Stav

Podrška Petrovčanima

Petrovac je danas, naročito njegov centralni prostor, pun ogromnih rupetina, jer su svojevremeno vajni planeri i njihovi nalogodavci, izlazeći u susret željama investitora, povećavajući indekse izgrađenosti do krajnjih granica, a na uštrb zelenih i slobodnih površina, kao spasonosno rješenje predvidjeli da se mjesta za parkiranje obezbjeđuju ukopavanjem u teren, po principu što dublje, to bolje, što je van zdravog razuma
58 pregleda 1 komentar(a)
petrovac, Foto: Arhiva Vijesti
petrovac, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.03.2013. 10:27h

O problemima planiranja na prostoru Petrovca svojevremeno sam javno rekao što sam imao i to u vrijeme kada se još dosta toga moglo uraditi drugačije. Građani tada nijesu bili dovoljno upućeni u probleme na koje sam ukazivao, ali ni previše zainteresovani. Sada, kada su počeli da se suočavaju sa nekim događanjima, a pogotovo sa posljedicama u prostoru, njihovi protesti postaju glasniji iz dana u dan.

Tako se danas može ukazati na dosta toga negativnog i štetnog po pitanju izgradnje i uređenja prostora, čemu su svakako osnovni uzrok nakaradni urbanistički planovi, ali i samovolja, neznanje i bahatost onih koji ih sprovode. Po posljedicama koje prouzrokuju, neki primjeri zaslužuju da budu pomenuti.

Kada sam na sjednici Skupštine OFK Petrovac, održanoj prije nešto više od dvije godine, predložio da se, po uzoru na budvanske klubove (fudbal, vaterpolo, odbojka...) kojima je opština radi obezbjeđenja stabilnih izvora prihoda, velikodušno ustupila da gazduju nekretninama u njenom vlasništvu, takav tretman zatražio i za lokalni fudbalski klub, to je bilo propraćeno ćutanjem. Našim izabranim predstavnicima u budvanskom parlamentu tada je bilo lakše da podrže da se više od 10 ha zemlje u Budvi, uz to još opterećene restitucijom, ustupi FK Mogren, radi izgradnje solitera, kako saznajemo ovih dana, a da se pritom, u isto vrijeme, na stotine hektara državnog zemljišta u Buljarici ustupi firmi Budva Holding!

U posljednje vrijeme sredstva informisanja dosta afirmativno pišu o namjeri opštinskih vlasti da od Budvanske rivijere otkupe postojeće zelene površine na Slovenskoj plaži, kako bi obezbijedili da građani Budve uživaju u parku na tom prostoru, iako zlobnici kažu da je tu samo riječ o pokušaju preraspodjele sredstava koja opštini Budva treba da pripadnu od prodaje više od 20 hektara zemlje arapskim investitorima na Dubovici u Buljarici. Ne tako davno, opštinske vlasti nijesu pokazale identičnu brigu za građane Petrovca – maslinjak u samom centru pridodat je upravo Budvanskoj rivijeri radi zaokruživanja urbanističke parcele za gradnju stambenih i poslovnih objekata.

Kada se neznalicama olako prepušta da odlučuju o položaju nekih krupnih infrastrukturnih objekata i to za potrebe snabdijevanja novih graditelja, po principu - samo da je riječ o državnoj zemlji, kao što je slučaj sa novom trafostanicom 35/10 kV, čija izgradnja je već privedena kraju uz put prema Lučicama, na lokaciji koja je planom predviđena za sportske i rekreativne sadržaje, a koja se uz to još nalazi i preko puta objekata osnovne škole i vrtića, posljedice mogu biti nesagledive! Sa današnjeg stanovišta, htjelo je biti mnogo bolje da se i na tom prostoru svojevremeno dozvolila izgradnja stanova i apartmana.

Na ćutanje ovih dana nailazi i rušenje objekta na samoj obali, čija je fasada stara par stotina godina, čime se definitivno urušava imidž uređenog primorskog mjesta koji je Petrovac krasio godinama unazad, makar novi vlasnik - investitor mislio, sve uz potrebne dozvole, da stari Petrovac može napraviti „još starijim i ljepšim“.

Petrovac je danas, naročito njegov centralni prostor, pun ogromnih rupetina, jer su svojevremeno vajni planeri i njihovi nalogodavci, izlazeći u susret željama investitora, povećavajući indekse izgrađenosti do krajnjih granica, a na uštrb zelenih i slobodnih površina, kao spasonosno rješenje predvidjeli da se mjesta za parkiranje obezbjeđuju ukopavanjem u teren, po principu što dublje, to bolje, što je van zdravog razuma.

Građani Petrovca tek danas uviđaju zabludu u koju su bili dovedeni kada su se donosili takvi planski dokumenti. Lokacija odobrena za izgradnju višespratnice – hotela u centru Petrovca svakako nije jedini primjer izlaženja u susret megalomanskim prohtjevima pojedinih investitora u zahvatu važećih planskih dokumenata radi sticanja enormnih profita, ali je svakako najdrastičniji, pa peticija koju je u znak protesta ovih dana potpisalo više od 500 građana, iako dosta zakašnjela, ipak pokazuje da se takvim činjenjem na najgrublji način vrijeđaju njihova osjećanja.

Dugačka je lista odgovornih koji su tome doprinjeli, činjenjem ili nečinjenjem, uključujući i same građane, koji su svojevremeno, kod izrade i donošenja planskih dokumenata, prepustili svojim izabranim predstavnicima da prostim dizanjem ruku odlučuju u ime svih, a da se svi skupa nijesu mnogo upuštali u ocjenu ispravnosti i opravdanosti odluka koje su donošene. Najveću odgovornost svakako snose nalogodavci i planeri ovih planskih dokumenta, jer su se oglušili o planove višeg reda i zanemarili Programske zadatke za njihovu izradu, iako su oni ne samo formalno, već i suštinski, trebalo da budu njihov sastavni dio.

Prema važećem GUP-u iz 2005. za teritoriju Petrovca data je projekcija od 8.200 korisnika prostora, odnosno 2.000 stalnih stanovnika, 600 povremenih i 5.600 turista (2.700 u hotelskim, 400 u komplementarnim kapicitetima i 2.500 u domaćoj radinosti)… Ukupno predviđena BRGP svih stambenih objekata iznosi cca 100.000 m²”.

Od vremena iz kojeg datiraju programska opredjeljenja GUP-a, do početka izrade novog DUP-ova, u Petrovcu je, ni sa čime sankcionisana, intenzivirana bespravna izgradnja stambenih objekata za tržište, tako da je već tada BRGP postojećih stambenih objekata za 1,6 puta bila veća od GUP-om predviđene. Novim DUP-ovima je dodatno uvećana izgradnja stambenog prostora kroz dogradnju postojećih i izgradnju novih objekata, koja je veća od površine svih objekata koji su u Petrovcu izgrađeni od njegovog postanka (!) čime su više od tri i po puta prekoračena predviđanja iz još važećih planova višeg reda, i iz čega proizilazi da bi se na prostoru Petrovca moglo smjestiti više od 7.000 stanovnika!

Iako je Programskim zadatkom za izradu DUP-ova jasno rečeno da treba “onemogućiti izgradnju višestambenih objekata namijenjenih tržištu“, usvojeni planovi upravo promovišu suprotno, pri čemu su potpuno zanemarene prirodne vrijednosti, ograničenost saobraćajnih i drugih infrastrukturnih kapaciteta, kapacitet plaža, razvoj gradskih funkcija i pratećih servisa itd.

DUP „Petrovac–centar“ i DUP „Petrovac–šira zona“ su u suprotnosti sa Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata, kao i sa uredbama koje su iz njega proizašle, po pitanju indeksa zauzetosti i ukupne izgrađenosti parcela, minimalno pripadajućim zelenim i slobodnim površinama, a pogotovo sa stavom da se na površinama za turizam „ne mogu planirati sadržaji povremene ili stalne stambene namjene (apartmani, turističko stanovanje i sl.)”.

Odobrenje za izgradnju višespratnog hotela izdato je, navodno, na osnovu presude Upravnog suda, a zahvaljujući naknadnom tumačenju planera DUP-a „Petrovac–centar“, kojim je dozvoljena izgrađenost parcele uvećana za više nego duplo u odnosu na podatke koji su svojevremeno prezentovani građanima Petrovca u toku javne rasprave.

Peticija više od 500 potpisa građana Petrovca treba da bude jasan pokazatelj i vlastima i opoziciji, a pogotovo izabranim predstavnicima građana, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju, da voljom građana na dan izbora ne treba da barataju kao da im je to zauvijek dopušteno, već naprotiv, da volju građana treba poštovati i uvažavati za svo vrijeme trajanja njihovih mandata.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")