešto gore i od toga, najveća mana koju političar može da ima, jeste vjera u vlastitu nepogrešivost i savršenost onoga što trenutno zna.

Tek ta umišljenost o sveznanju i nadprosječnog političara pretvara u intelektualnu karikaturu. Ko je ikada imao priliku da neznalicama ili sveznalicama objasni neko znanje ili vještinu, za koju su oni u svom površnom znanju zaključili da je znaju, razumije o čemu govorim i koliko je takvim ljudima nešto zaista teško objasniti. Uzalud i znanje i primjeri i objašnjavanje i šta god - to jednostavno ne pomaže.

Ipak, najgori i najveći grijeh političara je držati narod u neznanju i manipulisati njegovim neznanjem. Živimo u novom svijetu, svijetu bez granica. U tom svijetu traži se znanje i ako želimo uspjeh moramo da postanemo pametniji. Cijela zemlja mora ponovo da se obrazuje, da učimo dalje. To je ono što ovom narodu treba ponuditi.

U politici, ali i u životu, još jedna stvar je prilično važna. Novac je prilično važna stvar. Skoro da danas na planeti nema važnije stvari od novca, jer on je sve. Od novca je jedino važniji ponos i poštenje. Oni su najvažniji. Veoma je važno ko će ući u istoriju i ko će voditi državu, ali je poštenje i ponos, lično dostojanstvo iznad ostvarenja tog cilja.

Da li nas stvarno zanima kako bi neko glasao na referendumu 2006. godine? Koja je to tajna, koliko je to važno? Da li na izborima ima i važnijih pitanja koja nas mogu zanimati? Da li je ta neotkrivena tajna, kako bi neko glasao da je glasao, bila presudna za građane?

Glavno pitanje, koje bi građane trebalo da zanima je zašto se političari zaista bore da dođu na vlast. Neko je u Crnog Gori mudro, ali i podmuklo poturio tezu da svi to rade zbog ličnog bogaćenja i ličnih interesa, te da su svi političari isti. Jedino su po nekada, neki pomalo patriote, a drugi po nekada pomalo izdajnici. To je razlika, a koji bi savjesni građanin dao svoj glas izdajniku.

Istina je da su svi pravi političari isti i da bi sve učinili da dođu na vlast. I lagali bi sa osmijehom, samo da bi jednog dana bili u prilici da rade kako treba. I tu prestaju sve laži. Cilj pravih političara je da moć koju trenutno imaju ulože u dobrobit države i naroda koji predstavljaju. A onog trenutka kada se na tom putu umore, sporo napreduju ili počnu da tumaraju naokolo gazeći sve oko sebe, treba da pokažu najbolju stranu svoje ličnosti i prepušte vođenje politike boljima od sebe.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")