Kontra Stav

Izbori u SAD i Crnoj Gori ipak nijesu isti

Zar su zaista “slobodni i fer ” izbori u kojima vladajuća partija kupuje glasove? Zar su “slobodni i fer ” izbori u kojima budući premijer koristi svaku priliku da zastraši, difamira i potkopa nezavisne medije?
3 komentar(a)
Su Kej Braun, Foto: Gov.me
Su Kej Braun, Foto: Gov.me
Ažurirano: 04.01.2013. 13:53h

Otvoreno pismo ambasadorki Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Sue K. Brown

Draga gospođo Ambasadorko,

Sa velikim interesovanjem sam pročitao Vaš tekst "2012 – godina uspješnog partnerstva”, koji je objavljen istovremeno na sajtu Ambasade SAD i u “Vijestima”.

Kao Amerikanac koji je oženjen Crnogorkom, imao sam priliku da provedem jako puno vremena u Crnoj Gori u posljednjih deset godina. Kao otac trogodišnje kćerke koja je i američki i crnogorski državljanin, lično sam veoma zainteresovan za razvoj Crne Gore.

Bio sam zadovoljan kada sam pročitao o uspješnim projektima koje naša ambasada ovdje ostvaruje. Ipak, moram da kažem da sam bio zatečen Vašim izjednačavanjem ovogodišnjih izbora u SAD sa izborima u Crnoj Gori.

Naročito me brine to što ste okarakterisali skorašnje izbore u Crnoj Gori kao “slobodne i fer”. Zar su “slobodni i fer” izbori u kojima lider vodeće partije koristi svoju političku i finansijsku moć kako bi ocrnio opoziciju i prijetio joj?

Zar su zaista “slobodni i fer ” izbori u kojima vladajuća partija kupuje glasove? Zar su “slobodni i fer ” izbori u kojima budući premijer koristi svaku priliku da zastraši, difamira i potkopa nezavisne medije?

Kao što kažete, za građane Amerike i Crne Gore veoma je važna “mogućnost da direktno učestvuju u demokratskom procesu”.

Ja se nadam da ćete Vi, sa početkom 2013. godine, raditi na tome da se građanima Crne Gore obezbijedi takva mogućnost. Direktno učešće u demokratskom procesu ne počinje i ne završava se kada građanin da svoj glas.

Ono podrazumijeva uživanje prava na slobodnu štampu koja nije opstruirana ogromnom političkom moći vlasti. Ono obuhvata povjerenje u vlast izabranu na fer način i neokaljanu korupcijom. Ono povlači sa sobom pravo na kritikovanje moćnih bez straha od progona.

Ovo su mogućnosti koje ja kao Amerikanac uzimam kao gotovu činjenicu; ja se najiskrenije nadam da će jednog dana Crnogorci i Crnogorke biti u mogućnosti da ih takođe podrazumijevaju kao gotovu činjenicu.

S poštovanjem.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")