Stav

Lovćenska putarina

Ukoliko turista odluči da iz Kotora na Cetinje dođe lokalnim putem preko Ivanovih korita, na Krstac će svaka osoba u vozilu morati da plati ulaznicu-putarinu za obilazak N.P Lovćen, bez obzira što je možda jedina njihova namjera bila da stignu na Cetinje
453 pregleda 6 komentar(a)
Rampa na Lovćenu, Foto: Danijela Lasica
Rampa na Lovćenu, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 01.08.2012. 09:27h

Barikade i blokade puteva uvijek se smatraju teškom zloupotrebom demokratije. Ne postoje okolnosti pod kojima bi neko nezadovoljstvo ili nepravdu trebalo da ispaštaju nedužni građani ili slučajni prolaznici. U vezi sa ovim, u sjećanju je ostao radikalni štrajk zaposlenih u cetinjskim preduzećima krajem prošlog vijeka. Nezadovoljni radnici su do ispunjenja svojih zahtjeva sa nekoliko kamiona blokirali put Cetinje-Podgorica. Štrajkači i njihovo rukovodstvo ostali su upamćeni ne po ostvarenju svojih zahtjeva već zbog humane crte koja je pratila ovo radničko nezadovoljstvo.

Naime, odlučeno je da se svim teškim bolesnicima, hitnim slučajevima i pacijentima sa neodložnim uputima za specijalistički pregled dozvoli odlazak, odnosno prolazak u Podgoricu. Tako je na cetinjskoj raskrsnici nekih par dana bila uspostavljena medicinska granica demokratije. Na improvizovanoj rampi, pacijenti i članovi njihovih porodica predstavnicima štrajkača davali su na uvid svoje upute, dijagnoze i nalaze, dok je u parkiranom autu preko puta, sjedio novouspostavljeni konzilijum. "Ovome piše osteroporozis, da ga puštim?", odjekivalo je na raskrsnici. "Pipni mu čelo, ako ima temperaturu neka ide!", stigao je odgovor iz štrajkačkog konzilijuma.

Mnogo toga se od tada promijenilo, pa je ovaj događaj ostao kao poučna anegdota. Danas crnogorski građanin, putnik ili turista može na primjer proći kroz Nacionalni park Skadarsko jezero iz pravca Cetinja, Bara, Podgorice, i posjetiti Poseljanje, Karuč, Rijeku Crnojevića, voziti se čamcem, autom ili biciklom a da mu neko ne naplati putarinu za posjetu Nacionalnom parku. Jednako tako, iz pravca više opština može se posjetiti i N.P. Durmitor, brojna sela, katuni, jezera, kulturno istorijski spomenici, slobodno i bez mogućnosti da vam neko blokira put ili naplati neki euro. Naravno, ako parkirate auto i odlučite se da prošetate pored Crnog jezera moraćete da platite ulaznicu. U ovom dijelu N.P. Durmitor, gdje ste platili ulaznicu, ne može vam se desiti da zagazite u privatno imanje, baštu, dvorište ili nečiju kuću, jer ste ovom ulaznicom platili slobodu kretanja i uživanja. Sličan princip važi ako vas put slučajno ili namjerno nanese u N.P. Biogradska gora, gdje ćete za posjetu Biogradskog jezera, jednom dijelu ovog nacionalnog parka platiti ulaznicu za posjetu.

Možda izgleda nestvarno, ali pogledajmo kako to izgleda kada je u pitanju N.P. Lovćen. Ukoliko turista odluči da iz Kotora na Cetinje dođe lokalnim putem preko Ivanovih korita, na Krstac će svaka osoba u vozilu morati da plati ulaznicu-putarinu za obilazak N.P Lovćen, bez obzira što je možda jedina njihova namjera bila da stignu na Cetinje. Poželi li ovaj turista da posjeti Njegošev mauzolej, ulaznica-putarina za N.P. Lovćen neće mu biti od posebne koristi jer se na Mauzoleju plaća posebna ulaznica. Moraće turista sa plaćenom ulaznicom-putarinom, da dobro pazi, kako sa svojima autom ili šetajući ne bi zašao u brojne privatne posjede ili imanja. Možda bi sa njegove tačke gledišta, bilo normalno da neka privatna imanja, hoteli, restorani, sportska igrališta i spomenici kulture budu u obuhvatu Nacionalnog parka. Normalno bi bilo i da se ulaznica naplaćuje samo za onaj dio parka, koji je po prirodi stvari u vlasništvu onoga ko ulaznicu naplaćuje i da se tom ulaznicom kupuje potpuna sloboda kretanja i uživanja. Ovdje je stvar malo drukačija a ulaz za N.P. Lovćen do skoro su svakodnevno plaćali i zaposleni na Njegoševom mauzoleju, privatnim objektima i vlasnici imanja u okviru Nacionalnog parka.

Zakonom definisana norma da svako fizičko lice koje prostore parkova koristi za turističke i rekreativne svrhe treba da plati ulaznicu, na primjeru N.P. Lovćen pokazala se veoma problematičnom i prouzrokovala je nezadovoljstvo mještana čija se imanja nalaze u obuhvatu ovog nacionalnog parka. Ipak, nakon nekoliko sastanaka i pregovora, postigut je načelni dogovor između mještana i rukovodstva Nacionalnih parkova Crne Gore. Sada je izvjesno da ulaznice u N.P. Lovćen neće plaćati vlasnici imanja, njihovi gosti i Cetinjani, a za čem je potrebno da imaju valjane dokaze.

Na ovaj način zaposleni na rampama N.P. Lovćen dobili su mnogo veća ovlašćenja. Ovlašćenja koja se graniče sa granicom demokratije i slična onima koja su imali i predstavnici štrajkača sa početka ove priče. Zato se nemojte iznenaditi ako vam na naplatnoj rampi, ovlašćena lica, a u cilju besplatnog ulaska-prolaza kroz N.P. Lovćen, budu tražila da pokažete radnu knjižicu, izvod iz knjige rođenih, posjedovni list ili SMS poruku kojom vas prijatelj poziva na nedeljni ručak. Takođe i podlovćenski zetovi će za posjetu tazbini morati za ovo putovanje da pripreme vjenčani list ili njegovu ovjerenu kopiju.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")