STAV UREDNIKA

Odgovor Ivanu Vukoviću: Nije problem Pazar, nego "ispod tezge"

Nezavisni mediji se ne utrkuju u popularnosti, ali to izborno naštelovani svjetonazor gradonačelnika Podgorice ne može da shvati
20695 pregleda 39 komentar(a)
Ivan Vuković, Foto: Boris Pejović
Ivan Vuković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.12.2019. 11:34h

Podgorički pazar je izuzetno lijepa ideja. Lijepo je i realizovan, naročito kada se uzme u obzir da mu je ovo tek druga godina. Trg izgleda bolje nego ikada i Podgorica je dobila obrise evropskog grada. Zadatak medija, međutim, može usred svečarskog ushićenja izgledati nepopularan, ali ostaje suštinski bitan - da istrajno tragaju za istinom, utvrđuju činjenice i ukazuju ako je negdje povrijeđena procedura i javni interes. Da pitaju i istražuju i šta stoji iza onog što izgleda pozitivno. Gdje ide novac i kada se osjećamo lijepo i ko zarađuje na tome. Nezavisni mediji se ne utrkuju u popularnosti, ali to izborno naštelovani svjetonazor gradonačelnika Podgorice ne može da shvati, jer slabo barata pojmovima kao što su neutralni, nezavisni, objektivni…

U ime Glavnog grada nije potpisano saopštenje/reagovanje kojim su se povodom teksta „Umjesto u gradsku kasu novac ide u privatnu firmu“ obratili „Vijestima“. Nijesu odgovorili ni na zahtjev uredništva da reagovanje upodobe sa Zakonom o medijima. S obzirom da je, u međuvremenu, iako ne u originalnoj formi, znatan dio objavljen u više drugih medija, kao glavni i odgovorni urednik „Vijesti“, dužan sam da se, zbog javnosti, obratim upravo glavnom i odgovornom u Glavnom gradu - dr Ivanu Vukoviću i da vratim raspravu tamo gdje joj je i mjesto - na teren gdje caruju argumenti, a ne želja da se ubije “glasnik”.

Glavni grad ne demantuje niti jednu informaciju objavljenu u tekstu u „Vijestima“. U najvećem dijelu se osvrće na poređenja sa zagrebačkim Adventom koja u tekstu služe više kao orijentir kako je to regulisano procedurom, koja u Podgorici nije ni mogla biti izigrana, jer nije ni postojala. I to je suština članka - ne to što privatni partner organizuje Podgorički pazar, već zašto nije bilo tendera gdje bi se upravo preduzetnicima koje Glavni grad pominje omogućile jednake šanse. I o tome će „Vijesti“ i dalje istraživati, bez obzira na to koliko nekome kvarilo merak, jer su samo činjenice neprikosnovene, a javni interes je naš zadatak. Da je potpuna neistina da „Vijestima“ na bilo koji način smeta Pazar i lijepi ambijent, svjedoči veliki broj tekstova, foto-galerija i video snimaka koji su objavljeni o tome, pa čak i ‘živih prenosa’ i snimaka iz drona - koji su objavljeni sa centralnog gradskog trga od otvaranja do danas, a biće ih, ne zbog gradonačelnika već zbog građana, i ubuduće.

Zadatak lokalne samouprave je da stvori ambijent gdje bi i mimo neredovnih okolnosti mali preduzetnici mogli da zarade. Jedan od poteza bi mogao da bude i smanjivanje glomazne administracije u lokalnim organima i gradskim preduzećima, koja i pored brojnosti ne organizuje Pazar, kako sami priznaju, „kako ne bismo morali da se bavimo organizacijom manifestacije u pojedinostima”. Vuković pokazuje da se prema gradskom novcu odnosi kao da je njegov, a ne da je za njegovo trošenje odgovoran. Još je bitnije, što on ukazuje kako novcem kupuje ćutanje drugih medija.

Marketing „Vijesti“ ponude za projekte i oglašavanje šalje na stotine adresa i logično je da se oni koji brinu o novcu koji ulažu u reklamu - oglašavaju upravo u Vijestima jer se radi o mediju u koji građani imaju najviše povjerenja. A kad novac građanki i građana, a ne svoj, ulaže u oglašavanje - tek onda odgovorni nosilac javne funkcije tri puta razmisli prije nego uplati reklamu i bira one koji su i najčitaniji, i u koje građani imaju naviše povjerenja. I to je u uređenim zemljama osnovni kriterijum kada se dijeli novac poreskih obveznika, a reket je upravo onaj odnos koji Vuković očekuje - mi vama pare, vi o nama samo lijepo. Tu lekciju sigurno nije naučio u „Vijestima“ kao pripravnik.

Vuković prati i mantru onog koji ga je rukopoložio za gradonačelnika, a koji je u međuvremenu i sam odustao od spina o poreskom dugu „Vijesti“, onda kada je Poreska uprava objavila da naša kuća plaća više poreza od svih ostalih komercijalnih medija zajedno. Ista Poreska uprava koja je juče kaznila pet kućica na Pazaru zbog neposjedovanja opšte poreske registracije. Ali, očigledno, mlada generacija DPS lidera, naročito onih koji vode gradove, ne mogu da odole da bez argumenata, čak i kad im činjenice ne idu u prilog, ulaze u frku i kad su slabiji, pa to pokušavaju da prikriju bujicom uvreda. Samo što se neki bar potpišu.

U svakom slučaju, dr Ivan Vuković će imati priliku da se o svemu pod imenom izjasni, ako ga pravosudni ili poreski organi pozovu da objasni optužbe za reket, zašto je preskočio tendersku proceduru i(li) da li podržava izbjegavanje plaćanja poreza, pa mu preporučujemo da bar tada počne da priča istinu.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")