PISMA UREDNIKU

Penzije i socijalna davanja moraju biti povećani

To što danas u našoj lijepoj, ali poharanoj državi ima preko 130.000 penzionera (broj među najvećim u svijetu u odnosu na broj stanovnika) ili nešto manje od zaposlenih - najmanje su oni krivi
1677 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Biti penzioner u ovom novouspostavljenom najamničkom i navodno polarističkom sistemu, sa primanjima od 125 do 290 eura, isto je što i biti osuđen na doživotnu kaznu nemaštine i borbe kako da se preživi. To je više nego žalosno.

Zar je moguće da birokratija na vlasti ne vidi ili ne razumije to što svako uočava i bez pomagala: da je sa ovako malim penzijama i socijalnim davanjima prosto nemoguće preživjeti - a ne znamo kakvu bismo višu matematiku prizvali u pomoć. Zar se uopšte penzijom može i nazvati nešto od 125 ili malo više eura? Ovaj beznadežni položaj je i povod da se razmišlja: ima li uopšte smisla boriti se za takav život?

Gospodo iz vlasti, mnogi naši penzioneri su zaradili svoje penzije, to je valjda i vama jasno, jer su sav svoj radni vijek posvetili izgradnji ne ovakvog sistema kojeg ste vi uspostavili, nego sistema ekonomske održivosti, prosperitetnijeg i pravednijeg društva, a vi ste ovu grupaciju građana, činjenjem ili nečinjenjem, doveli u položaj “otpisanih” - bar većinu koja se nije “snašla” i ne može sebi pod stare dane da priušti život dostojan čovjeka.

To što danas u našoj lijepoj, ali poharanoj državi ima preko 130.000 penzionera (broj među najvećim u svijetu u odnosu na broj stanovnika) ili nešto manje od zaposlenih - najmanje su oni krivi.

Mnoge ste od njih još radno sposobne poslali u preranu penziju jer ste ih prije toga ostavili bez posla i bez radnih organizacija i poslati su na ulicu bez ičega jer se nije vodilo računa o njihovoj daljoj egzistenciji i o tome da li će biti dovoljno novca u Fondu PIO za isplate tolikih penzija.

Pokušavali ste svih ovih godina da na razne načine “uštedite” na penzionerima pa su oni najčešće bili “u zamrzivačima”, stezali kaiševe, ili su im neredovno usklađivane penzije. Zato danas i imamo to što imamo - neoprostivo male penzije i socijalna davanja, ali nemamo, gospodo, i vaše male plate. Za sebe ste očito imali dovoljno razumijevanja, za to ima novca, ne može da fali, povećavate plate i pričate o demokratiji, pravdi, jednakosti.

I na kraju: poštovana gospodo, komunisti misle da je sa penzionerima dara prevršila mjeru i da je ogromna nepravda učinjena prema populaciji koja to ničim nije zaslužila. Zato tražimo da se penzije i socijalna davanja povećaju i usklade s prosječnom zaradom u državi kako kontejneri za smeće i narodne kuhinje (ko ima sreće da dođe do njih) ne bi više bili prioritet mnogih građana.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")