Stav

Dosta je bilo!

Privredni kriminal, utaja poreza, pranje novca, ne smije proći nekažnjeno i kao račun ispostavljen poreskim obvezicima.
0 komentar(a)
Željezara Nikšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Željezara Nikšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.04.2011. 09:30h

Privatizacija države i stavljanje institucija i budžeta u funkciju ličnog bogaćenja nekoliko porodica i zaštite njihovih interesa i kriminalnih poslova je domintana karakteristika crnogorske tranzicije.

Zloupotrebom vlasti i pod izgovorom "nepravednih" sankcija Ujedinjenih nacija, vrh režima je promovisao šverc, korupciju, utaju poreza, pranja novca, reketiranje italijanksih mafijaša i iznamljivanje teritorije države mafiji, kao patriotski čin velikomučenika iz vrha DPS-a.

Stavljanje zakona države van snage kada to nalaže "viši državni interes", promivisano pocetkom 90-ih, iz dana u dan udaljavalo je Crnu Goru od prave države i vladavine zakona i pretvaralo je u privatni posjed Đukanovića i njegove kamarile.

Tako je kroz kriminalne poslove uz podršku vlasti i zaštitu institucija, a prije svih policije, DB, carine, tužilaštva i sudova, nastala naša "preduzetnička klasa" ili naši domaći kapitalisti.

Vidljiva ruka kriminala korupcije i nemorala, kreirala je naše nove "gazde". Vlast ti omogući da se obogatiš, tako što ćeš pljačkati sopstvenu državu, a tvoja obaveza je da dio odvojiš za kampanju DPS, dio za tajne fondove DB, a dio na račune Faraona. Poslovna elita nastala na švercu i kriminalu uz podršku države, nije uspjela da se transformiše u legalne kapitaliste okrenute dobru nacije i države. Kriminalni pljačkaški gen je bio jači.

Zavarivači auspuha, konobari, kondukteri, pica majstori, iznajmljivači lingeštula, džeparoši i sjecikese, organizatori igranki, magacionaeri, prodavci štofova, krojači, plaćene ubice UDBE, preko noći postadoše krupni kapitalisti i vlasnici crnogorske privrede i banaka. I pored sve podrške vlasti i monopola, nakon 20 godina, doveli su privredu pred bankrot i opet se okreću svojoj prvoj ljubavi - budžetu i državi da ih ponovo spasava. Koja ironija i cinizam.

Opljačkali su državu i građane, prvi put početkom 90-ih, kroz hiperinflaciju, primarnu emisiju, šticung, šverc akciznih roba u sankcijama. Opljačkali su državu i građane, drugi put, kroz šverc cigareta, droge, oružja, ljudi, početkom 2000-ih.

Opljačkali su državu i građane, treći put, kroz vaučersku privatizaciju i fondove. Opljačkali su državu i građane četvtri put kroz privatizacije najvećih preduzeća - KAP, Željezara, Rudnici Boksita, EPCG. Na kraju balade osnovali su svoju banku da bi pokupili novac države, opština, javnih preduzeća, firmi svojih prijatelja i prali novac od prodaje droge. I sve džaba.

Zavarivači auspuha, konobari, kondukteri, sjecikese i prevaranti, organziatori igranki, ubice UDBE, iznamljivači lingeštula, nijesu bili u stanju da postanu preuzetnici i kapitalisti. Svaki njihov pokušaj legalnog biznisa je propao, a račun je ispostavljen državi i poreskim obveznicima. Jedino gdje mogu da naprave pare su šverc cigareta, nafte i droge preko policije i otimanje para iz budžeta.

Mogu li Lukšić i Krivokapić, sada, zaustaviti i pokušaj pete velike pljačke države i naroda i pokušaj crnogorskih režimskih biznismena da račune za svoj kriminal i neznanje ispostave poreskim obveznicima. I ovim sadašnjim, ali i onim još nerođenim. Smjena šefa uprave korupcije i kriminala Veljovića bila bi prvi korak.

PzP će predložiti izmjene i dopune zakona o budžetu kojim će tražiti da se svako novo zaduženje i svaka garancija vlade opštinama i preduzećima ratifikuje u Skupštini uz prethodno pripremljen elaborat o opravdanosti i precizno definisane kontragarancije kojima će se zaštiti interes države.

Tražićemo da aktiviranju svake garancije mora prethoditi temeljna istraga policije i tužilaštva, kao i izvještaj Državne revizorske institucije i mišljenje zaštitnika imovinskih interesa države.

Neprihvatljivo je da se privatizuje Željezara , dobiju garancije za kredit od 26 miliona eura kod švajcarske banke, strpaju pare na svoje račune i ostavi dug državi. Osnovano sumnjam da je vlasnik Željezare prodavao metal samom sebi ispod tržišne cijene i kroz kriminal izvlačio profit. Ista stvar se godinama radi u KAP-u.

Privredni kriminal, utaja poreza, pranje novca, ne smije proći nekažnjeno i kao račun ispostavljen poreskim obvezicima.

Ovo je jedna forma ekonomske deportacije , gdje vlast čini zločin (kao u slučaju Bošnjaka 1992), niko krivično ne odgovara, a poreski obveznici plaćaju obeštećenje porodicama žrtava. Istinska patriotska i demokratska Vlada ne smije podržavati zločine i kriminal i opterećivati generacije naše djece računima koje su napravili crnogorski tajkuni. Istrage, hapšenja i nacionalizacija imovine stečene kriminalom su jedino rješenje. Sjašite više!!!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")