Stav

Pismo prijatelju

Ja sam učinio što sam mogao, sročio sam, napisao kako je trebalo, tvoji su narodni poslanaic to izglasali i za tili čas zaboravili česa su izglasali, ostali ljuđi od zakona, đao popio niti oće da čuju niti izgleda čitati umiju, a mene više volja izdaje, te ako nećeš ti sebi pomoći, ja ti sam pomoć ne mogu
191 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2012. 11:56h

Dragi prijatelju,

Ne zamjeri što ti se ja ’vako potanko preko štampe obraćam. Ne brini, ovo i onako niko, ko bi treba, neće pročitat. Znam ja da se ti baš i ne razabiraš, u ovo, oko česa se ja kaštigam, sa ovijem našim regulatorom i nji’ovim strateškim partnerima. Znam ja, da bi ti, da mi vjeruješ, al’ opet veliš, ej’ to su naši strani strateški partneri, đe bi oni na ovu našu sirotinju raju kak’i namet udarili.

I zato sam ’vako odlučio da sročim pismo, radi tebe i mene, da ti rečem u četiri oka, tek da znaš, što i kako nam to čine ljuđi kojim zakon u rukama leži, ako me ’oćeš pročitat a i svojom glavom mućnut. To što na moju pisaniju, Agencija napisa onakvi odgovor, pravnici bi kvalifikovali kao nesavjesan rad u službi, što je samo po sebi krivično djelo. Kad neko ko bi treba da nas osvijesti, nastoji da mene i tebe onesvijesti, kako bi na svoju štetu, a na njihovu korist, što učinjeli kako ne treba, manje je važno što je krivično djelo, jer nji’ niko rad toga neće ’apsit, al’ to što se račun za njihovu nesavjesnost nama ispostavlja, e to je moj komšija velja muka.

U članu 417 Krivičnog zakonika Gore Crne, neki pametni ljuđi pribilježiše:„Službeno lice koje kršenjem zakona ili drugih propisa ili opštih akata, propuštanjem dužnosti nadzora ili na drugi način očigledno nesavjesno postupa u vršenju službe, iako je bilo svjesno ili je bilo dužno i moglo biti svjesno da usljed toga može nastupiti teža povreda prava drugog ili imovinska šteta, pa takva povreda, odnosno šteta nastupi te dođe do teške povrede prava drugog ili nastupi imovinska šteta u iznosu koji prelazi trideset hiljada eura, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina“. No, nemo' se brinut, to što piše da se imaju kaštigat oni koji druge onesvijesti, a trebalo bi da ih osvijeste, ka’što je i dosad bivalo, neće nikog u ’apsu odvest.

Prosto, pametni ljuđi što Krivični zakonik pisahu nijesu mogli zamislit da će tamo neko, naročito ne, ej, strateški, a ne bilo koji partner, imat priliku i moći nesvjesnos’ našu i nesavjesnost našeg regulatora, unovčit sa cip cijelih 50.000.000,00 €. Znaš, prijatelju, ovi se naši branitelji zakona strogo zapisanog drže, te vele samo ako je i koliko je propisano, za više sume nema propisa, puj – pike dabogda se ponovilo jopet.

Da ti ne bi pridiku drža’ i na časnu se riječ i kakvoga sveca poziva, ja bi ti ove prilike htio predočit što ovi naši narodni poslanici izglasaše, a ti sam prosudi je l' ja što pogriješih i jesi li voljan i dalje ćutat, davat i namet na vilajet trpjet. Ja ti prijatelju ne mogu pomoć, jer ka’što sam ti reka, neće ovo pročitat niko ko bi treba, liše mene i tebe, a pravo da ti rečem i ja sam više dosadio svijama odreda, koji bi ti mogli i trebali od ruke bit, a ne bih i tebe više da čemera punit.

I tako ovi ti naši umni predstavnici u Zakona o elektronskim komunikacijama, član 109 u prvom, od četiri stava, pribilježiše: "Za mjeru kvantitativnog i kvalitativniog obima izvršenih usluga na crnogorskom tržištu javno dostupnih elektronskih komunikacionih usluga mogu se koristiti isključivo međunarodno prihvaćene jedinice osnovne i izvedene iz SI sistema". Ta međunarodna jedinica u vrijeme prije nastanka Agencije bijaše sekund, i kao što primjećuješ poslanici izglasaše i naložiše da se on ima isključivo koristit.

U sljedećem stavu 2 kad se pisaše ovaj zakon, bi mi prilika i ja prepisah jedan stav iz Zakona o zaštiti potrošača, te zapisah "Za obračun se koristiti isključivo stvarno ostvaren obim usluga". No, ostvareni obim usluge nije ono što ti misliš, jer ne da Agencija i njeni vrli strateški partneri da se ti zamaraš i misliš, oni odrediše da je od sad stvarno nestvarno, a nestvarno stvarno i sve se ima izjednačiti. Nema više trt, mrte, 2,5 10 sad smo svi na 60.

Znajući i očekujući da će se desiti što se i desilo, iako nije praksa, rekoh ne bi bilo loše, u trećem stavu pojačat predhodna dva, integrišući ih u jedan i ograničavajući ih i sa druge bande, ne samo kroz pridjev „isključivo“ već i kroz negaciju, te zapisah i na moju sreću preteče, čistke, a bile su temeljite ka one staljinove 30-ih godina prošlog vijeka. Tako u trećem stavu, člana 109 ZEK-a, do dana današnjeg ostade zapisano: „Nije dozvoljeno korišćenje izvedenih jedinica koje nijesu kodifikovane međunarodnim SI sistemom ili izvedenih kvantitativnih ili kvalitativnih pokazatelja, na osnovu kojih bi se zaračunavao očekivani, a ne stvarno izvršeni obim usluga“.

Da bi ti iole približio o česa se radi i što ti rade ’vako ću ti reć. Na osnovu onog što u zakonu piše, ako obiđeš kuću s lijeva u desno, pokazati će ti utrošak vremena, ka’ da je obilaziš s desna u lijevo, radnijem danom i vikendom. E po ovijem novim mjerama što nam Agencija sa svojiem strateškim partnerima promoviše ka napredak, to više nije tako. Po njima, ako kuću obilaziš s lijeva u desno radnijem danom, što se zove paket lijeve orijentacije, trebaće ti manje nego ako je obilaziš s desna u lijevo, što se zove paket desne orijentacije, dok će vikendom bit suprotno. To što tebe ura pokazuje da to nije tako, već i dalje za isto vrijeme kuću obilaziš, i radnijem danom i vikendom i s lijeva i s desna, nemoj da te brine, pa valjda više vjeruješ regulatoru i strateškim partnerima, no svojim očima.

Moga bi ja naćas da ti pišem i opsujem kao ti imaš i ovo i ono pravo, do zore, al' uludo bih trošio vremena i papira, dragi prijatelju, jer ako ti oćeš da više vjeruješ Agenciji, no svojim očima, niti ti ja mogu pomoći, niti tebi ima pomoći.

Ja sam učinio što sam mogao, sročio sam, napisao kako je trebalo, tvoji su narodni poslanaic to izglasali i za tili čas zaboravili česa su izglasali, ostali ljuđi od zakona, đao popio niti oće da čuju niti izgleda čitati umiju, a mene više volja izdaje, te ako nećeš ti sebi pomoći, ja ti sam pomoć ne mogu.

S poštovanjem, Tvoj komšija

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")