SVIJET U RIJEČIMA

Četvrti Trampov savjetnik za bezbjednost

Biti savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost jedan je najnesigurnijih poslova: u tri godine došao je već četvrti
619 pregleda 1 komentar(a)
Tramp i O’Brajen, Foto: Reuters
Tramp i O’Brajen, Foto: Reuters

Novi savjetnik za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika najviše je pozicionirani mormon u istoriji administracije SAD, podržava NATO, ne voli UN i nema iskustva sa Zapadnim Balkanom

Biti savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost jedan je najnesigurnijih poslova: u tri godine došao je već četvrti.

Postavlja se stoga pitanje kako postati, a zatim kako ostati izuzetno važnom osobom u američkom sustavu donošenja izvršnih odluka. Ne zaboravimo da su na tom mjestu sjedili Henry Kissinger, Zbigniew Brzezinski, Condoleezza Rice.

Krenimo od potonjeg: kako ostati? Treba izbjegavati da se otkriju tajne veze s ruskim obavještajcima, što je stajalo posla prvog u nizu, Michaela Flynna. Zatim treba svakako izbjegavati probati išta objasniti Trumpu, posebno mu ne docirati jer on zna sve najbolje. Zbog toga je odletio najbolji dosad, general H. R. McMaster. I konačno, treba shvatiti da Trump ne želi nove ratove. To nije bilo jasno posljednjem u nizu, Johnu Boltonu. Pa je odletio. Iako neki kažu da je razlog bio i u tome što Trump ne voli ljude s brkovima. Ali, šteta koju je Bolton napravio je ogromna: odlazak ministra obrane James Mattisa, primjerice.

A sada, kako postati savjetnik? “Robert O’Brien je rekao da je Trump najveći pregovarač o taocima u povijesti. U pravu je”. To je rekao Donald Trump, u utorak. I tako je O’Brien postao savjetnik za nacionalnu sigurnost. Pa se sad pomalo čini da baš svatko može raditi taj posao.

No, O’Brien ima još jednu veliku kvalitetu koja je kod Trumpa na cijeni: ne voli bivšeg predsjednika Baracka Obamu.

Ovaj pravnik s diplomom University of California, Berkeley, najviše rangirani mormon u povijesti američke administracije (da, O’Brien je bio savjetnik Mittu Romneyu, ali mu je to Trump oprostio - mormoni mu nisu skloni, a O’Brien bi ih mogao privući na izborima 2020.), kasnije osnivač tvrtke koja se bavila parničenjem i međunarodnim arbitražama, autor je knjige “Dok je Amerika spavala” (While America Slept). U njoj navodi da je svijet postao bitno opasnije mjesto “za mandata predsjednika Obame koji je vodio vanjsku politiku iz drugog plana”. O’Brien je radio u američkoj administraciji u doba predsjednika Obame.

Novi savjetnik ima, kako navode izvori, jasno definirane poglede na međunarodna pitanja, a iz Boltonovog slučaja je naučio da ne istrčava (iako treba napomenuti da je bio u Boltonovom timu u UN-u kamo ga je poslao tadašnji predsjednik George W. Bush). Stavovi:

- NATO saveznici moraju ulagati više u obranu (Trump to voli);

- uspostaviti novo globalno savezništvo za mir u kojem bi, osim NATO članica, bile i zemlje poput Australije, Japana, Meksika, Kolumbije, Izraela (Trump to voli); - ne voli UN: kaže da je najbolji opis dao njegov 13-godišnji sin. “Tata, čuo sam na vijestima da u Americi počinje nešto kamo dolaze svi diktatori i govore nam kako smo loši”.(Trump to voli);

- migranti su prijetnja i čudi ga kako EU to ne vidi (Trump to voli); - Iran bi trebalo maksimalno obuzdati, pa i vojno (ovo Trump ne voli: ali zato voli O’Brienovu tezu da je Obamin nuklearni sporazum s Iranom jednak Münchenskom sporazumu iz 1938. godine);

- dugo radio na problemima Afganistana i inzistira da se u toj zemlji uspostavi “vladavina prava”. “Širenje slobode i vladavine prave je naša najbolja obrana od tiranije i rata”. (To je volio George W. Bush, Trump bi kraj rata);

- snažan zagovornik jačanja američkog angažmana u Africi (Trump to voli)

- i, što je posebno važno, jastreb je kad je riječ o Kini (Trump će to voljeti).

Dakle, stavovi su jasni, u dobroj se mjeri slažu i s politikom državnog tajnika Mikea Pompea koji je postao jedan od ključnih igrača u Trumpovom kabinetu i podržao novog savjetnika. O’Brien bi možda mogao izdržati do izbora iduće godine. Osim ako se odjednom ne prestane sviđati Trumpu (kao Mattis, McMaster i mnogi drugi).

Kad je riječ o Hrvatskoj i regiji, možemo biti zadovoljni jer je O’Brien zagovornik NATO-a. No, prema dostupnim podacima nema nikakvog iskustva kad je riječ o Zapadnom Balkanu. Najbolji bi scenarij bio kad bi pustio Matthewa Palmera, posebnog Pompeovog izaslanika, da radi svoj posao bez da mu se u njega petlja.

(euractiv.jutarnji.hr)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")