STAV

Zatvor za kritičare

Akteri korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori mogu mirno da spavaju. Crnogorske sudije jasno pokazuju šta je po njima prioritet za krivičnopravnu represiju
2 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2012. 12:06h

Da li je neka država opredijeljena za zaštitu slobode i individualnih prava, da li je u pitanju pravna država u pravom i punom smislu te riječi, ili je riječ o partijskoj, policijskoj i necivilizovanoj tvorevini, može se veoma dobro zaključiti iz krivičnog zakonodavstva. Kako sudije u Crnoj Gori vide državu, kako bi željeli da ona izgleda i kako vide ulogu suda, vidjelo se prije par dana kroz predlog Udruženja sudija Crne Gore da se kriminalizuje javno komentarisanje nepravnosnažnih sudskih odluka.

Lično bih volio da sam čuo valjano obrazloženje za takav predlog, ali sudije u Crnoj Gori često ne daju valjana obrazloženja ni kada kroz presude "dijele pravdu", pa su po toj navici sada krenuli i u izmjene Krivičnog zakonika. Sa jasnim ciljem: da se zabrani javno komentarisanje njihovog nezakonitog, ali ne tako rijetko i nepodnošljivo nestručnog rada. Kao "razloge" za ovaj necivilizovani predlog sudije su paušalno naveli zaštitu pretpostavke nevinosti i nezavisnosti suda, uz isticanje da takva krivična djela postoje u okruženju.

Da je sudijama stvarno cilj zaštita pretpostavke nevinosti, onda bi naveli konkretna ponašanja kojima se takva pretpostavka krši i predložili kriminalizaciju tih ponašanja. Da im je cilj zaštita pretpostavke nevinosti, sudije bi se potrudile da nauče da njen značaj ne može tako da se proširuje van pravnih oblasti i da je zabrana javnog komentarisanja sudskih odluka suprotna evropskim standardima. U protivnom, svaki sudija bi se ovako necivilizovanom i stupidnom logikom takođe mogao optužiti da krši pretpostavku nevinosti kada odredi pritvor okrivljenom prije pravnosnažnosti odluke o krivici. Ili možda misle da sudijama treba dozvoliti da vrše krivična djela i da samo oni mogu kršiti pretpostavku nevinosti?

Takođe, da je sudijama cilj zaštita nezavisnosti suda takođe bi naveli konkretna ponašanja kojima se ta nezavisnost dovodi u pitanje. Zanimljivo je da sudijama ne pada na pamet da u tom smislu predlože inkriminisanje političkog uticaja na sud. Crnogorske sudije izgleda ipak žele da ućutkaju svakoga ko ih kritikuje, a na politički uticaj su navikli. Znaju sudije vrlo dobro kako su birani i kome duguju položaj koji imaju. Znanju i stručnosti uglavnom ne.

Prije pozivanja na zakone iz okruženja, zaboravili su sudije predlagači da navedu kako je u Srbiji iz Ministarstva pravde prije par dana saopšteno da se ovo krivično djelo dekriminalizuje. Mogle su se sudije interesovati malo i za razloge dekriminalizacije. Naravno, to naše sudije ne zanima. Kao što ih ne zanima ni to što sudovi u okruženju sude bivšim ministrima i premijerima. Znaju naše sudije da, kada se tako počne suditi i u Crnoj Gori, mnogi od njih neće biti sudije i da će mnogima članovi najuže porodice biti na optuženičkoj klupi. Naravno, sa pretpostavkom nevinosti. Ali i sa pravom javnosti da komentariše brojne zloupotrebe, jer ta javnost će još dugo plaćati troškove korupcije onih koji su sudije predlagali i birali.

Zato je pretpostavka nevinosti i nezavisnost suda samo izgovor za krivični progon onih koji govore ono što se političarima i sudijama ne sviđa. Mnogi bi o tome mogli da odlučuju u porodičnoj atmosferi, uključujući i tužioce koji bi pokretali postupke. Onako, uz kaficu pogledaju novine i odluče koga bi mogli smjestiti u zatvor zato što previše priča. Sa rješenjem koje sudije predlažu, na krivičnu odgovornost bi mogli da pozovu svakoga ko da bilo kakvu izjavu, sa zaključkom da to čini sa namjerom povrede pretpostavke nevinosti i nezavisnosti suda. Ovo tim prije što mnoge sudije, tužioci i političari ne znaju šta znači ni jedno ni drugo.

Formulaciju krivičnog djela koje predlažu, naše sudije su doslovce prepisali iz Srbije (koja ga sada briše iz Krivičnog zakonika!), a obrazloženje im se svodi da je tako propisano u okruženju. Zar samo ta činjenica ne zaslužuje ozbiljni javni komentar od strane stručne javnosti? Dok njihov predlog ne bude eventualno usvojen (ne bi bio prvi put da Skupština usvoji zakon suprotan evropskim standardima), koristim pravo da saopštim da me je lično sramota od nestručnosti, neznanja, nepotizma, političke zavisnosti, korumpiranosti i nemoralnosti mnogih sudija u Crnoj Gori.

Ta prepisana formulacija krivičnog djela koje sudije predlažu ne ispunjava ni minimum preciznosti koju mora imati krivična norma. Naime, kada se krivično djelo ne može jasno prepoznati preko objektivnih elemenata, a to su radnja i posljedica koja se sastoji u promjeni u spoljnom svijetu, onda se akcenat stavlja na subjektivnom elementu - namjeri. Takva krivična djela su posebno karakteristična za totalitarna društva u kojima su sudije utvrđivale namjeru sa obrazloženjem da je ponašanje optuženog suprotno "narodnom duhu", "tekovinama revolucije", "idealima partije"...

U takvim sistemima krivična djela su se često prepoznavala po preko ličnosti učinioca, kakav je upravo i predlog sudija. Dovoljno je da se neko obilježi kao neprijatelj, a naše sudije će se potruditi da mu podmetnu namjeru. Ako nijesu sposobni i voljni da sude za korupciju na najvišem nivou i za organizovani kriminal, siguran sam da su naše sudije majstori za suđenja kada se krivično djelo ne prepoznaje po objektivnim elementima i kada oni treba da utvrde namjeru.

Akteri korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori mogu mirno da spavaju. Crnogorske sudije jasno pokazuju šta je po njima prioritet za krivičnopravnu represiju. Sve pod izgovorom zaštite nezavisnosti nekoga ko nikada nije bio nezavisan.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")