Stav

Po(r)uke godišnjica

U protekla tri i po mjeseca bile su, što obilježene, što prećutane četiri godišnjice važne za koaliciju Demokratski front
0 komentar(a)
Demokratski front, Zabjelo, Foto: Zoran Đurić
Demokratski front, Zabjelo, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.10.2013. 07:27h

Od prošlogodišnjih parlamentarnih izbora krenule su neke promjene u društvenim i političkim prilikama u Crnoj Gori. Dala sam, kao nestranačka ličnost, podršku koaliciji Demokratski front, kojom se ojačava opozicioni blok. Iz istog razloga, u maju prošle godine, dala sam javnu podršku formiranju Pozitivne Crne Gore.

U oba slučaja, to je bila podrška širenju i jačanju opozicije, neophodnom uslovu da se zaustavi višestruka destrukcija u ovoj zemlji. Ekonomsko propadanje, duboko i tragično socijalno raslojavanje i moralno urušavanje crnogorskog društva. Podrška DF–u je bila i podrška novom konceptu okupljanja opozicije.

To što me posebno privuklo bila je težnja ka građanskom, a ne prevashodno partijskom, povezivanju u Crnoj Gori. Kao preduslov da Crna Gora okupi snage za društveni i ekonomski preporod. Drugo, takođe odlučujuće, Demokratski front je otvarao prostor za nestranačko djelovanje grupa i pojedinaca. Uz predsjednika koalicije DF, Miodraga Lekića, od samog osnivanja koalicije počelo je okupljanje značajnog nestranačkog bloka.

U protekla tri i po mjeseca bile su, što obilježene, što prećutane četiri godišnjice važne za koaliciju Demokratski front. Dvadeset četvrtog jula 2013. prigodno je obilježena godišjica formiranja koalicije DF-a. Politički savjet DF-a je formiran 1. septembra, a Građanski klub 13. septembra 2012. Konačno, 14. oktobra na parlamentarnim izborima, Demokratski front je osvojio dvadeset mjesta u Skupštini. Uključujući prvu ličnost koalicije DF, ukupno su tri, od tih 20, mandati nestranačkih ličnosti.

Tokom parlamentarne kampanje, avgust–oktobar 2012, upravo ova specifičnost koalicije: povezane parlamentarne i neparlamentarne stranke, nestranačka ličnost na čelu i brojne nestranačke ličnosti i grupe koje daju podršku novom konceptu političkog djelovanja, privukla je brojne birače da daju glas DF-u. Među kojima i ne mali broj onih koji već deceniju i više ne izlaze na izbore.

Tako je koalicija DF na oktobarskim parlamentarnim izborima prošle godine dobila četvrtinu glasova biračkog tijela. Čisto, bez izborne alhemije koju je DPS godinama primjenjuvao radi očuvanja političkog monopola. A kroz aferu Snimak smo dobili i audio zapis, odnosno priznanje tih nezakonitih radnji. Dovoljno za svaki sud, osim sudove u Karadagu.

U Političkom savjetu DF okupljene su 24 nestranačke ličnosti, istaknute u raznim profesionalnim oblastima. I dokazani borci protiv višedecenijske DPS politike pogubne po ekonomiju, institucije i građane Crne Gore. Ibrahim Čikić i Milan Popović su sinonimi borbe protiv DPS politike.

Građanski klub (GK), kao organizovan nestranački blok u DF-u, formiran je na inicijativu Miodraga Lekića i Milana Popovića. Okupljao je tridesetak, pretežno mladih, ali i članova raznih dobi. Od osnivanja GK uključena sam u aktivnosti ovog nestranačkog bloka, koji je radio kao dobro povezana, ali neformalna grupa. Pretežno mladi obrazovani ljudi, okupljeni oko koncepta građanske Crne Gore. Nakon konstituisanja 25. saziva Skupštine, potpredsjednik, iz redova opozicije, imenovao za svog savjetnika koordinatora Građanskog kluba.

Neosjetno, počelo je sužavanje prostora za nestranački dio DF-a. Zapažala sam ovo sa nelagodom i nevjericom. U novembarskim dogovorima opozicije oko formiranja lokalne vlasti u Nikšiću, Savjet DF-a je učinio nekoliko inicijativa i sugestija Predsjedništvu. Djelovanje Savjeta je polako anestezirano i marginalizovano od strane pojedinaca iz Predsjedništva DF-a. Postajalo je sve očiglednije, nestranački korpus u DF-u je bio dobrodošao tokom parlamentarne kampanje, ali ne i kao faktor konkretnog političkog djelovanja. Centralni izborni štab Savjetu nije predstavio plan predsjedničke kampanje, radi cjelovitog uvida. Članovi Savjeta su samo obavještavani, od danas za sjutra, ako treba da učestvuju na nekom skupu. Za predsjedničku kampanju M. Lekića, Građanski klub radio je posebno. Dijelom se samofinansirajući.

Nakon završenih predsjedničkih izbora, izvršni direktor Vijesti Željko Ivanović je u tekstu "Zašto je Lekić pobijedio", napisao: "Lekić je ušao u arenu podržan više od Građanskog kluba, nezavisnih ličnosti i medija, nego od ostalih konstituenata DF-a". (Vijesti, 8.4.2013.)

Da li je moguće da je aktivnost Savjeta i GK stvorila animozitet parlamentarnih stranaka u DF-u prema nestranačkom bloku? Kako, inače, objasniti da nije nađen primjeren način za finansiranje nestranačkog dijela DF-a. Čak ni za finansiranje Bošnjačke demokratske stranke Avda Gorčevića, potpisnice koalicionog sporazuma. Jer, DF za dvadeset mandata, po Zakonu o finansiranju političkih partija, koalicija i grupa građana, dobija solidan iznos. Kroz rad Građanskog kluba i Savjeta, kao i privlačenje pojedinaca i grupa zainteresovanih za nestranački društveni aktivizam DF se mogao, za proteklih godinu dana, solidno pripremiti za predstojeće lokalne izbore.

Na obilježavanje godišnjice formiranja DF-a, nijesu ni pozvani članovi proširenog Predsjedništva: Đorđije Malović i Ognjen Jovović. Avdo Gorčević iz Bijelog Polja, predsjednik Bošnjačke demokratske partija Crne Gore, član proširenog sastava Predsjedništva, obaviješten je nekoliko sati prije skupa za obilježavanja godišnjice. Ipak je uspio da dođe, odgovoran kao ličnost i predsjednik svoje stranke. Većina članova Savjeta takođe je obaviještena na sam dan godišnjice. Tako, prisutna je bila trećina Savjeta.

Krajem jula Administrativni odbor Skupštine, na zahtjev potpredsjednika Skupštine iz parlamentarne opozicije, razriješio je savjetnika koga je isti taj potpredsjednik predložio u novembru, a koji je bio koordinator GK. Iz Savjeta je istupilo nekoliko članova, istaknutih stručnjaka i univerzitetskih nastavnika. Zajednički imenitelj razloga njihovog povlačenja je onemogućivanje razvoja nestranačkog djelovanja u DF-u.

Savjet DF-a bi, nivoom ekspertskih znanja svojih članova mogao da bude ekspertska vlada Crne Gore. Od strane Predsjedništva DF-a, stručna i politička spremnost članova savjeta da doprinesu daljem profilisanju i primjeni Programa DFa, do sada je zapostavljana. Politički savjet DF-a je uspješno marginalizovan.

Građanski klub je izašao iz DF-a. Sada radi kao nezavisna nestranačka grupa za društveni aktivizam.

Istovremeno, Predsjedništvo DF-a, na čelu sa M. Lekićem, ovih dana na Cetinju obnavlja i ponovo promoviše koncept otvorenosti Demokratskog fronta za nestranačke ličnosti i grupe građana.

Od nastanka koalicije najavljivan je razvoj nestranačkog bloka, jednako kao i partija koalicionih partnera. Uz nastojanje da se privuku nove parlamentarne i neparlamentarne partije. Teško je razumjeti politiku tjeranja od sebe onih koje ponovo pozivamo da se okupe oko DF-a. Ili je to još jedan prigodan poziv nestranačkom biračkom tijelu, u predizbornoj kampanji.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")